За "Южен поток"

ИЗЯВЛЕНИЯ ПО МЕДИИТЕ НА БОЙКО БОРИСОВ ОТ 1 ЮЛИ ДО 1 ДЕКЕМВРИ ПО ВЪПРОСА ЗА "ЮЖЕН ПОТОК"

 

13 октомври 2014

Ами БСП? Влизат на преговори с 12 разделителни линии. Една от тях е да се строи „Белене“. Тяхното правителство не строи „Белене“, а сега го поставят като нещо, от което не могат да отстъпят. С големи букви аз съм „ЗА“ направеното по „Южен поток“, но защо те (от БСП – б.а.) пропускат да кажат как е направен договорът с „Уестингхаус“ за седмия реактор?

Да, именно това е бягство от отговорност. Но за това ще говоря като минат консултациите. Ако в изминалия мандат БСП не бяха правили коалиция с ДПС, щях да им повярвам, че сега трябва да са опозиция. А те за година и два месеца заедно с ДПС и „Атака“ сътвориха такива бели в държавата, че сега, когато трябва да се оправят, най-изгодното е да кажеш: „Аз съм опозиция.“ Защо, като са в опозиция, подписаха за седми реактор за Козлодуй, защо подписаха за „Южен поток“? Защо промениха Закона за МВР, без да е финансово обезпечен? Защо направиха всичките тези поразии в държавата, защо не актуализираха бюджета и защо събориха КТБ по времето на Орешарски и Чобанов?

27 септември 2014

"Разбира се, с Русия имаме не само добри исторически отношения, но и много от енергийните проекти са там."

26 септември

"Разчитам много на БСП. И това за първи път на Вас Ви го казвам. Действително им пожелавам успех на изборите, защото ни е нужна силна лява партия. Но като казвам силна и отговорна. Не да си обясняваме защо от 2006 г. не са построили „Белене“, не защо в „Южен поток“ договора не са включили колко и какви такси ще взимаме от пренос на газ. Не защото са подписали с „Уестингхаус“ споразумение, което самите те не знаят как може да се изпълни. С отговорна партия, с която да седнем и да кажем било каквото било – дайте сега да решим тези 3-4 неща в енергетика, социална сфера, доходи, инфраструктура, наказателни процедури, които текат в Брюксел. Безсмислено е отново да излезем пред обществото и да се замеряме кой е виновен."

"Година и 2 месеца лъжеха за реалното състояние на сектора. Нали популистки намаляваха цената на тока или го замразяваха, а се натрупваха задължения от НЕК, които надминават 3, 5 – 4 млрд., никой не знае колко са. Има няколко варианта, по които може да се действа.  Но и там включително, сега служебното правителство като влезна се намери, че няма договор за пренос на газ в „Южен поток“, има само за задълженията, които имаме. Това, което имаме да плащаме, а не това, което имаме да получаваме. И сигурно и там ще намерим неща, които ще променят или ще ни дадат начин за по-добро решение."

"Българският народ дори не знае колко е неустойката, ако не изпълни договора с „Южен поток“ или ако не строим на  „Уестингхаус“ реактора."

3 септември 2014

"В програмата на ГЕРБ ясно и точно е казано - Русия е стратегически партньор за България, тя е огромен пазар за нашите стоки. Когато обаче имаме проекти, които не са изгодни за България, винаги съм ги спирал: и „Белене“, и Бургас-Александруполис. А за „Южен поток“ сме оказвали максимално съдействие да се случи, защото това е добра алтернатива за Европа. Неслучайно канцлерът Меркел ми каза: „Военната намеса и военното решение на кризата са абсурдни за Украйна.“ Тук не става въпрос да се въоръжаваме и да плашим руснаците с война, защото нещото, от което най-малко ги е страх в Русия, това е да воюват. В същото време в Украйна умират хора и ние не може да търпим това в XXI век. Двете страни трябва да постигнат политическо решение. Както каза г-жа Меркел: „Да седнат на масата на преговорите и докато с Путин не се разберат и не започне мирно решаване на конфликта, да не стават.“

30 август 2014

 "За съжаление предишното българско правителство, а и сега, като ги гледам как качват и свалят от сайтовете си разни доклади, истински се притеснявам, че малко се объркват тези хора. Защо? Защото ние трябва да имаме много ясна, точна и прагматична политика спрямо Русия и да не се поддаваме на криминални романи и филми от миналото за Щирлиц или който и да било, светът вече е в друга орбита, прагматично се решават проблеми. Ако погледнем преди 100 години Турция и Русия са се били за България, а сега имат 7,5 милиарда евро стокооборот и след ембаргото за плодове и зеленчуци сега всичко, което е зеленко, червенко, поникнало в Турция заминава за Русия и сега стокооборотът ще им отиде на 12 - 13 милиарда евро. Видяхте как бързо полските домати и зеленчуци дойдоха в България. В същото време виждате произведени тръби, сега да не правя реклама на заводите, които са ги произвели за „Южен поток", продължават да пристигат в България, сиреч някой в Европа работи усилено по този проект, а само на България са забранили всички дейности. Отношенията с Русия трябва да бъдат единствено и само прагматични на базата на бизнеса. Що се касае до културните, исторически отношения, ние там си имаме необходимите, и то вековни традиции. Така че не трябва да се превръщаме в жертви на шпиономания, че някой, видите ли, от Русия ще дойде в България и ще ни разбие. Нищо не може да разбие една държава толкова, колкото собствените й политици, за съжаление, защото кой направи тези търгове, кой караше Орешарски да отиде и да лъже Барозу, че не е подписал договор за „Южен поток", кой ги накара да подпишат безумно споразумение с „Уестингхаус", което утре някой ще трябва да разваля, но вече ще са платени пари?"

