Единна народна партия /ЕНП/

В началото на декември 2007 г. на специална пресконференция Инициативен комитет, включващ Мария Капон, Владимир Зиновиев, Радослав Тасков, Елеонора Николова, Деян Ангелов, Надя Миронова, Илия Петров, Явор Недев и Боряна Манолова, обявява създаването на нова партия в България - Единната народна партия. В Иинициативния комитет има представители на 16 области в страната.

Мария Капон е независим народен представител, бивш член на Демократическата партия, Елеонора Николова - независим депутат, бивш член на СДС, Радослав Тасков - десен кандидат за кмет на Благоевград в последнте местни избори, Илия Петров - бивш член на СДС. Към инициативата не се присъединява напусналият ДСБ Димитър Абаджиев, с когото М. Капон и Е. Николова преди това са заедно в близкото до ГЕРБ сдружение "Европейски демократичен път".

Според М. Капон ЕНП ще бъде "хоризонтална партия", която няма да има лидер, а "колеж от лидери", а трите основни принципа, на които ще стъпи ЕНП, са социалната солидарност, икономическият растеж и националната идентификация. Основен приоритет на партията се предвижда да бъде развитието на регионите и на местното самоуправление. "Ние искаме да станем партньори на всеки български гражданин", твърди още тя.


ЕНП е "първата и единствена народна партия в България", а не "поредната дясна партия", според учредителите й.
М. Капон изтъква, че ЕНП, съкращението на Единна народна партия, не търси съвпадението с това на Европейската народна партия, тъй като новата българска партия ще се доказва в национален мащаб и е повече национален и социален, отколкото политически проект.

Според Илия Петров броят на партиите в дясното няма значение, а 2008 г. ще бъде състезание на “десните проекти”.

Според първоначалните изявления, основен опонент на ЕНП е Българската социалистическа партия.

На пресконференцията, състояла се на 10 декември 2007, е представена и приетата на 5 декември учредителна декларация на ЕНП.