Декларация на Хр. Събев

КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ПРАВА, СВОБОДАТА НА СЪВЕСТА И ДУХОВНИТЕ ЦЕННОСТИ

гр. Велико Търново


 

До Президента на

Република България

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от Централното ръководство на КОМИТЕТА ЗА ЗАЩИТА НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ПРАВА, СВОБОДАТА НА СЪВЕСТА И ДУХОВНИТЕ ЦЕННОСТИ

Г-н Президент,

възразяваме срещу злоупотребата с името на нашата правозащитна организация при награждаването на лицата Димитър Амбарев и Благой Топузлиев. Тъй като те не са били нито създатели, нито членове на нашия Комитет, основан на 19 октомври 1988 година (в памет от убийството на о.Йержи Попиелушкоq знаково лице на антикомунизма, убит от тайните служби в Полша) на хълма Трапезица – гр. Велико Търново след четири религиозни шествия по улиците на града с кръстове и икони и религиозни песни!

Създатели бяха 1. председател тогава йеромонах Митрополит Христофор Събев, 2. секретар Петър Кънев Петров от гр. Шумен, членове 3. Петър Георгиев Пенков и 4. Трифон Ив. Георгиев от с. Овча Могила, 5. Дечка Петрова Трифонова, 6. Йордан Станчев Йорданов и 7.Йорданка К. Петрова от гр. Шумен, 8  Стефан Иванов Христов - от Г. Оряховица, 9. монахиня Елисавета/ Велика Драганова Събева, д-р по богословие Надежда Йорданова Илиева и Николинка Петрова Бурнева от В. Търново.

Поради арест на 26.10 88 и заточение през януари и февруари в Черепишкия манастир на председателя, молбата и документите за регистрация пред Великотърновският окръжен съд бе подадена едва на 09.03.89 и бе прочетена по р. Свободна Европа - в предаванията на Маруся Столева и Румяна Узунова, Тогава Регистрация бе отказана поради писмо -  28.03.89 до властите от червения синод съставен от ДС сътрудници /вж. също Църк.вестник - 12.05.89, по късно на 02.04.89 бе прочетено специално Комюнике по р. Св. Европа, Дойче Веле и други западни радиостанции.

До началото март 89 с Димитър Амбарев въобще не се познавахме, нито той е подозирал, че вече 4 месеца съществува Комитета организирал 4 шествия в гр. В. Търново и едва след като разбра от Благой Топузлиев, че подаваме документи за регистрация той изяви желание да членува при нас, но му беше отказано по решение на учредителите, според чл. 20 /1/б от Устава, а друга причина беше, че той често публично заявяваше, че ще се самозапали (ако Пламен Станчев се самозапали, то Амбарев ще е вторият) Сигналът бе от Благой Топузлиев /с когото се запознахме през февруари в Черепиш, когато бе дошъл, научавайки от р. Своб. Европа, че Христофор Събев е заточен!

Благой Топузлиев също никога не е бил член на организацията ни, тъй като бе подал молба до властите, да напусне България и му бе разрешено! Понеже беше низвергнат от червения митрополит Арсений и синода на ДС то му бе даден антинминс с св. мощи от председателя на Комитета на комитета за защита на рел. права…

Затова възразяваме срещу намесването на името на нашата организация, неправомерно в сайта на Президента на Република България http://www.president.bg/, където в противоречие с истината се казва, че „Покойният отец Димитър Амбарев е бил един от създателите на Комитета за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности заедно с Благой Топузлиев...” Това повтаряме не е възможно, защото основаването е през октомври 1988 и то в гр.В. Търново само от християни от Сев. България а те научиха след посещение на Хр. Събев при П. Манолов в Пловдив през март 89!

Нито по Западните радиостанции, чийто архив се пази, нито в някой от документите или съдебния архив не се говори за Димитър Амбарев и Благой Топузлиев. като създатели, или дори членове.

А и още са живи по-голяма част от членовете-учредители на Комитета за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности, и свидетелствуват, че никога не са познавали Амбарев и Топузлиев!

Това уточнение се прави, защото въпросните две лица въобще не ни подкрепиха (напротив противодействаха) относно нашата борба за религиозни права, започнала от 1988 г , за която бяхме подложени на репресии от тоталитарната власт и органите на ДС - уволнения, заточение в Черепиш, арести и извеждане на разстрел с покрита глава на Великден - 30.04.1989, а от 15 юли - три месечно следствие и тормоз на Развигор 1, Соф. и Врачански затвори, при обвинение за вражеска пропаганда срещу народната власт, като председателят на Комитета бе посетен в следствието от ДС-генерал Калев и член на ЦК на БКП - които по думите им са изпратени от най-високо място, да предложат обвиняемият, да избира или да лежи 15 години в затвора или да се извини по телевизията на Максим! Добре, че падна Тодор Живков,за което заслугата е на М. Горбачов!

Въпреки репресии и заплахи събирахме няколко пъти подписи и внасяхме петиции в Нар. събрание за религиозни права на 26.09.1989 и 07.12.1989 - с 15 хилядно шествие. На 21.10.89 организирахме панахида за жертвите на еко-катастрофите в хр.Св.Димитър - София по време на международния Екофорум. Във в Работническо дело от 16.12.89 стр.3 е отразена речта на депутата Георги Танев, който описва пред тогавашния Парламент, в каква ярост е изпаднал Тодор Живков по повод на тази панихида.

