Движение 21, Гражданско

Гражданско "Движениe 21" официално е обявено на 21 април 2010 г. от инициатора си Татяна Дончева и съмишлениците й Данаил Георгиев, Жельо Бойчев и Пламен Марков.

Заявената му основна цел е насърчаване на гражданската активност за решаването на наболели обществени проблеми. В съществуващия си вид политиката се свързва с корупция и е неприемлива. Необходима е промяна, която може да се осъществи чрез отвореност и динамичност на гражданската инициативност.

Основните моменти от изложението на Татяна Дончева:

Смисълът на Гражданско "Движение 21" е да приобщи граждани, които имат различно виждане и различни позиции по актуалните въпроси; и сини, и червени, и жълти, и лилави, и леви, и десни трябва да бъдат единни. Движението не бива да се вмества в координатни системи, а поддръжниците му не са врагове на никакви политически партии.

Идеята за движението е стара и не е пряко свързана със сегашната тежка ситуация в страната. В началото на прехода гражданите са били изключително активни, но с времето това се е отмило и в хората се е загнездило тежкото усещане, че са ощетени.

Тревожен е въпросът с правовата държава. В момента страната е част от един екшън - всеки ден има нови акции и нови арести. Има идеи магистрати и членове на ВСС да получават бележки за благонадеждност от силите за сигурност. Това е злоупотреба със силите за сигурност. Показните арести са съпътствани от тайни съдебни решения. Съдебни процеси се използват за преразпределяне на бизнестеритории. Държавата се е превърнала в полицейски участък. Полицаите могат да влязат във всеки дом, дори и в дома на тези, които ръкопляскат на акциите в момента. Въпреки това много хора вярват, че най-накрая някой е направил нещо. Последните акции на МВР и разпространяваните видеоматериали от операциите наподобяват шедьовъра на Бертолучи „Двадесети век", в който се представя зараждането на фашизма.

В нормалните демокрации също има проблеми, но хората мразят политиците, а не системата.

Движението ще стимулира гражданите спокойно да дават мнението си, без да се страхуват; експертите не са само в политическата система, но и в гражданското общество; част от инициаторите са бивши или настоящи членове на БСП, но има и такива, които никога не са били част от левицата.

В момента гражданите имат нужда от справедливост заради ощетяването им през прехода. А икономическата ситуация и сериозните финансови проблеми в страната изисква държавата да взема сложни решение в името на гражданите.

Основен проблем е и блокираната държавна администрация. Необходими са административна и конституционна реформа, които трябва да бъдат направени упорито, постепенно и премислено.

 

През януари 2014 формацията се превръща в партия.

На парламентарните избори през октомври 2014 Движение 21 не успява да изпрати в парламента свои депутати, но се представя сравнително добре, като получава 39 221 гласа и съответно 1.19% от общия вот. Така прескача прага от 1% и добива право на държавна субсидия.