ДПС - януари 1996

ХРОНИКА НА ДПС

за м. ЯНУАРИ 1996 г.


02.01.1996 - "24 часа" - проучванията на бизнесцентъра на ДПС сочат, че Движението ще събере най-много приватизационни бонове в цялата страна и фондът му ще бъде № 1 сред всичките стотина колективни участници в масовото раздържавяване.

В най-лошия случай поне 2/3 от електората на ДПС щял да гласува вот на доверие за Доган с боновете си, което гарантирало  на Движението владение на 5-6% от всички ценни книжа за страната. На първата тръжна сесия в началото на пролетта със своите проценти ДПС щяло да е водач измежду всички фондове.

Лидерството на ДПС фонда щяло да роди ново протестно вълнение, което щяло да продължи през целия процес на приватизацията.

По информация от Кърджали в момента общинските кметове и председателите готвят справки за фирмите по общини, набелязани за приватизация. Докладите на местните управи трябва да се представят до 5.01.96 г. в бизнес центъра на ДПС, оглавяван от Йордан Йорданов.

Бизнесцентърът на Ахмед Доган щял да атакува не само определени предприятия по региони, но и цели отрасли особено ако се пристъпи към уедряване на капитала с други фондове.

ДПС-Кърджали е решено да атакува първо "Сердика" ЕООД, чийто шеф е общинската съветничка на Движението Бахар Палова. Всички кметове настоявали и за тютюневите дружества, ако се пуснат за разпродажба.

- в интервю председателят на съдебния състав Георги Милушев, гледащ делото за изборите в Кърджали гарантира, че изказваните позиции на политическите сили няма да повлияят върху вземането на съдебните решения.

03.01.1996 - "Стандарт" - БНРП се обявява срещу приватизационния фонд на ДПС. Лидерът на партията д-р Иван Георгиев съобщава, че на 19.02.96 г. БНРП ще протестира с шествие срещу закона, който позволява да се създават приватизационни фондове на етнически принцип. Според д-р Георгиев имало опасност турските капитали да завладеят страната ни.

04.01.1996 - ДПС навършва 6 години от създаването си на 04.01.1990 г. във Варна.

- "Стандарт" - ДПС насрочва провеждането на национална конференция на Движението за 27 април 1996 год. Лидерът Ахмед Доган е поискал промяна в партийния устав. Авторите на новия проектоустав ще са Кадир Кадир и Сейхан Садък. Една от исканите от Доган промени в устава е неговите заместници да са 4, а не 8, както са сега. Наблюдателите на ДПС предполагат, че целта на този ход е Ахмед Доган да се раздели с "младите" си съратници Касим Дал и Гюнер Тахир.

- "24 часа" - председателят на конфедерация "Родолюбие" Бранко Давидов заявява в Смолян, че организацията учредява приватизационен фонд, който ще се противопоставя на ДПС в изкупуването на предприятията в Смолянско, Кърджалийско, Пазарджишко, Благоевградско и Бургаско при раздържавяването им.


Г-н Давидов разполагал с информация, че 37 фирми в страната се готвели да дадат рамо на Доган с финансови инжекции по време на приватизацията. "Родолюбие" имали данни още преди време, че приватизацията ще е вторият удар на ДПС за обособяване на Родопите в отделен анклав.

05.01.1996 - "Новинар" - на първата следпразнична оперативка кметът на Кърджали Расим Муса, издигнат от ДПС, се разпорежда да бъде въведена присъствена книга със сутрешно разписване и отразяване на служебните излизания на служителите от общината.

- "Права и свободи" публикува доклада на Хасан Азис - председател на "Академично дружество" - ДПС, пред Националната конференция на тема "Българската младеж в условията на преход", организирана от Комитета за младежта и децата. Според него трябва да бъде приет специален закон за младежта в условията на преход за пресичане на прогресивно нарастващите проблеми. Трябва да бъде разработена програма за децата и младежта на широка национална основа с ангажиране на всички държавни институции, правителство, политически и обществени организации, разбира се, младежките организации.

06.01.1996 - "Стандарт" - зам.-председателят на ЦС на ДПС Гюнер Тахир информира, че Движението подготвя създаването на два приватизационни фонда, наречени условно Северен и Южен. Географското разделение е наложено от различните икономически интереси в двете части на България.

В Южния фонд щяла да се изработи стратегия за участие на Движението в тютюневия бранш и хранително-вкусовата промишленост (кърджалийската "Сердика"). В Северния щели да наблегнат на производството на антибиотици (Завода за антибиотици в Разград) и други печеливши производства.

Бившият кмет на Кърджали Исмет Саралийски, който сега е безработен, най-вероятно ще ръководи приватизационен фонд.

Според г-н Тахир ДПС очаква постъпления от около 8 млрд. инвестиционни лева.

Приближени на Ахмед Доган считат, че той няма да изпусне ръководството на фондовете. Доган вече имал готов план как привидно да извади фондовете от чисто партийно управление.

- "Дума" - Гюнер Тахир съобщава, че приватизационните фондове на ДПС ще бъдат ръководени от професионалисти и така нямало да може да се търси етнически елемент в тях. Във фондовете обаче ще се събират приватизационните бонове на българските турци.

- "Континент" припомня имената на икономическите съветници на ДПС. Според вестника бившият кмет на Кърджали минава за приближен на Доган и ключова фигура в създадения от лидера на ДПС бизнесцентър. Негов шеф първоначално е първият кум на Доган и вицепремиер Евгений Матинчев, заменен от Йордан Йорданов (който е кум на Доган в брака му с г-ца Ширин Карнобатлъ).

