Движение "България на гражданите“ - декларация за учредяване на политическа партия

Публикувано 10 юни 2012 г.

Ние, подписалите тази декларация граждани на България, вярващи в свободата, отговорността и справедливостта, поели своя дълг към страната си, заявяваме нашата воля да учредим „Движение България на гражданите“ като политическа партия.

Пет години след приемането в Европейския съюз България прилича все по-малко на европейска страна. И все по-малко граждани чувстват държавата като свой истински подреден и безопасен дом.

Пет години след приемането в Европейския съюз България не само продължава да бъде най-бедната европейска страна, но безработицата, неграмотността и социалното изключване придобиват все по-застрашителни размери. Публичните политики все по-открито обслужват частни интереси, икономиката е монополизирана от приближени до властта, а малкият и средният бизнес са поставени на колене. Няма справедливост.

Пет години след приемането в Европейския съюз става все по-ясно, че популизмът, както в  България, така и в Европа не е в състояние да формулира нито национална кауза, нито политики в интерес на гражданите. И че няма нито компетентност за ефективно управление, нито воля да бъде върната почтеността в обществения живот. Под заплаха са самата идея за държавност, самите демократични основи на обществото, самата нормалност.

Хроничната криза на българската демокрация превърна цялата партийна система в картел, в който всички по един или друг начин са във властта, а в опозиция остават гражданите.

На последните президентски избори близо половин милион българи показаха активно, че не вярват на нито една от съществуващите партии. Те поискаха политика в крак с времето, а не застинала в прехода. Нова политика, която да превърне гражданите, а не партиите в мяра за успеха на едно управление.

За да отговорим на тези очаквания, в края на 2011 година създадохме сдружение „България на гражданите”.

Проведохме срещи в много райони на страната, на които неизменно беше поставян въпросът как каузата „да върнем България на гражданите” може да бъде осъществена. По силата на българското законодателство единственият начин за това е създаването на партия, която да бъде истинска алтернатива на политическото статукво.

Днес ние заявяваме волята си да създадем нова, демократична, дясна партия „Движение България на гражданите”.

Обединяваме се в името на европейското бъдеще на България и на европейските решения, които изискват съзнателни и просветени усилия за усъвършенстване на обществото.

Обединяваме се в името на свободата, на отговорността и на справедливостта.

Ние искаме да превърнем България в силна държава на свободни хора. За нас свобода означава държавата да предостави на гражданите отговорности за собствения им живот и успех. Да раздава правосъдие, а не да бие. Да пази здравето на хората, а не да харчи милиарди за нереално скъпи лекарства, да осигури качествено образование на всяко дете, а не да строи гладиаторски арени. Голямата държава не служи на хората, а единствено на партийния картел, на монополите и на възпроизвеждащата се олигархия.

Ние искаме да превърнем България в държава с ясна отговорност в борбата с бедността. За нас отговорност означава да не си затваряме очите пред болезнените социални проблеми – бедността, безработицата, неграмотността и социалното изключване. Вярваме, че само една силна и компетентна десница може да даде работещи решения на тежките социални проблеми.

Ние искаме да превърнем България в държава, гарантираща справедливост на своите граждани. За нас справедливост означава успехът да се основава на труд, образование, талант и инициативност. Вярваме, че това е възможно само когато се създават справедливи и трайни закони, прилагани от компетентна администрация и гарантирани от безпристрастен и независим съд.

Декларираме, че сдружението „България на гражданите” няма да престане да съществува. Напротив, то ще бъде гарант за откритост на бъдещата партия и за обществения контрол върху нейната дейност. Сдружението ще бъде гарант, че няма да се отклоним от пътя, по който тръгваме днес.

Не се страхуваме да се изправим срещу политическия картел и икономическите монополи, срещу компроматите и лъжите, срещу агресията и апатията.

Имаме подкрепата на онези, които въпреки разочарованията не загубиха вярата си в доброто. Ще разчитаме на всички честни, компетентни и активни граждани.

Вярваме в доброто и знаем, че само с добри средства можем да постигнем добрите цели.

Вярваме, че е време гражданите да си върнат България и да я направят свой истински дом.

