Живейте си живота

Попадам за пореден път на много интересен сайт, който ми иска абонамент, и по някаква странна асоциация се сещам, че има фундаментално разбиране, върху което се гради социалния ред. Не е задължително да го съзнаваме. 

Става дума за смъртта. Тя е всеобщия, неизбежен изравнител. Който и какъвто да е бил, чрез огън или червеи става пръст. В добрия случай- спомен сред живите с различна трайност. 

Ако евентуално има нещо последвало, както смятат щастливите вярващи, то е Съд. Тъй като всеки надживял детството е с нещо грешил, то остава надеждата, че правилно се е досещал за везните на този Съд.

Това (смъртта и после), в зависимост от нашите разбирания, са основите не само на живота на отделната личност, но и на цялата социална постройка.

Видно е, че казаното само отваря пътища за много мислене, но тук няма място.

Оказва се обаче, че на битово равнище у нас, не само смърта е Големия изравнител.

Преди нея е Портала на пенсията.

Ако българския пенсионер успее да си купува ядене и лекарства, което не винаги е сигурно, той ще срещне затруднения в подръжката на предметите на бита - от бялата и черна техника, до прозорците и вратите. Почти при всички обаче следва тоталния отказ от купуване на книги, ходене на театър, концерти, музеи, да не говорим за пътувания до някакви забележителности. Въобще изключвам възможността от някакво сложно лечение или правене на ново чене. Изведнъж българските  пенсионери се оказват изравнени. Редом са професора и шофьора от градския транспорт. Няма лошо. Минала е първата косачка. 

Пиша всичко това заради младите, които вече знаят, че няма да бъдат Наполеон, Моцарт или Рокфелер. 

По навик ще точкувам: 

1. Имайте или отгледайте поне няколко деца, инвестирайте средства и време в тяхното развитие. Това е най-сигурната ви спестовна книжка на пари и Смисъл. 

2. Ако можете да направите кариера или да забогатеете, не се колебайте, но не за сметка на точка едно, защото ще сгрешите. 

3. Емиграцията е ваше право, ако изпълнявате точки едно и две. Не ги ли изпълните, залудо сте изтръгнали корените си. 

4. Правете, каквото ви се иска, без да вредите на другите и без да нарушавате предишните точки. 

5. Да знаете, че за вас всичко е свършило, когато спрете да работите и да мечтаете. 

В тези пет точки подреждам нещата, които (според мен!) биха ви избавили от Портала (пенсионирането), независимо от големината му, преди Големия изравнител (смъртта).

А може и да не съм прав. 

Живейте си живота.