Другите не по-малко важни имена на експертите на ДПС са тези на Мустафа Занков - бивш надзорник в Агенцията по приватизация, и Ариф Агуш - член на борда на директорите на "Кремиковци".

08.01.1996 - "Пари" - с решение на ръководството на местната структура на ДПС в Исперих от Движението биват изключени бившият кмет на града Реджеб Феим и съветникът в предишния общински съвет Исмаил Исмаил. Основание за това е бил чл. 4, ал. 6 от Устава на ДПС, според който всеки член на Движението, неизпълняващ задълженията си и провеждащ дейност, несъвместима с целите и задачите на ДПС, може да бъде изключен.

По време на местните избори бившият исперихски кмет се кандидатирал отново самостоятелно, като сред инициаторите за издигането му е Исмаил Исмаил. Освен това Реджеб Феим не се е съобразил като длъжностно лице с предложението на ДПС за попълване на ОИК.

- "Демокрация" - зам.-председателят на ДПС г-н Осман Октай е заявил пред агенция "Балкан", че правителството на Жан Виденов трябва незабавно да вдигне информационната завеса над отношенията ни с Русия. Българският народ имал правото да знае дали проблемите с неритмичните доставки на газ, а и на други горива, се дължат на нерегулирани взаимоотношения между правителствата на двете страни, на нередовно плащане от наша страна, или са форма на натиск на Русия върху управляващата партия в България. Според него последната версия става още по-вероятна след последните изключително агресивни изказвания на руския военен министър Павел Грачов за ядрения отговор, който Русия щяла да даде на разширяването на НАТО на изток.

- "Дума" - от централата на ДПС съобщили, че ще опитат да лицензират най-малко 3 инвестиционни фонда. Те ще разчитат и на около 260 000 изселници, които вероятно ще са сред желаещите да купят български предприятия или дялове от тях.

По информация на вестника един от големите инвестиционни фондове, регистриран в Разлог с участие на лидер от Движението, ексдепутата Арифъ Мустаклъ - "Тотал инвест", вече имал претенции към 6 комбината - "Пиринхарт" АД, Джинджерица ЕООД, "Мехомия" ЕООД, фирма "Изгрев" - Банско, Завода за пластмасови изделия в Белица, Завода за дървообработващи машини в Якоруда.
Пак според "Дума" предприятията в Кърджали, към които ДПС фондовете ще се насочат в процеса на масова приватизация, са млекокомбинатът "Сердика", Оловно-цинковият комбинат, "Булгартабак", "Пневматика" АД, "Агротехстрой". Представителите на ДПС са получили уверения от турската групировка "Коч холдинг" и "Тюрк Ексимбанк", че ще финансират инвестиционните им фондове.

- "Пари" - приватизационен фонд "Родопи" към дружеството Родопа инвест АД - гр. Пловдив, възнамерява да привлече акционери главно сред гражданите от малцинствените групи. Управителят на дружеството Стоян Стойчев споделя, че технологията им за набиране на бонове от населението ще се базира на изградена структура от агитационни бюра в градове, села и махали на Южна България. Родопа инвест ще заплати издаването на боновата книжка.

09.01.1996 - "Труд" - секретарят на ОКЗНИ Георги Колев заявява, че тяхната организация ще настоява пред Окръжната прокуратура в Кърджали оспорваният кмет на ДПС Расим Муса да бъде изведен принудително от общинския му кабинет за самоуправство.

- "Новинар" - общински служители от гр. Кърджали започват подписка срещу неправомерните действия на оспорвания кмет Расим Муса. Поводът е въведената от него присъствена книга.

- "Новинар" - кърджалийският окръжен председател на ДПС Ахмед Юсеин заявява, че Движението ще изработи стратегия за защита на правата и свободите на българите в Гърция, Македония и Сърбия след националната си конференция през април.

- "Дума" - от Главното мюфтийство съобщават, че Ислямската банка ще открие свой клон в Кърджали и в още един град в Северна България. Постъпленията в банката ще дойдат от Ислямската лига и с уреждането на всички формалности е свързано предстоящото пътуване на Недим Генджев до Саудитска Арабия. От Главното мюфтийство информират, че имамите в цялата страна са получили разпореждане да убедят правоверните да съберат приватизационните си бонове във фонд, който да бъде обслужван от Ислямската банка.

- "Стандарт" - Ислямската банка няма лиценз. Главният специалист в мюфтийството Сабри Мустафа съобщава, че местните религиозни водачи в Кърджалийско вече имали план да привлекат поне по 50 бонови книжки. Недим Генджев целял да създаде конкурентни структури на Догановите приватизационни фондове.

- "Континент" - ръководствата на ВМРО-СМД и Съюза на тракийските дружества декларират, че техните организации ще се опитат да противодействат на "етническата" приватизация на ДПС в пограничните райони.
Инвестиционният фонд на СТДБ "Тракия" се надява да събере 7 млрд. лева, които ще бъдат осигурени чрез обединяването на приватизационните бонове на 600 000 членове на съюза, на облигациите от спогодбата "Моллов-Кафандарис" и частичните обезщетения за имотите на тракийци в Гърция.

Шефът на финансовия отдел на ВМРО-СМД, депутатът Анатолий Величков изразява надеждата си, че двата приватизационни фонда на организацията - "Балкански" и "Югозападен", които ще действат на територията на Софийска област, ще съберат 1 млрд. лева.

- "Демокрация" - турският телевизионен канал НВВ е излъчил 90-минутен игрален филм, озаглавен "Влакът на насилието", който пресъздава събитията от края на м. май 1989, когато Тодор Живков обяви "голямата екскурзия".

