За Бога братя, не гласувайте на референдума!

Dimitar Ganchev

За Бога братя, не гласувайте на референдума!

Е, ако сте решили да гласувате с "Да", това не се отнася до вас.

Но ако сте имали търпението да изчетете последните ми две статии по темата, може би ще ме послушате и ще предпочетете да гласувате с "Не" на въпроса за "мажоритарната система". Няма да повтарям мотивите - няма време за промяна в мнението на когото и да било в следващите два дни. Само ще отбележа, че този избор е с по-малък риск. Ако сега отговорите с "Не", винаги има възможност да се обсъждат и предлагат различни варианти на промени в изборните правила. Отговор "Не искам системата на Слави" не означава "Искам сегашната система завинаги". Ще имате и други начини за въздействие.

Нищо не е безвъзвратно загубено.

Ако, обаче, отговорите с "Да", няма да има възможност за никакви други варианти - ще трябва да се приеме с всичките й недостатъци и рискове точно предложената от Слави система, която се използва единствено в няколко държави с традиционен двуполюсен модел.

И сега важното - ако сте решили да гласувате с "Не", тогава не гласувайте. Математически по този начин увеличавате гласа си два пъти. Странно? Не, обикновена изборна математика. Един негласувал е равен на двама, гласували с "Не".

За да бъде задължителен резултатът от референдума, в него трябва да участват поне 51.33% от имащите право на глас (такава беше активността на предните избори).

Към момента около 60% от гласоподавателите са изразили желание да гласуват. Ако всички гласуват и на референдума, резултатът му ще е задължителен и ще са нужни над 30% гласове "Не" (от имащите право на глас), за да не стане задължителна "мажоритарната" система. По всяка вероятност, обаче, гласовете "Да" ще са повече. Поне така казват социолозите - около 80% от гласувалите ще са "За", защото хората интуитивно се надяват, че всяка промяна би била за добро. А и някой успя да им внуши, че "мажоритарна" означава "за личности", докато всъщност "мажоритар" означава "този, който има мнозинство".

Обаче ако само 15% от имащите право на глас пропуснат да гласуват за референдума, избирателната му активност ще падне на 45% и решението няма да е задължително, каквото и да е то.

Да повторя: Ако НЕ искате предложената от Слави "мажоритарна" система, имате два варианта да го постигнете:

1. 30% от гласоподавателите = 50% от гласувалите да гласуват с "Не". Това няма да се случи, според социолозите.

2. 15% от гласоподавателите = 25% от гласувалите за президент да не гласуват изобщо в референдума

Следователно, ако смятате да гласувате с "Не", не трябва да гласувате, защото така гласът ви става реално двойно по-тежък и това е практически *единственият* начин, да не се вземе популистко решение с дългосрочни последици.

Разбира се, това означава, че не е добра идея да гласувате с "Не" на въпроса за мажоритарната система и с "Да" на другите, защото по този начин вдигате избирателната активност и по същество гласувате с "Да" за всичко, понеже "Не"-тата ще са малцинство.