Екогласност - Национално движение /НД "Екогласност"/

Националното движение "Екогласност" /НД "Екогласност"/ е учредено на 15 юни 1991 г. на Третата национална конференция на сдруженията "Екогласност". Обявява се за наследник на първото независимо сдружение "Екогласност", създадено на 11 април 1989 г., което е последовател на Комитета за екологична защита на град Русе и официално е регистрирано на 12 декември 1989 г.

Първоначално НД "Екогласност" се изгражда като надправителствена, надпартийна организация, поставяща си за цел да разработва анализи и програми по екологични проблеми. Представители на "Екогласност" са избрани за депутати във ВНС с листата на СДС.

След разцеплението в "Екогласност", част от организацията се оформя като политическа партия "Движение Екогласност-СДС" и участва в изборите на 13 октомври 1991 г. в състава на СДС.

На 6 март 1993 г. НД "Екогласност" приема Програмна декларация, в която като политически цели се изтъкват: пълна гласност в областта на екологията, разсекретяване на всички секретни данни, засягащи пряко или косвено здравето на хората и състоянието на жизнената среда, гласност за демагогията, фалшификациите и егоизма в политиката и социалния живот и др. Настоява се за ревизия на Конституцията, за радикална декомунизация на обществения живот, за търсене на отговорност за икономическата, политическата и моралната катастрофа.
Изградена е като единна организация с централно ръководство и вертикална структура.

Ръководни органи: Национална конференция, Управителен съвет.

Председател до 1997 г. е Едвин Сугарев.

През 1997 г. за председател на партията е избран Иван Сунгарски.

 

Още за "Екогласност" - тук