10.01.1996 - "24 часа" - Върховният съд насрочва за 23.01.96 г. делото по жалбата на Расим Муса против отказа на областния управител Ангел Найденов да свика първото заседание на Общинския съвет в Кърджали. Според кмета на ДПС мълчаливият отказ на областния управител е незаконен. Ангел Найденов заявява, че се е съобразявал със законите и затова не е свикал първо заседание.

- "24 часа" - кметът на Ардино Мехмед Дикме се оплаква пред журналисти, че шефовете на пощенски клонове в Кърджалийско отказват информация на новоизбраните кметове за хода на приватизацията. В районна пощенска станция му отговорили, че такава е заповедта на "Български пощи" ЕООД. След този случай г-н Дикме заявява, че всички власти в страната работят единно и праволинейно във възпрепятстването на населението да участва в приватизацията.

- "Дума" - Хасан Али от ПГ на ДПС съобщава, че в Народното събрание са се срещнали парламентарната група на Движението за права и свободи и вторият секретар на Германското посолство д-р Роберт Дитер. Срещата е поискана от немска страна във връзка с оспорваните избори в Кърджали и информацията в медиите за етническо и социално напрежение в града. От ДПС информират втория секретар в мисията, че етническото напрежение в региона се раздухва от БСП.

- "Труд" съобщава, че в клуба на ДПС в гр. Гоце Делчев се продават учебници за изучаване на модерен турски език.

11.01.1996 - "Стандарт" - зам.-председателят на ЦС на ДПС Осман Октай заявява, че Движението ще играе посредническа роля между избирателите си и приватизационните фондове. Движението искало да предпази хората си от пирамиди, които можели да ограбят боновете на електората.

- "Стандарт" - хасковският областен управител Ангел Найденов не разрешава на Расим Муса да отиде в командировка до Дания, във връзка със съвместните проекти с чуждата организация "Сити Денмарк", които ще се финансират от програмата ФАР.

- "Континент" - Расим Муса съобщава, че в общинското ръководство на ДПС в града се е обсъждал въпросът дали зам.-кметът Яшар Шабан да подаде оставка. Засега единствено г-н Шабан има право да поставя легитимни подписи под общинските документи и оттеглянето му би оставило общината без управление. А това би принудило областния управител да свика новия общински съвет.

- "Репортер 7" - на въпрос "Законно ли стоите в кметския кабинет?" Расим Муса отговоря положително.  Според него в закона е допусната неточност и не се изяснява какво прави кметът, докато текат съдебните дела. Но заради тази неточност градът не можел да стои без управа, тъй като това би довело до криза на властта. Ето защо той като кмет щял да изпълнява задълженията си до края на съдебното дело.

Според Расим Муса вероятността да касират избора му е твърде малка, тъй като изборните резултати се следили от цяла армия наблюдатели и само един протокол е подписан с особено мнение. Ситуацията била такава, че ОКЗНИ се опитвала да извлече максимални дивиденти.
- "24 часа" - на 22.03.96 г. в Кърджали ще се проведе регионална конференция, на която ще се избере нов окръжен лидер. Настоящият председател на ОС на ДПС Ахмед Юсеин е заявил, че се оттегля, защото иска да даде път на младите хора в Движението.

- "Новинар" - депутатът от ПГ на ДПС Юджел Атилла заявява в Кърджали, че Движението ще потърси законови форми на протест и бойкот, ако проектозаконът на Георги Павлов за българския език влезе в пленарната зала.

Г-н Атилла добавя, че от 3 години проектозаконът на Георги Павлов се опитвал да пробие парламентарната блокада, но сега вече мнозинството на социалистите му давало път.
Вестникът припомня, че оратори на ДПС многократно са квалифицирали този закон като намерение на БСП за нов възродителен процес, но вече не чрез насилие, а чрез законови актове.

- "Пари" - председателят на Висшия духовен съвет на мюсюлманите в България заявява пред журналисти в Кърджали, че приватизационните бонове не трябва да се предоставят за управление на етнически инвестиционни фондове като тези, които ДПС е обявило, че ще създава.

- "Кеш" помества на страниците си копие от вече предлагания на граждани договор от Родопи инвест за привличане на приватизационни бонове към фонда им. Предлагането на тези договори е незаконно, тъй като все още няма лицензирани фондове.

Ашим Асан, лидер на Демократическата партия на справедливостта (т.  нар. ДПС-Генджев) и член на Борда на директорите на ИФ "Родопи" заявява: "Мюсюлманите са слабообразовани. Най-умният от нас струва колкото най-глупавия от вас. Затова трябва да им помогнем."

- "24 часа" съобщава, че кадрови и запасни военни са замислили създаването на анти-ДПС приватизационен фонд.  Ръководството на Министерство на отбраната не било ангажирано с инициативата.

Инициаторите са обединени от тревогата, че етнофондът на Ахмед Доган може да се ориентира към предприятия, пряко или косвено свързани с националната сигурност на страната. Те вече разполагали със сведения за интереса, който ДПС проявявал към обявени за раздържавяване фирми, снабдяващи армията с храни и облекла. Фондът ще разчита на боновете на почти всички 55 000 действащи офицери и сержанти от армията, както и на над 200 хиляди запасни чинове. Със събраната сума от 7 млрд. лева те щели да купят главно онези предприятия, които са набелязани от ДПС фондовете. Сред учредителите са банка "Славяни", Биохим и Първа източна международна банка.

12.01.1996 - "Континент" - Окръжната прокуратура в Кърджали е сезирана в писмен сигнал от ОПТ за самоуправски действия на оспорвания кмет на града Расим Муса.

