Демократи за отговорност, солидарност и толерантност (ДОСТ)

На 9 февруари 2016 г. в сутрешния блок на Нова телевизия Лютви Местан, бивш председател на ДПС, отстранен от поста и изключен от партията в края на 2015 г., обявява името на новата формация, която предстои да учреди - "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ). "Думите свобода, толерантност и отговорност са трите принципа на либералните партии", обяснява той. Според него целта е да се даде алтернатива на хората, които споделят либералните идеи, но не като абстракция, както е в ДПС.  Партията е "либерален, евроатлантически проект”. "Искаме да дадем алтернатива на истински смелите и достойни хора да гласуват за реална либерална партия”, посочва още той. 

Местан заявява също така, че създаването на новата формация не е разцепление на ДПС - "Ценностното разцепление в ДПС настъпи с прословутата реч на Ахмед Доган." Нея Местан определя като "стратегическа грешка" и подчертава, че има критична маса от хора, които не споделят казаното от почетния председател.

Коментира и темата с "олигархията в България“.

На въпрос защо сега акцентира върху "жилото", след като години наред е бил начело и е опитвал от "меда" на ДПС, Местан отговаря, че винаги е бил "на милиони светлинни години" от бизнеса, с който свързват движението.

Бившият лидер на ДПС отрича да е търсен ефект с факта, че “дост” на турски означава "приятел".

Определенията за новата партия в някои медии като "турска" Местан окачествява като "журналистически клишета" и заявява, че ще се бори срещу образа, който му създават опонентите. "Няма да отстъпя пред митологемите за турска партия, пред цялата кампания за шпионина и националния предател, която е заплаха."

ДОСТ участва в парламентарните избори през март 2017 г., но не успява да изпрати депутати в парламента с резултата си от 2,94 %.