30 август 2014

Вашата теза каква е за санкциите срещу Русия?

Нашата теза е, че България понесе, както и от войната в Косово, и сега войната в Украйна, защото там реално си се води една война в момента, огромни загуби. Туризмът ни е с 10-15% назад. Това, разбира се, се дължи и на стабилизирането на Гърция, на Турция, политическата им стабилност, спрените инфраструктурни проекти и разбира се, войната в Украйна. Огромна част от туристите от Украйна, Молдова, Беларус и Русия на първо място, просто обикаляха, беше им трудно да дойдат в България. Ембаргото с плодовете и зеленчуците – виждате, пазарът се заля с полски стоки, а пък Турция се възползва от ембаргото. Сърбия също. Те повдигнаха с милиарди евро стокооборотите си с Русия. Така че спирането на „Южен поток“ във всичките му дейности от премиера Орешарски, спирането на износа от България заради проспаната епидемия от „син език“, която още юни месец предупредихме, че има… Дори след овладяване на епидемията, която ще ни струва милиони левове на данъкоплатците сега да платим на фермерите, една година напред не можем да изнасяме животни от България. Това е още един тежък удар върху нашата икономика и селско стопанство.
Имаше ли елемент на упрек в това, което казахте, за спирането на „Южен поток“ от премиера Орешарски? Подчертахте, упреквате го, че го е спрял и това е неправилна позиция.

Аз го упреквам от една година. Упреквам го от една година, защото той много леко лъжеше и руснаците, че е подписал договор, лъжеше и европейците, че не е подписал договор. И накрая се стигна дотам, че да прати писмо, с което спира всички дейности по „Южен поток“. А то не беше нужно – трябваше да се спрат само дейностите, които са включени в инфринджмънт процедурата по „Южен поток“, а тя беше за проведени обществени поръчки.

Това, което казвате, означава, че позицията на ГЕРБ е, че ако дойдете на власт, ще възобновите дейности по „Южен поток“?

Разбира се. Ние винаги сме казвали, че „Южен поток“ е изгоден за България. Разбира се, спазвайки европейските правила, защото те го правят прозрачен и дават възможност и на други доставчици, каквито аз съм убеден ще има, от акваторията на Черно море, пък и от „Силистар“, „Терес“, „Хан Аспарух“, „Галата“ и от други места, където може (да бъде) добит български газ, да се вози по тези тръби."

16 юли 2014

"Г-н Борисов, по какви теми разговаряхте с еврокомисарите в Страсбург?

Тъй като с колегите Московски и Добрев знаем за състоянието на спрените еврофондове в България и сме наясно със забатачените енергийни проекти и огромните дефицити от над 3 млрд. лева в НЕК, ни беше важно да видим и на европейско ниво колко е голям пробивът в системите и в усвояването на еврофондове в различните посоки - инфраструктура, екология, и конкурентоспособност. Със съжаление разбрахме, че по отношение на "Южен поток" правителството е направило всичко възможно този проект да бъде така грешно ръководен, че на практика е почти безвъзвратно спрял. Сега ще трябва да бъдат направени нови конкурси и много нови неща, за да може този проект да тръгне. След днешните срещи съм много по-тревожен за реалната ситуация в България.

5 юли 2014

Ако погледнем към цифрите, господин Борисов, как ще разберете дали Драгомир Стойнев, министърът на енергетиката, който е един от претендентите за поста на Станишев, председател на БСП, е подписал договор за АЕЦ „Козлодуй” с „Уестингхаус” на стойност, по голяма от тази за АЕЦ „Белене”?

 Аз не мога да си представя, че договор за десетки милиарди лева ще бъде подписан на тъмно, ще бъде подписан без обществото да знае какво се подписва, не мога да си го представя. Същото е и за „Южен поток”, разбрахме, че има подписан договор, но обществото вече месеци наред не го е виждало.

Ще изисквате ли, във вторник има консултации при Михаил Миков за дневния ред на Народното събрание, в сряда могат да се случат консултации при президента Плевнелиев, ще изискате ли категорично, най – накрая тези договори да бъдат предоставени на вниманието на Народното събрание – договорът за АЕЦ „Козлодуй”, за „Южен поток”?

Те ако са ги подписали, и да ни ги предоставят, то каква е ползата? Те така направиха и с „Белене”, подписаха договора и сега се съдим, арбитраж.