13.01.1996 - "Континент" - в интервю Гюнер Тахир, зам.-председател на ЦС на ДПС, заявява, че при сегашната си политика и централно ръководство, както и някои от местните лидери, твърде е възможно ДПС да не влезе в следващия парламент. Ето защо бил много важен въпросът накъде ще тръгне Движението след националната си конференция в края на април. Според Гюнер Тахир кадровите и структурните изменения са наложителни за ДПС като организация, както и радикалните промени в устава.

На националната конференция всеки от членовете на Централното бюро ще направи отчет за дейността си, след което делегатите ще дадат преценката си за работата им.
В интервюто г-н Тахир обвинява координатора за Североизточна България Сабри Галиб за загубата на 4 депутатски места в региона.  Според него единствените местни структури, които работят добре, са тези в Разград и Силистра. В Добрич, Русе и Варна имало голямо отстъпление от ДПС.

Гюнер Тахир не знае кой е казал, че ДПС ще прави приватизационни фондове. Той смята, че подобни структури под партиен контрол не трябва да съществуват. ДПС можело да посъветва избирателите си къде да дадат боновите си книжки и кой фонд  да подкрепят, но не трябвало пряко Движението да се обвързва с такава структура. Рискът бил голям, тъй като ако тези фондове не тръгнат добре, партиите вместо дивиденти ще понесат загуби.

На въпрос "Може ли ДПС да съществува без Ахмед Доган?" Гюнер Тахир отговаря, че ако повтори известното "няма незаменими хора", не би открил Америка. Просто в обществото ни, съзнателно или не, съществувало схващането, че ДПС не може да го има без някои личности.

- "Континент" - бившият офицер от Държавна сигурност Бончо Асенов, автор на излязлата преди 3 дни книга "Възродителният процес и Държавна сигурност", заявява в интервю, че според него (а и според Конституцията) в България не трябвало да има партии на етническа основа. ДПС била незаконна партия и тя работела за териториално-административно обособяване на етническа основа, работели за обособяването на българските турци в културно и в икономическо отношение.

В България вече имало около 800 турски и българско-турски фирми, т.е. икономическото обособяване е започнало още преди приватизацията. Сега вече Турция щяла да стъпи в България с легален и нелегален капитал. Турция днес се борела за признаването на колективните права и на национално малцинство, а от там и за автономия.

С въпроса "Защо и ние не правим като Турция?" г-н Асенов припомня, че в Истанбул в момента по официални данни имало около сто и няколко етнически българи.

- "Пари" - областното мюфтийство в Кърджали ще учредява инвестиционен фонд в отговор на ДПС лидери, които обявили създаването на свои фондове. Главният координатор на вакъфските имоти за Южна България Сабри Мустафа съобщава, че на 16.01.1996 год. 210 имами ще се съберат в Момчилград, за да обсъдят подробностите. Подкрепяният от фондация "Фахт" Висш духовен съвет на мюсюлманите в България организира в Русе третия по ред (другите два са в София и Кърджали) свой приватизационен фонд. Началникът на отдел "Кадри" на ВДС Хаджи Неджиб Дауд съобщава, че в понеделник ще бъде определено кой ще го ръководи.

15.01.1996 - "24 часа" - на среща с представители на турската интелигенция в Шуменския регион депутатът от ДПС Мехмед Бейтулла заявява, че Движението ще поиска от Министерството на образованието да се възстановяват училищата, в които се изучава турски език. Той посочва за пример Унгария и Румъния, където проблемът бил решен по този начин. На срещата присъства и Гюнер Тахир, зам.-председател на ЦС и ПГ на ДПС.

Според депутата Юрий Борисов с искането си ДПС обрича хората си на допълнителна изолация.

- "24 часа" - министърът на образованието Илчо Димитров връчва 15 заповеди за уволнение на учители от Шуменския регион, които преподавали незаконно турски език.

- "Демокрация" - говорителят на ПГ на ДПС Юджел Атилла заявява, че Движението настоява за разкриване не само на турски училища, а и на читалища, за да ес развива културата и самобитността на етноса им. Според него малцинствата не искали нищо ново, защото според закон от 1946 година те имали право на свои училища и читалища.
- "168 часа" твърди, че депутатът Юджел Атилла, адвокатът Сабри Хюсеин и лидерът на окръжната организация на ДПС в Кърджали Ахмед Юсеин заедно ще направят приватизационен фонд за Южна България.

- "168 часа" - в интервю Юджел Атилла споделя категоричното си мнение, че партийни и етнически фондове не бива да се създават, тъй като това би довело до остра реакция сред обществото.

По повод появилата се информация в пресата, че Исмаил Саралийски ще оглави един от фондовете на ДПС, Юджел Атилла заявява, че бившият кмет на Кърджали не е член на Движението още преди да преполови мандата си поради снетото от него доверие.

Юджел Атилла нямал информация с какво се занимава бизнесцентърът на ДПС. Дори не знаел на каква основа и с чие разрешение е бил създаден. Според него бизнесцентърът е еднолично дело на Ахмед Доган.

Досега в ДПС нямало дискусия за масовата приватизация. В момента имало две линии за решаването на този въпрос. Едната е това да стане централно, а другата е хората от районите сами да преценят как да участват в масовата приватизация.

- "24 часа" съобщава, че организацията на БСП в Кърджали плаща на български турци, за да насочват боновите книжки от електората на ДПС в инвестиционни фондове, гравитиращи около "Позитано" 20.

16.01.1996 - "Труд" - управителят на Хасковска област Ангел Найденов отменя със заповед като незаконосъобразни 11 заповеди, издадени от Расим Муса като кмет на Кърджали. Мотивите за това са, че докато съдът не се произнесе за легитимността на избора на Расим Муса, той не може да изпълнява кметските си задължения, а актовете, подписани от него, са нищожни.

