26 май 2024г.

Св. мъченик Георги Софийски,мъченици българи от Армения, празник на Божурище, Ихтиман...

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Емигрантска

Maria Karagiozova Stankova
27 юли 2017
За втори път в живота си се вливам в редиците на пролетариата.))))) Първото, за което започва да мисли човек, докато работи, е пролетарска революция, второто: мама им и гадни капиталисти и третото: баси тъпите пролетарски шегички. Не, че нещо, ама много смачкан днешният пролетариат. Направо жал да му стане на човек.
Между другото, в завода работят предимно италианци, поляци и румънци. Аз съм единствената българка. Днес слушах какво си говорят италианците. Мечтаят да се приберат в Италия, но са си продали къщите, за да дойдат в Германия, защото пък в Италия не могат да вземат пенсия....
Нещо да каже някой за оцеляването? Някой от специалистите!?

Silvia Georgieva Не съм от специалистите !

Maria Karagiozova Stankova а, тук е пълно със специалисти, които твърдят, че хората емигрират от глезотии.)))))

Silvia Georgieva Оцеляването не е глезотия , а емигрирането е спасение в известен смисъл !

Иван Престъпника Аз просто си оставам тук!
Дори и да е само напук.
Оцелявам си Тук.
Е пак - напук!
За пенсия и не мечтая!
Ба си тъпата мечта!
cool

Илиана Анакиева Иване завиждам ти че можеш да оцеляваш в България. Въобще не искам да съм в чужбина. Закачили са все едно въже на шията ми. Искам да мога да оцелявам като теб там в нашата смачкана България. Но за съжаление не мога. Тези които ни завиждат и мислят че ние си живеем чудесно и от глезотия сме тръгнали навън жестоко се лъжат.Горчи чуждия хляб и е твърдо чуждото легло.

Иван Престъпника Няма как да натисна "харесва ми", Илиана.
Защото те разбирам.
Никой няма да остави дома си, земята на родителите си, току-така!
Моето дете е в Ню Йорк, и не съм щастлив от това. Просто съм го приел.
Така наречените: "интересни времена".


Ivan Ivanov Имал съм приятели, които емигрираха от амбиция да се докажат, имал съм и такива, които търсят по-висок стандарт, някои го направиха от суетност, други, за да се възполват от социалната система на по-уредена държава. Някои си идваха от гурбет, за да учат, други заминаха пък да учат в чужбина. Някои сключваха бракове, по любов, с непознато другарче, други си регистрирха фирми в чужбина... Има и други причини, по които хората бягат от представата за България и за себе си. По принуда избягаха малко /и едните, и другите още не знаят какво е принуда/. Ще оцелеят онези, които се върнат.

Tsveti Sonnigblau ще оцелеят най- приспособимите, където и да се намират.

Ivan Ivanov Бъркаш оцеляването с оживяване. Най-приспособими са вирусите...

Graciela Liubenova Ivan Ivanov..какво ви кара да си мислите ,че ще оцелеят онези, които се върнат?

Tsveti Sonnigblau Graciela Liubenova... предсказанията на Слава Севрюкова:))

Graciela Liubenova Tsveti Sonnigblau не ги вярвам , поне ако се вземе предвид нещата както са сега.

Ivan Ivanov Няма винаги да е така. Това, което вярваш е важно, то може да те спаси или погуби. Предполагам, че знаеш приказката за орлето, което се търкулнало от гнездото и паднало на земята при кокошките и...оживяло, хранело се заедно с тях, ходело като тях. Ако то не се върне в гнездото, винаги ще мисли, че е кокошка. Живо ще бъде, но не оцеляло.

