Европейската комисия съобщи

Veni Markovski - Вени Марковски

От медиите: "Европейската комисия съобщи, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на институцията. В съобщението се отбелязва, че считано от 2 януари 2017 г. тя се връща в Световната банка (СБ), където ще бъде изпълнителен директор."

Уважаеми хора,

Тази новина вероятно ще е изненада за мнозина нашенци, но за малцина няма да е така. Новината има няколко измерения (в произволен ред):

- Кристалина Георгиева става голям началник в една от световните организации; България трябва да се радва или дори да се гордее;

- Германците получават нейния портфейл в ЕК, което може би обяснява опита на Меркел да се договори с Путин за кандидатурата на българката в надпреварата за ООН?

- Вече е ясно, че Кристалина Георгиева е участвала в (най-малко) две паралелни състезания - за ООН и за Световната банка, но силата ѝ не е била в надпреварата за ООН. 

- Ще бъде изключително важно за страната ни и показателно за политиката у нас кой ще бъде следващият еврокомисар от България, но още по-важно е какво ще бъде портфолиото му.

Вие да се сещате за нещо друго?

Накрая - нормалното е да ѝ пожелаем успех в новата работа. Както съм казвал и друг път, всеки българин, успял да се класира на висока позиция по света, заслужава поздравления и пожелания за успех.