В окръжния съд ще бъдат атакувани други 4 заповеди на Расим Муса, а областният управител ще сезира и окръжния прокурор за нарушенията на закона от страна на Расим Муса.

- "Дума" - зам.-председателят на ЦС на ДПС Гюнер Тахир съобщава в Шумен, че ДПС е против приватизационни фондове на етническа основа. Според него медиите спекулирали с проблема. Абсурдно било да се създават сини, червени и розови фондове, но всяка партия била длъжна да организира разяснителна кампания сред своя електорат. Народният представител уточнява, че не е съгласен и да се създават централизирани фондове, управлявани от партийни лидери и икономически групировки. Най-рационално щяло да е учредяването на регионални фондове.

- "Стандарт" - Юджел Атилла съобщава, че ДПС ще поиска в Народното събрание да бъде върната земята, върху която са били строени 15-ината сгради на турските читалища според закон от 1946 година. Те били слети с обикновените читалища през 1958 г., а през 1962 г. - окончателно закрити.

Г-н Атилла пояснява, че плановете на ДПС за училища с преподаване на турски език предвиждали платено обучение по предварително уточнен план с министерството на образованието.

17.01.1996 - "Пари" - депутатът от ДПС Максим Димов, зам.-председател на Икономическата комисия, е инициатор на подписването на договор за сътрудничество на няколко частни банки в областта на кредитирането, развитието на различни банкови дейности и подготовка за банковата приватизация.

Шефовете на Първа източна и международна банка, "Славяни", Балканска универсална банка, Тракиябанк, Капиталбанк и Добруджанска търговска банка подписват протокол за намерения за създаване на консорциум.

Като наблюдатели са присъствали и представители на Тексимбанк, Ортодоксалната банка и Банка за земеделски кредит "Витоша", които до началото на следващата седмица трябва да решат дали ще участват в консорциума.

- "Новинар" - на среща между сръбската парламентарна делегация, водена от Радмило Богданович, и представители от всички наши парламентарни групи, депутатите от ДПС информират гостите, че българските турци не можели да изучават свободно майчиния си език.

- "Дума" оповестява, че Министерството на строителството и териториалното развитие е поискало половин милион лева за поръчаната петорна експертиза на изборите в Кърджали от жалбоподавателите, които оспорват легитимността на вота.

На 28.12.1995 г. на първото си заседание състав на Кърджалийския окръжен съд назначи петорна експертиза на изборния процес, като оповести, че жалбоподавателите следва да внесат за целта по 30 хил. лева.

- "Труд" - през пролетта Ахмед Доган ще кумува на сватбата на пловдивския окръжен лидер на ДПС Фикрет Сепетчи.

- "Пари" - председателят на Националната конфедерация "Родолюбие" Бранко Давидов обявява в Бургас, че организацията ще създава свои инвестиционни фондове като противодействие на процеса на бъдеща етнизация на икономиката ни. Единият от фондовете им ще се казва "Съединение".
- "24 часа" - според вестника членът на Борда на директорите на ИФ "Родопи инвест" Ашим Асан е излъгал, че фондът е на ДПС-2, тъй като миналата седмица Недим Генджев обявил в кърджалийски вестник, че няма да прави фонд. Зад Родопи инвест стояла частна банка пирамида.

- "Стандарт" - фонд "Родопи" насочва вниманието си към боновите книжки на затворниците.

18.01.1996 - "Труд" - депутатът Юджел Атилла обявява в Хасково, че ДПС ще поиска тази седмица оставката на министър Илчо Димитров. Поводът били изявленията му пред учители в Шумен, че ДПС било проводник на политиката на Турция в България, а източната ни съседка се опитвала да се бърка в нашата образователна политика. ДПС щяло да сезира и прокуратурата за изявленията на министъра.

Юджел Атилла определя това изказване като противопоставяне на етносите в България, което било немислимо за един държавник.

- "24 часа" съобщава, че ако Виденов откажел да представи оставката на Илчо Димитров, ДПС щяло да потърси всички останали опозиционни сили за отстраняването на министъра.

- "Новинар" - шуменският окръжен председател на ДПС Ебазер Реджеп заявява, че искането за турски училища и внасянето на закон за националните малцинства целят дискредитирането на ДПС и създават етническо напрежение в районите със смесено население.

- "Стандарт" - в интервю зам.-председателят на ЦС на ДПС Гюнер Тахир твърди, че принципът на авторитарността е заложен в устава на ДПС от 1993 година. В устава им липсвала идеята за мандатността.

- "Новинар" - в интервю депутатът от ПГ на ДПС Юджел Атилла заявява, че според него Движението се използва за стръв от икономически групировки, които не могат по нормален начин да съберат бонове под патриотичен предлог. Раздухваната истерия "ДПС фондове" била повод да бъдат създадени фондове от хора като Минчо Минчев, Бранко Давидов, Гинчо Павлов, като някакво патриотично офицерство и прочие.

Но никой от Движението още не бил декларирал инициатива за създаването на ДПС фондове. ДПС искало да регулира процеса и да бъде посредник и съветник на своя електорат.

19.01.1996 - "Пари" - окръжният прокурор Николай Колев съобщава, че Окръжната прокуратура няма да реагира на двете постъпили жалби - от областния управител Ангел Найденов и от Отечествената партия на труда в Кърджали, които поискали с решение на прокуратурата оспорваният кмет Расим Муса да бъде изваден от общинския кабинет.

