Еретиците

В предния статус във Фейсбук писах по повод канонизацията на Майка Тереза. 

Последва дискусия, започната от Моника Демирева и Иво Асенов. Интересни въпроси ми зададоха и двама приятели. Техните имена са без значение. След като в "отговор" им писах, те си изтриха постингите. Изчезнаха и моите отговори.

Това пък ми дава възможност в отделен текст да изложа тезата си.

И така.

Иво Асенов казва: "Еретиците католици да правят каквото си искат, така или иначе ще горят в ада! А Вие им се радвайте, ще ги последвате..."

Ще припомня, че заради тази позиция народът ни плати с пет века от своята история. През 14 век агаряните, както са ги наричали тогава, напират, а нашите свети отци не искат да се съюзят със западните сили, защото са еретици... Седем века по-късно, при нов мюсюлмански натиск, те продължават със своята пламенна праведност. Лошото е, че народът и държавата стават жертва... Трябва да знаем, че интеграцията ни с Европа не се изчерпва с членството ни в ЕС и НАТО. 

Разбирането за Висшата инстанция е смислово определящо за индивида и общностния живот...

Веднага ми възразиха: България не била паднала под робство заради раздора с еретиците.

Вярно е, че в училище се учеше друго - подобно навсякъде в Европа България се делила на царства, княжества, деспотства, воеводства и т.н. Освен това в средата на 14 век се е разразила невиждана чумна епидемия. По днешни преценки тя унищожила между една трета до половината от населението. Била разкъсана социалната тъкан на държавните формирования. Чумата била възприета от населението като бич Божи заради греховете. По същия начин били възприети агаряните. Бог ни наказва!

Българските земи били лесна плячка.

До това време в светски смисъл българското царство, макар и раздробено, е било независимо. В религиозен смисъл България е част от Световната християнска държава със столица Константинопол. Градът е построен от Константин с такава цел. Рим е бил столица на езическата империя, а Константинопол е столицата на християнството. Той е християнската Първостолица на Християнската империя.Държавата на Христос. Тук за пръв път се решават основните задачи на християнската цивилизация - архитектура, изобразителни изкуства, богослужение, музика, словесност, църковност, обредност и т. н.

През 1054 г. раздорът между източната и западната църква стига до пълен разрив. За православните католиците стават богоотстъпници, еретици. За католиците православните също са еретици и не са истински християни. Противопоставянето достига свой връх на 12-13 април 1204 г., когато четвъртия кръстоносен поход превзема, разграбва и опустошава Константинопол. Инициативата за погрома е на венецианския дож Енрико Дандоло с одобрението на папата Инокентий III. 

Последва пагубно унищожаване на ценности. Избухва пожар, унищожил две трети от сградите. Изнесени са тонове злато и сребро. Унищожени са светини, чудотворни икони, св. мощи, златни олтари, съсъди, утвари, ръкописи, произведения на изкуството, архиви, документи... Всичко, трупано за девет века след приемане на християнството, е поругано, унищожено, заграбено.

Враждата межда православни и католици става на живот и смърт. 

При нахлуването на османците Византия и Константинопол рухват заради това. Нашествениците напират, но преговорите между православни и католици за обединено отблъскване на неприятеля, не довеждат до никъде. 

В мюсюлманския свят е жив и до днес изразът "византийски брътвежи". Така с присмех се наричат хора, изправени пред сериозен проблем, спорещи за дреболии.

Падането на Константинопол (29 май 1453, вторник) отеква в целия християнски свят. Това е датата, която бележи вековното чуждо владичество. Ако Константинопол беше преодолял раздора между православни и католици, османците нямаше да могат да се задържат на Балканите. (По-късно Русия ще се обяви за Третия Рим и за наследник на Византия.)

И ще повторя - заради това разделение на православни и католици народът и държавата ни отсъстваха от европейската история пет века. Седем века по-късно при нов мюсюлмански натиск, заслепени хора продължават със своята саможертвена праведност. Лошото е, че народът и държавата стават жертва...

Каква "хибридна война" ви се привижда във време, когато Светият Синод на БПЦ е твърдо убеден, че на Запад живеят еретици?

Кой има интерес от този спор?