Движение за радикална промяна "Българска пролет"

Движението за радикална промяна "Българска пролет" е учредено от независимия депутат Велизар Енчев (влязъл в 43 НС с листата на Патриотичния фронт) във великотърновското село Арбанаси. Там 200 души са се обединили около програма, наречена "25 удара срещу системата". По думите на Енчев това са идеи за борба срещу модела, създаден през 25-годишния криминален преход. Движението му ще е със силна социална насоченост. "На първо място, ние сме противници на неолибералната идеология, която ни направи най-бедната държава в Европейския съюз, с най-болното население, и по гръцкия модел започваме война срещу масовата бедност". "Решихме да започнем поход за ограмотяване и възраждане на българския народ. Защото смятаме, че в днешно време се нуждаем от революционна промяна на духа на българския народ, защото той е унизен и смачкан."

Според инициатора си обаче, движението няма нищо общо със СИРИЗА в Гърция по отношение на поставените цели: „Защото проблемите на гръцката демокрация са едни, а българските - други. Проблемът на дълговата криза в Гърция са прекалено високите социални разходи, докато в България е точно обратното - кризата е поради липсата на такива разходи, поради масовата бедност и декапитализирането на основни фондове като НОИ и НЗОК".

Според Енчев "Българска пролет" ще прерасне в партия, а с участието си в предстоящите местни избори през октомври 2015 г. си поставя за цел да ограничи присъствието на ГЕРБ в местната власт.

Освен това, има партии, с които формацията при никакви условия не би направил коалиция - на първо място ГЕРБ, а на второ  - ДПС, но разочарованите от ДПС трябва да знаят, че Българска пролет ще представлява и техните интереси в парламента.