Един от мотивите за това е, че на 23.01.96 г.в трето отделение на Върховния съд в София ще се гледа жалбата на Расим Муса срещу Ангел Найденов, който като областен управител не е свикал на учредителна сесия новоизбраните общински съветници.

- "Стандарт" - на среща на ниво зам.-председатели на СДС, ДПС и НС предричат началото на правителствена и парламентарна криза. Основният въпрос, който се поставя е как да се ускори този процес.

- "24 часа" - ДПС ще поиска вот на недоверие към кабинета, ако Виденов не отстрани просветния министър Илчо Димитров. По този повод те вече пишели официално писмо до министър-председателя.

- "Континент" - Юджел Атилла предлага министър Илчо Димитров да се яви в Комисията по външна политика на НС заради изявленията си, че Турция се намесвала в образователната система на България с исканията за мюсюлмански училища.

- "Стандарт" - лидерът на ДПС Ахмед Доган и заместниците му Юнал Лютфи и Осман Октай се обявяват против искането за оставка на просветния министър Илчо Димитров.

- "24 часа" - в интервю Илчо Димитров предполага, че по-добре от ДПС отстоява в образованието интересите на турското население, защото не иска децата им да се учат в сегрегация, както е в ЮАР. Той не искал чрез ДПС от Турция да се изпращат учители, а държал на достойнството на българската държава.

Според г-н Димитров исканията на ДПС за неговата оставка са само "пушилки", защото "и те са хора, и искат в общата опозиционна практика да имат някакъв принос".

Министър Димитров завършва интервюто с думите:" Че турски училища няма да има в България, на ДПС това трябва да им е ясно. Ако им се искат турски училища, да си ходят в Турция."

- "Континент" - според Фикрет Сепетчи, регионален лидер на ДПС в Пловдив, ДПС ще е в основата на нова застрахователна компания. Институцията нямало да е от силов тип, а ще защитава всички потърсили помощта й, главно бизнесмени от електората на ДПС.

20.01.1996 - "Стандарт" - в интервю Ахмед Доган заявява, че електоратът на ДПС ще подкрепи д-р Желю Желев (независимо коя друга кандидатура ще предложи централното ръководство) и те нямали друг избор.

Пак в същото интервю лидерът на ДПС твърди, че никой никъде не е казвал, че Движението ще прави приватизационни фондове. Тяхната идея била да се създадат колективни фондове, които да бъдат модел на пазарната икономика в страната. ДПС нямало да прави етно-, както и партийни фондове, а ще подходи рационално, като прецени на базата на пазарната икономика към какви фондове да се насочи.

- "Новинар" - в отговор на депутатката Гюлбие Реджеб премиерът Виденов заявява от парламентарната трибуна, че Общинският съвет в Кърджали ще заседава след произнасянето на Окръжния съд. Зам.-кметът на общинската администрация имал правомощията да подписва документи.

Виденов признава, че Окръжният съд "разтакавал" решението, като го прехвърлил на Конституционния съд.

- "Новинар" съобщава, че Мултигруп чрез Йордан Йорданов, шеф на бизнесцентъра на ДПС, непрекъснато подтиквал ДПС да регистрира приватизационен фонд. Ахмед Доган обаче още се колебаел.

На заседанието на ЦОБ на 16.01.96 г. е трябвало да се вземе решение за участието на ДПС в приватизацията.

21.01.1996 - "Новинар" съобщава, че Осман Октай и Максим Димов ще оглавят един от приватизационните фондове на ДПС. Ахмед Доган и Гюнер Тахир щели да бъдат начело на другите два.

Осман Октай е разговарял с шефа на Централната кооперативна банка Стоян Александров (министър на финансите в правителството Беров, избран с мандата на ДПС). Според вестника ДПС смятало да участва и в двата фонда на ЦКС.

- "Новинар" - оспорваният кмет Расим Муса бил замислил четиримата зам.-кметове на Кърджали да изземат функциите на началник-отделите, а дублиращите се главни специалисти да освободят щатовете.

22.01.1996 - "Земя" - в анкета депутатът от ПГ на ДПС Осман Октай споделя съмненията си, че до президентските избори опозицията ще може да предизвика парламентарна криза и извънредни избори.

- "Стандарт" - депутатът от ДПС Ремзи Осман щял да поиска от бюджета 7,5 млн.лв. за построяването на три нови моста в Кърджалийския регион. Парите трябвало да бъдат отпуснати целево от правителството. Част от тях щели да отидат за ремонт на въжените мостове на язовирите "Студен кладенец" и "Кърджали". Спорният кмет на Кърджали Расим Муса вече бил внесъл докладна записка в Съвета за регионална политика и местна власт за новите съоръжения.

- "24 часа" - в интервю Илчо Димитров заявява, че на ДПС би трябвало да им е ясно, че под такъв натиск той няма да излезе от правителството. ДПС всъщност не искали оставката на министър Димитров, защото той им бил нужен.

- "Континент" - в интервю оспорваният кмет на Кърджали Расим Муса заявява, че атаките срещу него утежнявали положението в общината. Дълговете през това време са нараснали от 90 млн. лева на 135 млн. лв., очаквали се още и около 50 млн. лв. загуби от факта, че липсва общински съвет, който да утвърди местните данъци и такси.

По повод твърденията, че Расим Муса губи партийно доверие, той напротив считал, че доверието към него растяло, защото в действията си като кмет се придържал към партийната програма. Наскоро имал среща с лидери от окръжния и централния съвет на ДПС, които показали твърда подкрепа.

Според Расим Муса кметът трябва да има възможност да подбере заместниците си и шефовете на отдели, без това да означава пълна смяна на всички. Много зависело от готовността на заемащите тези длъжности да са лоялни към програмата, която ще осъществява кметът.

