ЗАЩО НИ ЗАОБИКОЛИ ТРЪБАТА?

В края на май - началото на юни ЕК започва наказателна процедура срещу България заради строителството на "Южен поток". На 6 юни американският посланик Марси Рийс предупреди, че САЩ може да наложат санкции срещу фирмите, определени да строят газопровода в България.

На 8 юни след среща с пристигналите на посещение в България трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи, премиерът Пламен Орешарски публично обяви спирането на всички действия по изграждането на "Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Брюксел за газопровода. На 10 или 11 юни ЕК приветства решението на българското правителство за спиране на "Южен поток".

Орешарски писмено се разпорежда за спиране на "Южен поток" на 31 юли 2014 г. - след като оставката му е приета.

На 30 август 2014 г. в широко огласено интервю на Бойко Борисов е зададен въпрос:

"Това, което казвате, означава, че позицията на ГЕРБ е, че ако дойдете на власт, ще възобновите дейности по „Южен поток“?"

Борисов отговаря:

"Разбира се. Ние винаги сме казвали, че „Южен поток“ е изгоден за България. Разбира се, спазвайки европейските правила, защото те го правят прозрачен и дават възможност и на други доставчици, каквито аз съм убеден ще има."

В средата на септември 2014 "Газпром" официално заявява, че очаква новото правителство, избрано след изборите на 5 октомври, да възобнови работата по "Южен поток". Новото правителство е гласувано на 7 ноември. След 23 дни - на 1 декември, Путин обявява спирането на "Южен поток". 

Българското правителство още се конструира. На 22 декември се приемат устройствените правилници на Министерството на икономиката, на Министерството на енергетиката и на Министерството на туризма. Две от министерствата имат пряко отношение към "Южен поток". 

Според мен: Освен САЩ и ЕК, срещу "Южен поток" работят упорито и явно Румъния и Украйна. Българската външна политика през цялото време е крайно неориентирана. България се показва като слаба и объркана. Основна причина е не само ниското равнище на дипломацията ни, а вътрешните борби, които подават навън разнопосочни сигнали. 

"Южен поток" рухна заради "влака с пари", както се изрази Вацев, който пътуваше с "Южен поток". У нас не можеха да се разберат кой ще го разтоварва.