Да забраниш неделното хоро!

Anton HekimyanСледване

Да забраниш неделното хоро! 

Това вече сигурно е някаква кауза. На фона на Пловдив – Европейска столица на културата 2019г. и изгорелите наскоро сгради на тютюневите складове.

Истинско спазване на закона, държавническа позиция на общинарите в Пловдив!

Неделното хоро е инициатива, която се провежда в няколко българкси града от години. Безкористно. Стотици се събират в жега и сняг, водят децата си, за да се хванат за ръце и да играят. Заедно.

След година и половина общината в Пловдив го забранява, защото има оплаквания от живущите наоколо. Получих писмо, че посетителите в градината на централния площад не успявали да се насладят на тишината. Лично аз за първи път чувам на някого да му пречи хоро. Да не харесва народна музика, да! Но да ти пречи!? 

По закон трябва да се спазва Наредбата за осигуряване на общетсвения ред.

По същия категоричен начин ли действат от общината, когато става въпрос за пловдивския квартал Столипиново. Сигналите за силна музика и маанета след 23 часа продължават от години, но решение на този проблем няма. Интересно ми е да видя следната ситуация – общинар връчва писмо за спиране на сватбите в Столипиново след полунощ!

Има един разказ на Елин Пелин – „Занемелите камбани”. История за Божието наказание – от камбаните да не излиза звук, защото попът пропъдил бедна жена от храма, която не била оставила достатъчно богат дар на Богородица.

Занемялото хоро. А наказанието пак за нас!

Мълчаливо хоро! Без тъпани и гайди! Пак ще го има! Независимо кой и защо го забранява.

Българите ще пеем, ще плачем, но пак ще го играем... дори без музика, защото ритъмът на нашата музика е в клетките ни!