Движение за права и свободи /ДПС/

 


 

 

Движението за права и свободи /ДПС/ е създадено на 4 януари 1990 г. във Варна и е регистрирано на 26 април 1990 г. по Закона за политическите партии. Партията е създадена като приемник на Организацията за турско национално освободително движение, която действува в нелегалност по време на възродителния процес. На 26-27 март 1990 г. в София се провежда Учредителната национална конференция на ДПС, на която са избрани ръководните органи: Централен съвет от 31 члена, Централно оперативно бюро - 7 члена, председател - Ахмед Доган и отговорен секретар - Осман Октай.ДПС е организирано на териториален принцип в окръжни, общински и местни съвети. ДПС се обявява за независима обществено-политическа организация, бореща се за единство и равноправие между българските граждани. Обявява се против всички прояви на национален шовинизъм, реваншизъм, ислямски фундаментализъм и религиозен фанатизъм. Бори се за правата и свободите на всички етнически и религиозни общности в България - в съответствие с Конституцията и законите на страната, Международната харта за правата на човека, Европейската конвенция за защита на правата на човека и международните договорености, по които България е страна.

ДПС се бори за икономически просперитет и екологическа защита на всички райони в страната и преодоляване на диспропорциите в развитието на различните населени места.

След изборите през октомври 1991 г. ДПС подкрепя в парламента правителството на СДС с премиер Филип Димитров за реализиране на общите им цели: смяна на системата, необратимост на процесите на демократизация, развитие на пазарната икономика, декомунизация. Една година след това ДПС започва "завой на ляво" и снема доверието си от правителството на СДС. ДПС започва да провежда центристка политика, вследствие на което се разпада парламентарното мнозинство и правителството на Филип Димитров пада. С мандата на ДПС се съставя правителството на проф. Любен Беров, което управлява до предсрочните парламентарни избори на 18 декември 1994 г.

На тези избори ДПС се явява самостоятелно и печели 283,094 гласа или 5,44% от гласовете, за което получава 15 депутатски места в НС. До предсрочните избори през април 1997 г. ДПС е в опозиция на правителството на БСП с премиер Жан Виденов. На тези избори ДПС се явява в състава на коалицията Обединение за национално спасение /ОНС/ заедно с Партията демократичен център на Венцеслав Димитров, Зелената партия, Партията "Нов избор" на Д. Луджев и Федерацията "Царство България" на Христо Куртев. ОНС спечели на изборите 323,429 гласа, 7,60% от гласовете и 19 места в НС. От есента на 1997 г. ОНС напусна т. нар. "реформаторско мнозинство" и премина в опозиция на правителството на ОДС, водено от премиера Иван Костов.

Печатен орган на ДПС е в. "Права и свободи".

Ръководни органи: Национална конференция, Централен съвет, Централно оперативно бюро, Финансово-ревизионна комисия.

Председател от създаването на ДПС е Ахмед Доган.

На изборите за местна власт през октомври 1999 г. ДПС регистрира своето най-слабо представяне на избори след 1989 г. Самостоятелно ДПС получи 198 722 гласа, което е 6,11% от гласовете с 463 общински съветника. В коалиция с други партии ДПС спечели 232 141 гласа, което е 7,16% и 540 общински съветника.

Самостоятелно ДПС ще управлява в 23 общини, а в коалиция - в 29 общини.

За първи път след 1989 г. ДПС загуби изборите в Кърджали, Кирково, Момчилград и други общини в Североизточна България, смятани за стратегически за ДПС.

Ръководството прецени, че на изборите е получило "шамар и ритник".

На националната конференция в края на януари 2000 г. трябва да се очаква промяна в политиката и кадровия подбор, като в своята бъдеща работа партията ще се помъчи да се доближи максимално до ежедневните нужди на традиционния електорат. ДПС ще продължава да се стреми към създаването на коалиция, която да бъде трети уравновесяващ политически център в България.

На 29-30 януари 2000 г. се проведе Четвъртата национална конференция на ДПС. (Още за конференцията тук.) Отчетено беше, че партията има 32 000 члена в 25 областни, в 160 общински и 1200 местни организации. Конференцията прие стратегия и тактика за 5-годишен период, включително и за парламентарните избори през 2001 г.

