3 юни 2023г.

На този ден в историята - площад Тянанмън, независимост на Черна гора, Едуард Уайт...

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Дан Колов

Дан Колов
Дан Колов

Източник на изображението: alnegster.blogspot.com

 

Непобедимият български борец     27 декември 1892 г. в село Сенник се ражда Дончо Колев Данев. Едва на 17 години Дончо отпътува от пристанището в Истанбул за Америка. Там работи като докер, миньор, железопътен работник и металург.

По това време между работниците често се организират борби, в които българинът побеждава всичките си противници. Скоро е забелязан от директора на известния американски пътуващ цирк Виктория, където якият българин Дончо се превръща в непобедимия Дан Колов. В турнирите, организирани от цирка, той се среща с много от известните по онова време кечисти - Джеф Лорънс, Збишко Циганьевич, Джак Ширей, наричан още Човекът светкавица, Руди Дусек, Джо Стекър, Еван Люис, Джим Браунинг и много други. Нито един обаче не успява да победи Дан Колов. Поканен е да участва в единственния по рода си турнир в Япония, където борбата от хилядолетия е национален спорт. Във финалната среща Дан Колов побеждава Джики Хиген „Удушвача”, идолът на японската борба, непобеждаван от никого. Българският борец участва на големия турнир по кеч в Париж. На него побеждава наред всички свои противници, а на финала и Анри Деглан "Човекът с хилядата хватки", европейски, световен и олимпийски шампион. Тази победа му носи титлата „Европейски шампион” и блестящия „Диамантен пояс”. Започват да го наричат Кинг Конг, Кралят на кеча и Балканският лъв.

Освен със спортните си успехи Дончо е запомнен и с голямото си сърце, помагайки на множество българи в чужбина, наши студенти. Той раздава почти цялото си състояние за благотворителност. С негови средства е купен първият самолет на Българските пощи. Последните години от живота си Дончо прекарва в България.

На 26 март 1940 г. непобедимият български борец умира от туберколоза. По негово желание е погребан в родното си село. В негова чест всяка година в Севлиево се организира турнир по свободна борба.


Източник: Онлайн изданието на Българската стопанска камара "Бизнес, индустрия, капитали" http://daily.bia-bg.com/