Другата България

Партия "Другата България" е учредена на 22 март 2009 г. – в навечерието на очакваните през юни европейски и парламентарни избори. Зад създаването й стоят 600 български емигранти, които не виждат в съществуващите политически формации партия, която се обръща към проблемите, които ги вълнуват.

За лидер на новата партия е избарн бизнесменът Божидар Томалевски. Сред членовете на ръководството е старши треньорът на “Левски” Емил Велев, а сред делегатите на учредителния конгрес – бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков.

В изказването си на конгреса Томалевски заявява: "Емигрантът е човек, който не харесва статуквото и затова е напуснал родината си." По думите му от осем години сънародниците ни зад граница се опитват да се организират в политическа формация и въпреки че в самата България идеята за такава партия все още не се приема сериозно, намерението на учредителите е да наложат друг политически модел в страната.

Основна цел на новосъздадената формация е прокарването на редица поправки в избирателния закон, част от които - въвеждане на електронно гласуване и разкриване на секции по местоживеене в чужбина. (Очевидно тези промени биха увеличили шансовете на новата партия за парламентарно присъствие.)

Други декларирани насоки в бъдещата работа на Партия "Другата България" са:

 – създаването на българско лоби в чужбина;

 – създаването на база данни за българския човешки потенциал в чужбина, както и на мултифункционални центрове, които да бъдат в помощ на българите зад граница, които търсят работа;

– оптимизирането на работата на трудовите аташета и дипломатическите мисии по места, постигане на легализирането и признаването на трудов стаж на лица, работещи в Гърция, Испания и др.;

– предприемане на политически мерки за гарантиране и осигуряване на равен достъп на българите до европейските трудови пазари и премахване на съществуващите мораториуми спрямо тях;

– признаване в рамките на Европейския съюз на индивидуалните пенсионни права, както и легитимиране и политическа идентификация на българите в чужбина чрез признаването им като малцинства в съответните държави.


Според учредителите си "Другата България" е партия от центъра на политическия спектър. Засега формацията няма намерение да влиза в предизборни коалиция, но е "отворена за разговори". Емигрантите се надяват да успеят да спечелят достатъчно гласове, за да създадат самостоятелна група в следващото Народно събрание.За свои основни потенциални избиратели от "Другата България" смятат тези милион и половина българи, които живеят зад граница.