Демократическа партия - Народен съюз /ДП - НС/

Коалиция Народен съюз - Български земеделски народен съюз, Демократическа партия

 

Предизборната коалиция Народен съюз - БЗНС, ДП (Демократическа партия) е създадена на 12 октомври 1994 г. в София, когато е подписано предизборно споразумение между председателите на двете партии Анастасия Мозер и Стефан Савов. В началото на ноември към коалицията се присъединяват Партията на демократичния център, Християндемократичният съюз (извън СДС), Съюзът на репресираните (на Иван Неврокопски) и отделни представители на Радикалдемократическата партия (Александър Джеров, Николай Христов, Елка Константинова и др.).

В предизборното споразумение се подчертава, че партиите в коалицията имат принос за развитието на демокрацията и еднакви оценки за политическата обстановка, за целите и средствата за управление на държавата. Коалицията се обявява против ново комунистическо управление на страната в лицето на БСП и против двуполюсния модел в политиката.

На 14 ноември 1994 г. е обнародвана предизборната "Програма за спасение на България".


В изборите на 18 декември 1994 г. коалицията Народен съюз печели 338 478 гласа, което е 6,71% от гласовете и 18 депутатски мандата в 37-ото обикновено народно събрание.

На изборите от 19 април 1997 г. коалицията участвува в рамките на коалицията Обединени демократични сили, след като подписва предизборно споразумение със СДС и БСДП на 18 март 1997 г. ОДС, в това число и Народен съюз, печелят убедително изборите. От началото на 1998 г. Народен съюз полага последователни усилия за подписване на ново политическо споразумение със СДС.