Конференцията мина под лозунга: "ДПС - мост за евроатлантическата интеграция на България". Основните моменти от бъдещата стратегия и тактика са:

Във вътрешен план
- обновяване на партията и нейната декапсулизация;
- обединяване на всички отцепили се от ДПС партии и приемане на изключените членове;
- приемане в ръководните органи на партията на много нови млади членове;
- обръщане на цялата дейност на партията към жизнено важните за електората на ДПС нужди;
- промяна в конституцията, свързана с Конвенцията за защита на малцинствата;
- бързо въвеждане на турски език във всички медии, изучаване на турски език и ислямско вероизповедание в училищата в смесените райони. Специални училища с преподаване на турски език. Помощ от страна на държавата за училищата и институциите на малцинствата
.

В политическата област ДПС ще продължава да се бори за създаването на трети центристки център, но остави вратата отворена за бъдещи коалиции както с партиите отляво, така и с партиите отдясно.

Във външнополитическата област действията на ДПС ще бъдат свързани изцяло с евроатлантическата ориентация на България, както и с развитието на стабилни отношения с балканските страни.

Ахмед Доган единодушно бе избран за 4-ти пореден път за председател на ДПС.
 

Лидерката на бившата Партия на демократичните промени /ПДП/ Мукаддес Налбант ще е начело на комисия, която ще изготви процедурен механизъм за амнистиране на изключените членове на ДПС.

ПДП се отцепи от ДПС през 1994 г, но на националната конференция на ДПС се присъедини към движението в резултат на обявения от лидера на ДПС Доган курс за амнистиране на изключените.

На 12 февруари 2000 г. Централният съвет на ДПС избра четирима заместници на лидера Доган. Постовете си запазиха Касим Дал и Айруш Хаджъ, отпадна Кемал Еюп. Новите са депутатите Осман Октай и Емел Етем.

В Централното оперативно бюро /ЦОБ/ на ДПС влизат 14 души. Освен Доган и заместниците му там са още Кемал Еюп, Юнал Лютфи, Лютфи Местан, Ремзи Осман, лидерът на младежката организация Мустафа Карадайъ и др.

Лютфи ще отговаря за евроинтеграцията, Октай - за междупартийните отношения, а Емел Етем - за връзките с обществеността.

февруари 2000

 

2001 - ДПС продължава да е парламентарно представена партия и участва в управлението на страната в рамките на правителството на Национално движение Симеон Втори (с министър-председател Симеон Сакскобургготски), което печели парламентарните избори същата година.

2005 - успява да спечели 12 % от гласовете в парламентарните избори на 25 юни и съответно 34 депутатски места в 40 народно събрание. Активно участва в преговорите за съставяне на правителство с мандата на БСП (която печели 83 мандата). През август с.г. влиза в управляващата коалиция с кабинета, оглавяван от Сергей Станишев.

Движението неизменно печели депутатски места в Народното събрание и има парламентарни групи в 41-ото, 42-ото и 43-ото НС.

На 17 октомври 2013 г., след оттеглянето от активна политическа дейност на Ахмед Доган, последвало нападението срещу него (докато чете доклада си на Осмата национална конференция на партията в НДК) от Октай Еминмехмедов, за председател на ДПС е избран Лютви Местан. Доган остава почетен председател на Движението.

 

ДПС и Великото народно събрание (1990)

Из архива на Омда:

ДПС загуби Кърджали и обяви, че изборите там са били манипулирани и фалшифицирани (октомври 1999 г.)

Неочаквано големият брой гласове, спечелени от кандидата на ОДС Румен Димитров в селата около Кърджали, където живее основно турско население, е главната причина ДПС да загуби кметските избори в града, показват данните от избирателните секции. На практика това е наказателен вот срещу управлението на ДПС в Кърджали, коментират наблюдатели.

Загубата на Кърджали според наблюдатели сочи, че етническият модел на гласуване вече е разчупен. Така например в едно от най-големите села на района - Енчец, кандидатът на ДПС Расим Муса има 322 гласа, но други 80 са отишли към вота за Димитров. В родното село на Муса Широко поле 30 човека са гласували за кандидата на ОДС. В с. Солище Димитров има 55 гласа.

Голямата интрига преди балотажа в Кърджали бе къде ще отидат гласовете, спечелени от подкрепяния от БСП Милко Багдасаров на първия тур. Тогава той получи 8206 гласа и остана трети. Местната централа на БСП призова своите хора да гласуват по съвест, въпреки че ръководството на партията обяви официална подкрепа на Доган. Вотът обаче показва, че социалистите са предпочели да гласуват срещу ДПС и за кандидата, подкрепян от ОДС. На практика ДПС загуби влиянието си и в други общини в областта. В Кирково кметският стол бе спечелен от човека на ОДС Манев. В Момчилград пък още на първия тур изборите бяха спечелени от независимия Сали Шабан. От ДПС определено не очакваха такъв изборен провал. След като станаха известни последните резултати от гласуването, местният партиен актив се събра спешно на заседание в предизборния щаб. Лидерите на ДПС обаче категорично отказаха всякакъв коментар и очакваха инструкции от централата на ДПС в София. Ръководството на движението обаче отмени насрочената пресконференция в Националния дворец на културата в София. Вчера ръководството на ДПС в Кърджали отново се събра на заседание с участието и на депутатите от ДПС Лютфи Местан и Ремзи Осман, както и загубилият изборите Расим Муса. Лидерът на ДПС Доган не пристигна в Кърджали.

По-късно Общинският съвет на ДПС в Кърджали излезе с обръщение, в което се заявява, че вотът в Кърджали е бил манипулиран и фалшифициран. Това станало със съвместните усилия на СДС и БСП. ДПС ще сезира правозащитните институции в България и в чужбина, се казва в обръщението. Окръжният лидер на ДПС в Кърджали Рамадан Каракаш съобщи за БТА, че ДПС ще обжалва резултатите на изборите в общините Кърджали и Кирково.

Възпоменателен митинг-събор в памет на жертвите от "възродителния процес" събра на 26 март 2000 г. в гоцеделчевското село Корница цялото ръководство на ДПС начело с лидера на дижението Ахмед Доган и депутати.

Във възпоменателния митинг участие взеха също така вицепрезидентът Тодор Кавалджиев и турският посланик в България Тихсин Бурджуоглу.

Ораторите призоваха електората си да участва активно в изборите, за да може ДПС да влезе във всички етажи на властта.

ДПС очаква след парламентарните избори да влезе реално в изпълнителната власт и да изпрати свои хора като посланици на България. Това заяви зам.-председателят на ДПС Айруш Хаджи. На същото акцентира и депутатът Ремзи Осман. "Да сте чули един български посланик да е мюсюлманин? От 20 РДВР-та нито един директор не е мюсюлманин. Смятат ни за втора категория хора, но след изборите ще искаме квоти за наши хора в полицията и армията", заяви той пред митинга.

Посланикът на Турция г-н Бурджуоглу посъветва хората от Корница да направят така, че гласът им да се чува по-силно в цяла България, да поставят проблемите си и да настояват за решение. Ахмед Доган, от своя страна, декларира, че ДПС има натрупан опит и кадри, за да поиска вече решение на проблема с хляба и препитанието на мюсюлманското население.

 

* * *

ДПС по времето на управлението на Тройната коалиция (кабинета на Сергей Станишев, 17 август 2005 г. - 27 юли 2009 с мандат на Движението за права и свободи):

ДПС преброи своите във властта
        ИВАН АСЕНОВ


Медийната отговорничка Филиз Хюсменова преброи хората на ДПС във властта.

3-има министри, 16 зам.-министри и 17 шефове на изпълнителни агенции има Движението за права и свободи в правителството на Сергей Станишев. Това става ясно от справка в обновения сайт на движението.

В тази цифра обаче не са включени още двама представители на ДПС, които неотдавна получиха високи постове в Министерски съвет. Първият е бившият зам.-кмет на Исперих Ихсан Хаккъ. Преди два месеца той бе назначен за зам.-шеф на Държавната агенция за младежта и спорта. В началото на септември, неочаквано лидерът етническата партия Ахмед Доган реабилитира и бившия зам.-министър в МРРБ Хасан Хасан. Той бе назначен за зам.-шеф на Фонд "Национална пътна инфраструктура".  Хасан ще отговаря за проектирането и нормативната уредба.

Партията на Ахмед Доган има и 5 областни и 22 зам.-областни управители, които движението получи в изпълнение на договорената с БСП и НДСВ управленска формула 8:5:3.

Според официалната справка, партията има най-силно влияние в областите Кърджали, Разград, Шумен и Силистра, където преобладаващата част от общинските кметове са избрани от листите на ДПС.

Движението има изградено и функциониращо женско дружество, в което членуват всички жени, получили постове и власт благодарение на участието на партията в изпълнителната власт. В обновения сайт и нов пресцентър на ДПС е обърнато и специално внимание на младежката организация. Тя се оглавява от бизнесмена Корман Исмаилов. МДПС привлича нови членове - българи чрез осигуряване на работа, участие в неправителствени проекти и обещания за кариера във властта.

 Още за ДПС..

 

Линкове