Нашият Комитет чрез участници Хр. Събев и Петър Кънев Петров извоюва на кръглата маса връщане на семинарията от Черепиш в Двореца на пионерите и пенсии за монахините. А в 36 Народно събрание чрез Хр.Събев, като председател на парламентарна комисия по вероизповеданията - бе предложен и приет закон за Коледа и Великден като официални празници и отмяна на 9 септември, като държавен национален празник, също връщане на имуществата на всички вероизповедания, отнети от безбожната власт, а също промяна на правилата за регистриране на вероизповеданията, за да не се допускат нехуманни секти.

По време на големите бдения със свещи на 4 пъти спирахме ексцесии, които можеха да доведат до кървави последици, тъй като тогава нямаше ограждения и полицейски кордони, което е заснето от Евгений Михайлов и документирано от сп. Общество и право 1990г!

От самото основаване през 1988г., предлагахме и отстоявахме тезата за възстановяване на каноничността на БПЦ, тъй като ръководството и е обслужвало безбожната комунистическа власт, хвалейки я в Църковен вестник бр.22 от 1 сепември 1984 със статия „40 години всенароден възход“ – за годишнина на 9 септември, подписана от целия синод, или в Църковен вестник от 11.11.1987 “Световно историческо и епохално дело” - статия, възхваляваща октомврийската революция, предизвикала избиването на повече от 35 000 свещенници в Русия и др. статии.

Комитетът установи през 1992 г., чрез архиви във Вън.министерство, че изборите за митрополити и патриарх след 1955 г са извършени противоуставно с избиратели с изтекъл мандат, а също че поради участие на БПЦ в световния съвет на църквите са извършвани от всички архиереи общи молитви с вероизповедания неправославни, еретически и даже нехристиянски, което е санкционирано от 45 правило на св.Апостоли: „Епископ, презвитер или дякон който само се е помолил с еретици се отлъчва от Църквата.”

Това за жалост се вижда и в Църковен вестник…

Комитетът организира петиции до Барозо и Бузек, които бяха изпратени чрез адвоката Ив. Груйкин с няколко стотин подписи за разсекретяване на досиетата на митрополитите и това стана през 2012г от Държавна комисия по досиетата, 12 владици са били доносници - подписали са декларации за сътрудничество с ДС, ЗА ДА ПОЛУЧАТ ВЛАСТ В ЦЪРКВАТА. И попадат под санкция на 30 апостолско правило: „Епископ, който си послужи със светските власти и чрез тях получи власт в Църквата се низвергва   и отлъчва и всички, които се съобщават с него!” Отделно от Комисията по досиетата получихме документ издаден от 3-то управление на ДС, че МАКСИМ И ПИМЕН СА БИЛИ СЪТРУДНИЦИ НА ДС!”

За това всички членове на комитета за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности (освен т.н. отец Георги Гелеменов) си извадиха документи за непринадлежност към тайните служби което е особено важно за свещенниците, тъй като агент-свещенник не може да пази тайната на изповедта, тъй като по линия на ДС трябва да докладва на съответния си началник, а като се причастяваме, казваме:

”На Твоята Тайна вечеря ме приеми днес Сине Божий, защото няма да издам тайната на враговете Ти, нито целувка ще ти дам като Юда, но като разбойника Те изповядвам, помени ме Господи, когато дойдеш в Царството Си!” И Топузлиев и Амбарев не ни подкрепяха и в другитите мерки за възстановяванеито на каноничността на БПЦ, потъпкана от Синода, в угода на Безбожния комунистически режим. И чрез членство в ССЦ - Световния съвет на църквите от 1961 г. и чрез сътрудничество с ДС!

Напомняме, че по 10 правило на Апостолите, „Ако някой, макар и в къщи се помоли с отлъчен от Църковно общение, да бъде и той самия отлъчен!!”, Което ни заставя да се отделим от духовници, които, както видяхме са се отлъчили от Истинската Църква, по Правила 30, 45 на Апостолите! Отделянето, по 15 правило на двукратния Константинополски събор и както казват св.отци не е разкол, а спасителна карантина, за това ни съветва св. Ап.Павел:”…Излезте из сред тях и се отделете и до нечисто се не допирайте, и Аз ще ви приема и ще ви бъда Отец, а вие ще бъдете мои синове и дъщери - казва Господ-Вседържител…” 2Кор.6:14.

Като духовен закрилник на нашия Комитет за защита на религиозните права, ние имаме св.Йоан Златоуст, който изобличавайки не-Богу-угодната власт в лицето на императрица Евдоксия и синода, умря отлъчен от Църквата и на заточение, а след 30 години го канонизираха и всеки ден във всички православни храмове в света служим неговата Златоустовата литургия. Въпреки че ни гониха при комунизма, и сега сме в немилост намираме утеха в думите на Господа: „Мене гониха и вас ще гонят” и още „Блажени гонените заради правдата, защото тяхно е Царството Небесно”, а също ”Блажени сте когато ви изгонят, когато ви похулят, когато кажат каква да е лъжовна дума заради Мене, радвайте се и се веселете, понеже голяма е наградата ви на Небесата, защото така гонеха пророците, които бяха преди вас” - Мат.5гл.

Починалите основателки монахиня Елисавета и Дечка Петрова са обявени като паметни почетни членове на организацията и сега си получават небесната награда, пред която бледнеят президентските награди!

Бог да пази България!

Председател на Комитета:

/д–р по квантова електроника Христофор Събев, Митрополит Сердикийски/

ПРИЛОЖЕНИЕ: книгата - Светлина за България