Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС)

Движението за европейско обединение и солидарност (ДЕОС) е либерална политическа партия, чието начало е положено в социалните мрежи от участници в протестите срещу кабинета „Орешарски“. Един от основателите е блогърът и преподавател в Нов Български университет Жюстин Томс, която е част и от "Протестна мрежа".

На 9 март 2014 г. в София е организиран Инициативен комитет, който да работи за регистрацията на ДЕОС. Партията представя проектоустава си в интернет около седмица преди събирането на инициативния комитет. Всички желаещи членове са поканени да участват в обсъждането му в дискусионния форум Discuto.

На 30 май 2014 г. на Лятната естрада в Борисовата градина в София е проведено Учредителното събрание на ДЕОС, на което уставът се приема и се гласуват членовете на Управителния и Надзорния съвет. С решение на Софийския градски съд от 26 септември 2014 г. ДЕОС е вписана в публичния регистър на политическите партии в България.

Сред имената в надзорния съвет на партията е това на финансиста и политик Мартин Заимов, шеф на Валутния борд в България в края на 90-те, а сред първите подписали се учредители е тенисистката Маги Малеева.

 

От ДЕОС определят партията си като "либерален проект на България с ясната цел да прекратим "управлението чрез сделки" и да въведем "управлението чрез закони".

Приоритетите й са три:

  • Образование;
  • Правоприлагане;
  • Устойчиво развитие.

Основните ценности, около които се обединяват членовете и симпатизантите на ДЕОС, са равнопоставеност, инициативност, лична отговорност и съблюдаване върховенството на закона, отговорно отношение към дейностите в полза на обществото, свобода в организацията на семейния и личния живот.

От формацията заявяват, че ще се стремят към участие във всички нива на законодателната, изпълнителната и местната власт с цел насърчаване на активното гражданско участие и разширяване на действието на пряката демокрация в обществените отношения