Г-н Муса не се съмнявал, че при евентуална касация на избора му ще бъде по-подготвен и ще повтори изборната си победа с още по-голяма разлика.

- "24 часа" - във връзка с предстоящата национална конференция на ДПС група начело с Кадир Кадир, работеща по промените в устава на Движението, предлага депутати да не участват в състава на Централното оперативно бюро. Единственото изключение от забраната за паралелно участие ще бъде направено само за председателя на партията. Зам.-председателят на ЦС на ДПС Касим Дал уточнява, че исканите изменения не са насочени срещу отделни личности.

- "Континент" твърди, че формулировката в ЦОБ на ДПС да няма депутати е твърде удобна за самия Ахмед Доган, защото по този начин той ще може да отстрани най-видните представители от двете спорещи страни в ръководството на ДПС - Осман Октай, Юнал Лютфи и Гюнер Тахир.

- "24 часа" - насрочената за 27 и 28 април национална конференция на ДПС вероятно ще бъде изтеглена или отсрочена със седмица, тъй като съвпада с първия ден на курбан байрама.

Окончателният избор на място за провеждането на националната конференция, както и на начина за излъчване на делегати ще бъде направен на заседанието на Централния съвет на 17.02.96 година.

24.01.1996 - "Дума" - Юнал Лютфи предава писмо от лидера на ДПС Ахмед Доган до ръководствата на петте политически групи на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), а в петък ще го предаде и на новоизбраната председателка на Съвета на Европа Лени Фишер. Поводът за писмото са двата лични законопроекта на български депутати, внесени в Народното събрание - за българския език и за радиото и телевизията. В този дух е и подготвеното от Лютфи изказване.

- "Континент" - по време на дискусия на ПАСЕ за ускореното приемане на Европейската харта за регионалните и малцинствените езици, депутатът от ДПС Юнал Лютфи осъжда в изказване два законопроекта в България - за ползването и защитата на българския език и за радиото и телевизията. Според г-н Лютфи те са опит на обединената демократична левица "за сериозно ограничаване на човешките права, залегнали в конституцията на страната и международните договорености".

Елена Поптодорова и Иван Генов от БСП, които също участват в заседанието, отговарят, че проблемът се изопачава и че ПАСЕ трябва да се занимава с действащото законодателство, а не с инициативите на отделни депутати, които дори нямат подкрепата на мнозинството.

Според представителя на БСП Иван Генов проблемът за националните малцинства не засягал пряко България.

- "Пари" - Върховният съд спира делото на новоизбрания кърджалийски кмет Расим Муса срещу областния управител на Хасково Ангел Найденов. Върховните съдии нямало да дадат ход на делото, докато кърджалийският окръжен съд не се произнесе по законността на изборите.

- "Континент" - в интервю областният управител в Хасково Ангел Найденов твърди, че в Кърджали няма безвластие, защото имало пълноправен заместник-кмет, общинска администрация с всичките й компетенции, права и възможности за реагиране по възникналите проблеми.

Съответните закони би трябвало да предвидят уреждането на ситуации при подадени жалби след приключване на изборите. Според Ангел Найденов в такива случаи трябвало да се продължат пълномощията на предишния кмет и зам.-кмет до разглеждане на жалбите и до произнасянето на окръжния съд.

- "Новинар" - в анкета депутатът от ДПС Гюнер Тахир заявява, че опозицията не трябва да чака само грешките и слабостите на кабинета, за да прави стъпки към обединението си. Опасността да се стигне до предсрочни избори сплотявала правителството. Ето защо било необходимо опозицията да координира усилията си, за да разбие това единство.

- "24 часа" - в анкета депутатът от ДПС Стоян Денчев заявява, че при сегашната парламентарна конфигурация, ако правителството не прави груби грешки, не може да бъде свалено, щом мнозинството не желае това.

- "24 часа" - по повод идеята Държавният фонд за реконструкция и развитие (ДФРР) да обяви мораториум върху заемите за промишлени предприятия, зам.-председателят на Икономическата комисия към НС, депутатът от ПГ на ДПС Максим Димов заявява в анкета, че според него това е недобре отмерен ход и не го приемал като предложение. Идеята била добра за Булбанк, Стопанска банка, Минералбанк и ОББ, защото ще изчистят портфейла си, но за сметка на това ДФРР ще олекне с 200 млн. долара.
- "Континент" - депутатът от ДПС Мехмед Бейтулла съобщава, че 20 000 души от районите на Шумен, Варна, Кърджали, Добрич и Силистра се били подписали под искане за възстановяване на държавните турски училища.
Подписката била вече връчена на председателя на НС г-н Благовест Сендов от зам.-председателя на Дружеството за турски език и култура Кязим Мемиш.

- "Континент" - на редовното заседание на ЦС на ДПС на 17.02.96 г. ще бъде разгледан въпросът с оставката на министъра на образованието.

- "Стандарт" - служителката от турското посолство в София г-жа Хюлия Садет обвинява депутата от ДПС Ремзи Осман, че организирал строеж на бензиностанция върху неин имот в с. Железна. Според нея подставеното лице Селим Реджеб наредил да строят върху земята на баща й. След оплакването на г-жа Садет прокуратурата разпоредила полицейска проверка на обекта за изясняване на разприте между наследниците.

25.01.1996 - "Континент" - Осман Октай заявява, че ДПС ще настояват за подписването на политическо споразумение между опозиционните сили за подкрепа на общ кандидат-президент. Според него само подписите можели да гарантират интересите на отделните политически сили.