Tsveti Sonnigblau Graciela Liubenova.. пошегувах се.:)..когато изгубим вяра в себе си, се позоваваме на врачките.:)

Ivan Ivanov Така е не трябва да губим вяра нито в Бога, нито в себе си. А колкото до българските феномени, аз не бих ги нарекъл и врачки. http://slava-sevrukova.com/science/ 
Слава Севрюкова предупреди, че има вероятност България да загуби част от снагата си, но и добави: "Аз го казвам, за да не стане! Да се вземат мерки, за да не стане.
Ванга за Слава Севрюкова: „Що е издумала, нарисувала или начертала, ке се сбъдне!“
SLAVA-SEVRUKOVA.COM

Graciela Liubenova Ivan Ivanov Вярно е , че вярата е от голямо значение, но когато вярваме в неща, които нямат общо с действителността вървим по пътя на неврозата.

Ivan Ivanov Действителността е заблуда, Гаци. Илюзия, която всеки сам си създава. Бъди жива и здрава!

Graciela Liubenova Оспорвам!

Ivan Ivanov Искаш да спорим?

Ivan Ivanov Мери, каkво е това"пролетариат"?

Maria Karagiozova Stankova Извинявай, че чак сега отговарям, Иване, ама бях на работа. Пролетариат това са бедни или крайно бедни хора, които са принудени да работят тежък, физически труд, за да се прехранват. Пролетариата включва и лумпените, те са неразделна част от него. Също така влизат и отхвърлени интелектуалци, които не могат да намерят подходяща среда за изява. Та всичко това е пролетариат. Би трябвало да могат тези хора да организират революция, но не им се получава в последно време.)))))

Grigor Stankov Срещнах бивша съседка. Начална учителка. Някога с мъжът и дойдоха от село. Попитах я за порасналите и деца. Мечтата им била да завършат и заминат на запад. 
Помислих си ,а внуците и какви мечти ще имат? 
Селски хора,селски мечти.


Liudmila Maslarova Аз мисля,че нашият наивен народ не разбра правилно идеите за ЕС ! Правото да пътуваш ,работиш и учиш ,където поискаш не означава да се изселваш !
Да работиш в друга държава ,но да си живееш в собствената е съвсем друга работа ,а не да си зарежеш Родината и да тръгнеш със семейството си в чуждите такива.
Голяма грешка направиха много хора с това си решение !
Може би е от липса на култура или се дължи на ефекта "куче от синджир" не знам ,но голям гаф стана с тази миграция !

Poli Teneva Пролетарството е гадна работа.Още по-гадно е капиталическото демократичстване!/много сложни думи/?

Ivan Ivanov Не, Поли, не са сложни. Само са архаизми. Питам защо ги използват.

Maria Karagiozova Stankova Сега отговарям: използва се думата пролетариат дори в официални новини, защото си е термин и има определено съдържание, както писах по-горе. Думата си е добра, но част от съдържанието се е изменило или почти изчезнало.

Галя Розенщайн Пролетарии.. Това е латинска дума, която се появява по времето на римския крал Сервий Тулий. Той за първи път разделя населението на пет съсловия по имуществен ценз.. Най-ниското съсловие са безимотните и безпаричните (prolis), които имат само потомци, и които имат право само да служат в армията...

Janina Dragostinova Защо италианците, които споменаваш, не можели да вземат пенсия в Италия?

Maria Karagiozova Stankova не, не могат. щом са дошли в Германия да работят в завод, значи не могат.

Janina Dragostinova Maria Karagiozova Stankova И ако са работили в Италия, оттам пак ли няма да им дадат нищо за пенсия?

Maria Karagiozova Stankova Janina Dragostinova То е същото като в България, Жанина. И аз съм работила в България много години, но няма да получа пенсия, защото така се измениха законите, че годините ми вече нищо не струват. В Италия е на същия принцип. Всички, които са от 1950 година нагоре, ще получават по 160 евро пенсия. С тях може ли да се живее?

Janina Dragostinova Maria Karagiozova Stankova Разбрах сега. Отначало помислих, че са работили, работили в Италия и понеже не им дават пенсии, са си продали къщите и са отишли в Германия.

Anna Haralambieva Maria Karagiozova Stankova Госпожо, направете справка в НАП.Зная, че ака сте работили в България и в ЕС може да се прибавят годините Ви стаж.Може да е малко, но все пак получавате пенсия и от двете места, където сте внасяли вноски.