Вярваме, че знаем отговора на въпроса на кого принадлежи България – на гражданите.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

Горната декларация е подписана от 67-членен инициативен комитет с председател Йонко Грозев.  Сред имената на участниците са още волейболистът Пламен Константинов, композиторът Стефан Димитров, историкът-дипломат Петър Стоянович, скулпторът проф. Велислав Минеков, актьорите Малин Кръстев и Мая Бежанска.

Учредителният конгрес е насрочен за 1 юли с.г. По време на изявленията, на стена в залата са прожектирани документални кадри от митингите на СДС от 90-те години.

 

Медиите съобщават за събитието:

Меглена Кунева представи декларацията в препълнената зала „Рейнбоу плаза", където не много отдавна беше учредено движението „България на гражданите".

Тя изрази благодарност на всички, които са я подкрепили, и обяви представянето на президентските избори за победоносно. „Успяхме да покажем, че ние сме живи! Гражданите са живи!", подчерта тя и добави „победихме на тези избори, защото си казвахме един на друг - „не се отказвай".

Кунева се обърна към всички дошли отново в зала „Рейнбоу плаза" с думите: „Не се отказвай, ти можеш! Моля те почувствай това в себе си! Ти можеш!".

Коментирайки развитието на „България на гражданите", Кунева обобщи: „Направихме пробив в политическия картел. Успяха да чуят гласа ни. Много хора са вече готови да заявяват на висок глас, че България им принадлежи и са готови да си я отвоюват. България принадлежи на гражданите".

Според нея подкрепата, която получава от толкова много хора идва най-вече от това, че те не искат две Българии - едната България на олигарсите и монополите, а другата - на излъганите, онеправданите, безсилните. Нашата енергия идва от тези хора, които винаги са искали да живеят в една България - България на хората, подчерта Кунева.

В словото си тя разкритикува управляващите, че обещанията им са се изродили, и визира полицейщината, погазването на човешките права, завладяването на бизнес територии. По думите на Кунева, в България се води Студена война.

Страхът на управляващите да не загубят властта ги подтиква към такива действия, коментира тя и попита по-сигурни ли се чувстваме, по-спокойни ли се чувстваме, когато ни следят. „Всеки ден чувството ни за солидарност и съпричастност бива обезсмисляно от действията на властта", изтъкна още тя и поясни - знаем, че парите от нашите данъци държавата ги насочва не към в хората в нужда, а към монополите и картелите.

Според Кунева не бива да се спасяваме поединично. Тя препоръча това да е първото правило на „България на гражданите" и подчерта: „Обединяваме се в името на справедливостта". Кунева изтъкна още, че предприемчивите трябва да разчитат на правила, а не на благоволение.

Кунева подчерта, че „Движение България на гражданите" може да трансформира икономиката на монополите и картелите в работеща пазарна икономика. По думите й държавата трябва да отстъпи от безсмислената идея да бъде навсякъде. „За нас достойнството и свободата на всеки човек е цел номер едно", подчерта Кунева и посочи като акценти в замисляната политика на движението образованието и здравеопазването.

„Устойчив икономически растеж не може да бъде постигнат с репресии, с непочтеност, с държавна помощ за монополите и полицейщина", каза тя. Първата крачка според Кунева е нормализацията. „Държавата съществува заради гражданите, а не обратно", изтъкна тя.

Меглена Кунева съобщи, че сдружението ще продължи да функционира. На тези, които ще станат членове на партията, тя каза да не забравят, че политическият проект „България на гражданите" възниква от желанието на хората да живеят в справедливо общество.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

През май 2014 Движение България на гражданите се явява на изборите за Европейския парламент като част от Реформаторския блок (БЗНС, ДБГ, ДСБ, НПСД, СДС). Блокът печели един мандат, но по силата на префернциалния вот М. Кунева е изместена  от Светослав Малинов от ДСБ.

Партията участва в парламентарните избори през октомври 2014 г. отново в рамките на Реформаторския блок, който печели 8,89% от гласовете и изпраща в народното събрание 23 депутати. Коалицията "Реформаторски блок" сключва споразумение с партия ГЕРБ, която постига най-добър резултат на изборите, и с подкрепата на Патриотичния фронт (НФСБ и ВМРО) и партия АБВ е формиран новият кабинет на Бойко Борисов, в който Меглена Кунева заема вицепремиерски пост.