- "Труд" - в анкета "Депутатите за първата година на кабинета Виденов", зам.-председателят на ЦС на ДПС Гюнер Тахир заявява, че големите очаквания на значителна част от българския народ не са се оправдали. Ето защо г-н Тахир се затруднявал да изброи дори едно хубаво нещо от това управление. Според него единственото, което правителството е успяло да направи, е, че внасяло в парламента много законопроекти, но те били правени припряно и от там - с ниско качество.

- "24 часа" - в анкета "Защо премиерът мълчи по повод скандала Орион?", Гюнер Тахир предполага, че за да не отговаря на въпросите и обвиненията за Орион, значи министър-председателят има съображения, които не му дават възможност да защити себе си и правителството по отношение на тази групировка.

26.01.1996 - "Пари" - депутатът от ДПС Стоян Денчев внася проекторешение от името на ПГ на ДПС Максим Димов да бъде подуправител на БНБ на мястото на избрания за управител на Централната банка Любомир Филипов.

Вестникът допуска, че е възможно г-н Максим Димов да е спазарен за този пост срещу подкрепата на ДПС за г-н Филипов. Повечето депутати от ДПС гласували за новия управител.

- "Демокрация" - Окръжната прокуратура е изпратила писмо до оспорвания общински кмет Расим Муса, с което го приканва да напусне кметската канцелария в сградата на общината.

Прокуратурата предупредила г-н Муса да се въздържа от управленски решения, тъй като действията му могат да бъдат изтълкувани като самоуправство и подлежат на наказание по чл.271 от Наказателния кодекс.

Окръжният прокурор Никола Колев съобщава, че се въздържа от принудително извеждане на оспорвания кмет от кабинета му, за да не се създава излишно напрежение.

- "Труд" - бурни дискусии предизвиква проектозаконът за българския език между депутати от Комисията по образование. Според проф. Ибрахим Татарлъ този документ подбужда етническа вражда и е втори възродителен процес. ДПС се противопоставя на текстовете, които предвиждат политическите сили да провеждат предизборната си агитация на официалния език.

А според Гинчо Павлов в проекта нямало текстове, ограничаващи правата на етническите групи.

- "Стандарт" - Шумен, Разград, Кърджали и София се борят за домакинството на националната конференция на ДПС.

- "Стандарт" - бившият депутат от ДПС Мехмед Ходжа е заминал на работа в Израел. Високата безработица в кърджалийско принудила втория човек в ДПС да си търси работа зад граница. Г-н Ходжа загуби позициите си, след като се вдигна на бунт срещу Ахмед Доган и направи нова партия. Неговата Партия на демократичните промени обаче не можа да преодолее 4-процентната бариера на парламентарните избори и неуспелият политик се завърна в родното си село Скалище.

27.01.1996 - "24 часа" - депутатът от СДС Петър Стоянов заявява на пресконференция в Монтана, че без гласовете на ДПС нито една кандидатура на опозицията няма да има гаранция за успех.

- "24 часа" - в анкета по повод очакваните "Боянски ливади - 3" (даваната от президента Желю Желев пресконференция на 31.01.96 г.) Стоян Денчев от ПГ на ДПС заявява, че се надява брифингът да не бъде изтълкуван като предизборна агитация. Според него Желев ще направи обективна оценка не толкова за правителството, колкото за състоянието на страната след едногодишното му управление. Друго президентът не би трябвало да си позволява, заключава г-н Денчев.

- "Континент" - в анкета Гюнер Тахир заявява, че е време правителството да предложи програма за борба с престъпността. Той припомня, че много правителства се смениха, но нито едно от тях не можа да се справи с "най-големия бич" на обществото.

28.01.1996 - "24 часа" - пред Съвета на Европа Юнал Лютфи обяснява, че в българската конституция не е записано, че има малцинства, но това не означавало, че няма малцинствени групи.

29.01.1996 - "Континент" - кандидатът от ДПС Джафер Кодак спечелва кметското място в силистренското село Звенемир на частични избори. 209 от гласувалите 385 души в общината са предпочели кандидата на ДПС. Силистренският окръжен съд касира миналата година избора заради посочени сигнали за нарушения на закона.

- "Континент" - в МОНТ са получени сигнали, че в началните училища в селата Фотиново и Върбен, гимназията в Черноочене се получавал партийният вестник на ДПС - "Права и свободи".

Министър Илчо Димитров щял да разпореди проверка, която да изясни картината с абонамента за периодичните издания на училищата в региона. Учебните заведения са деполитизирани и техните ръководства нямат право да закупуват с държавни средства и да разпространяват сред преподавателските колективи и учащите се издания на политически партии и организации. Затова проверката от МОНТ ще разследва дали абонаментите в Кърджалийско са направени с бюджетни средства.

30.01.1996 - "Стандарт" - на свое заседание ЦС на ДПС обсъжда въпроса за участието на Движението в процеса на масова приватизация.

- "Стандарт" - в анкета зам.-председателят на ДПС Осман Октай заявява, че желанието на Движението е да се стигне до единна президентска кандидатура с определени принципи, върху които ще се базира политиката на цялата опозиция. Според него предварителните избори (предлагани от СДС) са търсене на формула за бягство от обща опозиционна кандидатура.  За ДПС кандидатурата на г-н Желев била напълно приемлива, а и влиянието му сред техните избиратели било особено силно.

Г-н Октай изразява надеждите си, че в крайна сметка синята коалиция ще преодолее противоречията си и ще подкрепи сегашния държавен глава като общ кандидат на опозицията.

- "24 часа" - бургаската преса публикува информацията, че емисари от ДПС агитирали жителите на айтоски и руенски села да изкупуват бонови книжки в полза на приватизационните фондове на Движението.