Демократи за силна България /ДСБ/

ДСБ възниква около гражданското сдружение "Диалог" и групата на напусналите  ОДС депутати след местните избори през есента на 2003 г. След като ОДС събира едва 370 000 гласа, групата около бившия премиер Иван Костов  призовава тогавашния лидер на формацията Надежда Михайлова да си подаде оставката. След отказа й да се оттегли от поста 29 от 51 депутати от парламентарната група на ОДС напускат и правят собствена в 39-ото народно събрание.

През лятото на същата година  участниците от дискусионния форум на онлайн изданието Медиапул и кръга около вестник "Седем" учредяват  гражданско сдружение "Диалог" като гражданска алтернатива на политическото статукво.

През февруари 2004 г. в УАСГ се провежда събрание, което избира  национален Инициативен форум, който да подготви организационното изграждане на новата партия. В него взимат участие членове на сдружение “Диалог”, народни представители от групата на 29-те, автори на вестник “Седем” и известни имена, свързани със защитата на “Синята идея” през годините: Александрина Пендачанска, Александър Караминков, Боян Йоцов, д-р Васил Паница, Васко Василев, Веселин Методиев – заместник министър-председател в правителството на Иван Костов, Владислав Тодоров, Владимир Юруков, проф. Георги Фотев, Гроздан Караджов, Евдокия Манева, Екатерина Михайлова, Елиана Масева, Иван Костов, Йосиф Сърчаджиев, Калин Янакиев, Любомир Гогишков, Нено Димов, д-р Николай Михайлов, Светослав Малинов, Стефан Попов, д-р Стойчо Кацаров, д-р Теодора Константинова, д-р Петър Москов и проф. Цочо Бояджиев.

На 30 май 2004 г. в зала “България” в София, 1365 души от цялата страна, сред които членовете на Инициативния форум, 27 от 29-те народни представители, общински съветници и кметове,  присъединили се към инициативата, учредяват новата политическа партия Демократи за силна България.
В приетите Политически позиции ДСБ заявяват, че се чувстват наследници и приемници на управлението на правителството на Иван Костов; че остават в опозиция на управлението на НДСВ и ДПС, което е опасно и вредно за България; че виждат в БСП своя основен политически противник; че архивите на бившата Държавна сигурност трябва да се отворят и да станат публично достояние; че няма специален български етнически модел с гарант партията на Ахмед Доган.

За председател на Демократи за силна България е избран Иван Костов. Заместник-председатели на партията стават Екатерина Михайлова и Веселин Методиев, а членове на Националното ръководство – Антонела Понева, Владимир Юруков, д-р Васил Паница, Елиана Масева, Константин Димитров, Нено Димов, д-р Николай Михайлов, Светослав Малинов и д-р Стойчо Кацаров.

*Как медиите отразяват учредяването на ДСБ прочетете  - тук..

На 5 март 2005 г. е проведено Първото национално събрание на ДСБ, което приема Предизборната програма "За силна България в обединена Европа" и взема решение партията да се яви самостоятелно на парламентарните избори. А седмица след това Иван Костов символично подписва с избирателите Договор за силна България, в който излага ангажиментите, към които ДСБ ще се придържа след изборите.

На парламентарните избори през юни 2005 г. ДСБ влиза в Народното събрание, като спечелва 17 депутатски места. През март 2006 г. партия ДСБ е приета за член на Европейската народна партия.

На първите избори за евродепутати ДСБ през 2007 г. не успява да премине изборната бариера от 5% и не изпраща свой представител в Европарламента.

В началото на 2009 г. лидерите на ДСБ - Иван Костов, и на СДС - Мартин Димитров, подписват споразумение за създаване на "Синята коалиция", с която се явяват на изборите за европейски и национален парламент същата година.


Национално ръководство

Осмото национално събрание на ДСБ на 26 ноември 2011 г., избира ново Национално ръководство в състав: Председател – Иван Костов, двама заместник-председатели – Радан Кънев и Светослав Малинов;  и членове – Калин Янакиев, Петър Москов, Даниела Желязкова, Екатерина Михайлова, Даниел Митов, Димитър Бъчваров, Димитър Сяров и Прошко Прошков.

/По информация от сайта на ДСБ и в. "Капитал"/

В края на март 2012 г. кандидатът за кмет на столицата Прошко Прошков подава оставка от ръководството на ДСБ три месеца след като е станал член на това ръководство. Прошков разказва пред медиите, че е приел поканата да стане член на ръководното тяло на ДСБ, защото е искал да види как функционира и дали е възможно партията и коалицията (синята) да бъдат изведени на различно ниво. Но констатациите, които председателят Костов направил още през 2007 г. - че ДСБ губи доверие заради постоянно влошаващата се позиция на партията в политическия живот, че не постига цели и демотивира привържениците си - и понастоящем оставали същите. Според Прошков подходът е погрешен, самият той се опитвал "да промени позиции за много неща", но това не се оказало възможно. "Посочих проблемите на форума на ДСБ-София, където участва и националното ръководство. В крайна сметка реших, че е по-добре да не се водя част от това ръководство - казва Прошков.

На 9 април 2012 г. Прошко Прошков, Даниел Митов, Петър Николов и Христо Ангеличин огласяват решението си да прекратят членството си в ДСБ. Медиите, а и Иван Костов  коментираха, че напусналите ще се присъединят към сружението на Меглена Кунева.

На 26 април 2012 г. още 17 активисти, и то на ръководни постове в различни организации, основно в София, напускат ДСБ. В декларация до медиите те обясняват, че причината е липсата на "активна политическа и обществена дейност на местните структури на партията и превръщането на хората в инкасатори на членски внос". Според тях ръководството се е затворило в себе си и липсва контакт с членовете на партията.

Сред новите напуснали са четирима шефове на районните организации на ДСБ в Кремиковци, Лозенец, Студентски и Възраждане, кметът на село Кокаляне Александър Борисов и членът на Националния вътрешнопартиен арбитраж на партията Мина Дедова. Според Медиапул още 30 редови членове на ДСБ-София също излизат от партията.

"ДСБ остава стабилна партия на българската десница въпреки напусналите", коментира председателят на ДСБ София Иван Иванов. Той посочи, че отцепниците са близки до Прошко Прошков. Според него четиримата са отказали участието си в партията, защото са били бламирани от собствените си организации. Той прогнозира, че новата порция напуснали също ще се присъединят към Кунева. /в. "Сега", 26 април 2012/

 

Вижте още от Архива на Омда:

 

 

Линкове