Път: : Кой кой е : Т

Емел Етем - Тошкова

Емел Етем-Тошкова е родена на 4 март 1958 г. в град Исперих.

1981 - Завършва висше образование със специалност технология на машиностроенето и металорежещи машини (Висше техническо училище “Ангел Кънчев”в град Русе, магистърска степен).

1981 -1992 - конструктор и технолог в завод “Найден Киров” в град Русе.

За периода 1990–1991 г. е член на Временната управа на Община Русе, а от 1991 до 1994 г. - съветник в Общинския съвет на град Русе от листата на Движението за права и свободи.

1992-1993 - конфедерален секретар в КТ "Подкрепа" (избрана на ІІ-ия конгрес на синдиката).

1993-1997 - работи в Централния съвет на Движението за права и свободи /ДПС/ - председателства Комисията по етика, член на Централното оперативно бюро (1996). (Според официалната справка на Министерския съвет е сред учредителите на Движението за права и свободи и на Демократичен синдикат Конфедерация на труда ”Подкрепа” в региона на Русе през 1990 г.)

1997 - избрана за депутат в 38-ото народно събрание с листата на ДПС; член на Комисията по труда и социалната политика.

От 2000 г. досега заместник-председател на Централния съвет на ДПС.

2001 - народен представител от ДПС в 39-ото народно събрание; заместник-председател на парламентарната комисия по медиите, член на парламентарната Комисия по културата.

2002 - става почетен член на Съвета на настоятелството на Русенския университет “Ангел Кънчев”.

2004  - член на Временната парламентарна комисия за проучване на данните по твърденията за финансиране на Българската социалистическа партия от режима на Саддам Хюсеин в Ирак.

През 2005 г. участва във Временната парламентарна комисия за обсъждане и приемане на законопроекта за ратифициране на Договора за присъединяване на Република България и Румъния към Европейския съюз, Протокола относно условията и договореностите за приемане на Република България и Румъния към Европейския съюз, Акта относно условията за присъединяване на Република България и Румъния и промени в Учредителните договори на Европейския съюз и Заключителния акт по присъединяването на Република България към Европейския съюз, подписани на 25 април 2005 г. в Люксембург.

2005 - народен представител от Разградски избирателен район в 40 НС с листата на ДПС.

Август 2005 - включена е в коалиционното правителство на Сергей Станишев от страна на ДПС, става вицепремиер и министър на държавната политика при бедствия и аварии (16 август 2005 г.).

5 март 2009 - получава военно звание майор и е зачислена към мобилизационния резерв на българската армия със заповед на министъра на отбраната Николай Цонев. "За мен е чест да работя за националната сигурност на Република България" заявява майор Етем по време на церемонията.

14 юли 2009 - избрана за народен представител в 41-ото народно събрание от ДПС (14%), ИР: 19-РУСЕ. Член на: Комисията по културата, гражданското общество и медиите; Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения; Групата за приятелство България - Австрия; Групата за приятелство България - Азербайджан; Групата за приятелство България - Алжир; Групата за приятелство България - Великобритания; Групата за приятелство България - Виетнам; Групата за приятелство България - Германия; Групата за приятелство България - Гърция; Групата за приятелство България - Израел; Групата за приятелство България - Индонезия; Групата за приятелство България - Испания; Групата за приятелство България - Италия; Групата за приятелство България - Канада; Групата за приятелство България - Китай (зам.-председател); Групата за приятелство България - Кувайт; Групата за приятелство България - Мароко; Групата за приятелство България - Полша; Групата за приятелство България - Русия; Групата за приятелство България - САЩ; Групата за приятелство България - Турция; Групата за приятелство България - Украйна; Групата за приятелство България - Унгария; Групата за приятелство България - Филипини; Групата за приятелство България - Франция; Групата за приятелство България - Холандия (зам.-председател); Групата за приятелство България - Хърватия; Групата за приятелство България - Чехия; Групата за приятелство България - Чили; Групата за приятелство България - Швейцария; Групата за приятелство България - Република Южна Африка; Групата за приятелство България - Япония.

фотограф: МИС

Омъжена, с едно дете.
Ползва турски, руски и английски език.