Демократична алтернатива за национално обединение - ДАНО

 

Най-новата дясна консервативна партия "Демократична алтернатива за национално обединение" (ДАНО) e обявена на 11.11.2012 в София.

Основните създатели на формацията са независимите депутати и бивши членове на РЗС Димитър Чукарски и Тодор Великов. Според изявленията им пред журналистите партията ще залага на професионализъм, прагматизъм и предвидимост.

В началото на годината двамата депутати са били на посещение в Москва по покана на "Единна Русия". Това тяхно посещение предизвиква коментари, че  се замисля нова "идейна партия" с проруска ориентация. При учредяването на ДАНО депутатите отхвърлят подозрението, че ще са проруска партия, и заявяват, че формацията им ще бъде обърната  и към евроатлантическите  партньори, и към Русия.

Лидер на партията ще бъде Надежда Сандолова, която  се очаква да заеме поста в края на годината, след като приключи мандатът й на член на Европейската сметна палата. Тя присъства като гост на форума и в изказването си изтъква, че обществените връзки за 23 години са се разрушили, земеделието се е сринало, няма предприемачество, а концесиите на подземните богатства се дават по право на чужди фирми. Тя смята, че трябва да се даде дясна алтернатива за развитието на страната.  По думите й  "централизацията трябва да спре и държавата да се оттегли", защото действителната дясна политика изисква по-малко, но ефективна държава и повече частна инициатива.

Според устава ръководните органи на ДАНО ще са Конгрес, Управителен съвет, Изпълнителен съвет. Партията ще се представлява от поне двама от тримата секретари, които са част от Изпълнителния съвет.

Цветовете на партията са синьо и зелено. Символът е заимстван от сребърния орел на Хан Аспарух, намерен при разкопки край село Вознесенка, Украйна.

Целта, която си поставят от партията е да получат поне 10% от гласовете на парламентарните избори през 2013 година.

Поздравления към делегатите отправят представители на партиите ЛИДЕР, НИЕ и "Нова сила".