Път: : Кой кой е : П

Елиезер Папо

Елиезер Папо е сред дванадесетте най-известни равини на Израел. Той е поет, писател и богослов. Предполагаема година на раждане  - 1785. Знае се, че е роден в Сараево. Дълги години е бил главен равин в Букурещ.

По време на Руско-турската война година живее и работи в Силистра. В лагера на руската армия избухва епидемия от холера и равин Папо организира работата за пресичането на заразата. Той създава карантинни „пояси” и лазарети, но се разболява и умира /1828 г., но според др. източници година по-рано/.

Предполага се, че е погребан в Силистра, близо до река Дунав.

През 2004 г. с дарения на еврейската общност на брега на Дунав е издигнат мемориален комплекс в памет на равина Папо. Оттогава средно с по 200 души годишно се увеличава броят на евреите - поклонници, пътуващи до Силистра. Те идват от Израел, САЩ, Канада, Аржентина, Франция, за да посетят свещеното за евреите място по време на новогодишния празник Рош а Шана. В района на комплекса звучат живи изпълнения на празнични песни. Голямата молитва за поредна година се отслужва от равин Пинто от израелския град Аждот, по чиято инициатива е изградено мястото за поклонение край дунавския град.