Път: : Кой кой е : М

Емилия Масларова

Родена на 3 юли 1949 г. в село Якоруда. 
1972 - завършва висше икономическо образование във Висшия икономически институт "К. Маркс" /сега Университет за национално и световно стопанство/. 
1972 - 1982 - работи в Научния център за планиране. 
1982 - 1989 - работи в Института по икономика и планиране. 
1983 - специализация в Икономическия институт при Българска академия на науките, получава степен доктор на икономическите науки.
1989-1990 - старши научен сътрудник и завеждащ секция в Министерство на икономиката и планирането.

1990 - 1991 - министър на заетостта и социалните грижи в правителството на Димитър Попов. Съпредседател на Демократическия съюз на жените /ДСЖ/.  Участва в работата на Кръглата маса от квотата на БСП.
1992 - председател на ДСЖ и вицепрезидент на Балканския съюз на жените /Дружеството за балканско сътрудничество на жените-Атина/.
1994 - съпредседател на коалиция "Патриотичен съюз".
1995 - 1997 - директор на Агенцията за чуждестранна помощ.
1997 - депутат в 38-ото народно събрание от листата на Демократичната левица
2001 - депутат в 39-ото народно събрание от Коалиция за България (в центъра на която стои БСП). Заместник-председател на Комисията по труда и социалната политика и член на Комисията по здравеопазване към НС.
2005 - депутат в 40-ото народно събрание, ПГ на Коалиция за България.

От август 2005 г. Емилия Масларова поема поста на министър на труда и социалната политика в коалиционното правителство (Коалиция за България, НДСВ, БПС) с министър-председател Сергей Станишев.

14 юли 2009 - избрана за народен представител в 41-ото народно събрание от "Коалиция за България" (17%), ИР: 29-ХАСКОВО. Член на: Комисията по труда и социалната политика; Група за приятелство България - Индия (зам.-председател; Група за приятелство България - Ктиай; Група за приятелство България -  Русия; Група за приятелство България - Чили; Група за приятелство България - Япония.

 

Старши научен сътрудник и преподавател в Тракийския университет – Стара Загора.

Безпартийна.

Омъжена с дете. Владее немски и руски език. 

 

През ноември 2009 година срещу нея е започнато разследване във връзка с корупция.

Повдигнато ѝ е обвинение в злоупотреба с над 10 милиона лева заради нагласени обществени поръчки в управляваното от нея министерство.  Срещу нея се води дело за престъпления по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери, докато е била министър на труда и социалната политика в правителството на тройната коалиция (КБ, ДПС и НДСВ).

Масларова сама се отказва от имунитета си на народен представител за да бъде разследвана от прокуратурата. Малко по-късно един от свидетелите по делото е пребит, а две години по-късно друг свидетел се отказва от показанията си. Емилия Масларова е на свобода срещу гаранция от 50 хиляди лева.

Делото се води в Софийския градски съд за присвояване на над 11 млн. лв.  покрай ремонт на социален дом в Стара Загора, който е извършван в периода от ноември 2007 до 15 май 2009 г. Предполагаемата схема е, че чрез заобикаляне на Закона за обществените поръчки е избрана подходяща фирма изпълнител; по сметка (или сметки) на тази фирма се превеждат парите за ремонта; тези пари се отклоняват от предназначението си чрез съставяне на неверни счетоводни документи; отклонените пари се инвестират в дружества на бизнесмените Михаил Методиев и Венцислав Драганов (също подсъдими). Заедно с тях подсъдими са и главният секретар на МТСП Иван Пенев и заместник-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров.