Движение за благоденствие и възход

"Движение за благоденствие и възход" е учредена на 1 февруари 2015 г. в Пловдив от над 1000 души предимно от Столипиново. Събитието е било проведено на практика при закрити врата - не са били поканени никакви медии, снимането не е било разрешено, липсвали са гости от други политически сили..

"24 часа" съобщава на сайта си:

"Тълпи от мъже заприиждаха около 11 часа в конгресния център на панаира, където се състоя учредителното събрание. "Не знаем за какво сме тук. Казаха ни, че трябва да дойдем. Има списъци", обясниха мургави младежи. Всеки от тях носеше в джоба си по една бутилка минерална вода. Фоайето почерня от народ, а вътре залата, която е с 800 места, се пръскаше по шевовете. Навън стояха още толкова. Турска реч звучеше навсякъде. На няколко места се извиха опашки, където по списък се отмятаха пристигналите.

"Ще се борим за подобряване на състоянието на хората, които са в неравностойно положение", обясни Октай Шериф, един от активистите на новата етническа партия. Той каза, че е напуснал ДПС. Работи в социалната дирекция на пловдивската община още от времето на бившия кмет Славчо Атанасов.

"Дервиш ага, Дервиш ага", викнаха присъстващи към друг фактор в новата пария. Това е Дервиш Хасан, който оглави контролния съвет. За председател бе избран Емил Иванов. Представиха го като бизнесмен от "Столипиново", но отказаха подробности с какво точно се занимава. Той самият също не застана пред екипа ни. Дервиш Хасан увери, че в 15 часа официално ще дадат пресконференция. В 14,30 ч. в конгресния център беше празен.

"Избрахме го единодушно", потвърди по-късно Дервиш Хасан. "Преди Нова година се събрахме и решихме да вземем живота и съдбите си в свои ръце. Затова създаваме тази партия. Ще участваме в изборите. Нашата централа ще е в Пловдив. Няма да ни налагат този или онзи за кого да гласуваме. При нас ще бъде истинска демокрация", заявил пред делегатите новоизбраният председател. В речта си изтъкнал, че "нашите деца завършват 12-и клас, а не могат да си напишат името, нито да си намерят работа". Бърза помощ влизала в етническите квартали само с полиция. Иванов поискал нови жилища и терени за строителство.

Част от присъстващите обясниха, че "Движение за благоденствие и възход" щяла да е алтернатива на ДПС. "25 г. нашите хора нищо не са видели от тази организация и доста са разочаровани", допълни Дервиш Хасан.

От пловдивското ръководство на ДПС заявиха, че не са информирани за учредяването на новата партия. "Във времето сме виждали много алтернативи на ДПС, но всички досега са били неуспешни", коментира общинският съветник Али Байрам."

 

Поради неучастие в избори за повече от 5 г. и неподаване на годишни финансови отчети пред Сметната палата за 2 последователни години на 31 юли 2017 г. Софийската градска прокуратура (СГП) внася искова молба в Софийския градски съд за прекратяване (разпускане) на партията.