Гражданска партия за България

Една публикация на "Капитал" за началото на формацията:

 

3 ноември 2000

Алексей Лазаров, Йово Николов

Откакто бившият вътрешен министър Богомил Бонев започна медийните си атаки срещу управлението на Иван Костов, анализатори, политолози и журналисти започнаха да задават въпроса къде точно ще започне политическата си кариера о.з. генералът. Първият анонс дойде от структурата на журналиста Асен Сираков - Гражданска партия за България, преди месец. Въпреки това едва сега става ясно, че бившият радиoводещ ще предложи кандидатурата му за председател на предстоящата конференция. Партийни активисти на новата структура вече обикалят домовете и предлагат на гражданите да се включат в партията на Бонев. Така след дълго мълчание за политическото си бъдеще о.з. генералът очевидно вече има ясна визия за участието си в парламентарните избори през следващата година.

Партията, чийто председател засега е Асен Сираков, беше регистрирана през септември и вероятно в началото на декември ще бъде проведена първата й национална конференция. Нейните учредители не крият, че са заимствали доста неща от унгарската гражданска партия - Съюз на младите демократи на Виктор Орбан. "Ситуацията у нас сега е както в Унгария, когато Орбан спечели изборите. Тогава унгарците бяха разочаровани от левите и десните политици и избраха тяхната гражданска партия, казва бившият вътрешен министър. Разликата обаче е, че Виктор Орбан влиза в политиката със своята партия още през 1992 г., а Гражданска партия за България е само на няколко месеца. Тя е учредена от 64 души, но вече има над 20 клуба в страната. Засега вътрешният министър е само обикновен член, но се предполага, че конференцията през декември ще го избере за лидер. Анализаторите обясняват, че е напълно логично една нова партийна структура да заложи на известни личности, за да може по-ясно да се идентифицира. Така Гражданската партия за България ще стане партията на Бонев, както вече я представят емисари, които набират членове. О.з. генералът наистина се радва на доста голяма популярност, особено след медийната атака, която проведе през пролетта срещу управлението на Иван Костов. Затова мнозина очакваха още тогава той да заяви ясно партийната структура, чрез която ще участва в парламентарните избори. "През пролетта критикувах Иван Костов за нерешителността му да започне оздравителните процеси в СДС. Позволих си това от позицията на човек, който не членува в тази партия, но го боли за ставащото, защото е допринесъл за нейния авторитет значително повече от "тайните кадрови оръжия" на премиера. Нямам амбицията да променям СДС. Стремежът ни в гражданската партия е да стартираме с положителни послания към хората. Ние ще отчетем хубавите неща, които управлението на СДС прие, но няма да спестим и лошите. Ще отчетем, че посоката, която избра СДС през 1997 г., беше правилната за България, но проблемът е, че СДС спря да върви в тази посока. Затова разочарованите дори тъмносини са много, казва о.з. генерал Бонев.

Гражданска партия за България ще има хоризонтална структура, твърди бившият вътрешен министър. Това означава, че в едно населено място ще има един клуб - колкото повече членове има той, толкова по-голяма относителна тежест ще има клубът на конференцията. Според Бонев повечето вътрешнопартийни конфликти в другите партии идват от вертикалните им структури, изграждани по учебниците на АОНСУ. По това гражданската партия прилича на движенията. Но някои граждански движения искат зад това наименование да скрият партийната си същност, надявайки се да заблудят хората, че са нещо различно, невиждано досега, казва Бонев. По-добре е да се наречем партия направо, вместо да ни смятат за политическо менте, смята той. Според Богомил Бонев гражданската партия вече има клубове основно в по-големите градове като Бургас, Ямбол, София, Плевен, Велико Търново, Враца, Благоевград... "Тя ще залага на повече симпатизанти, а не на партийни членове. В нея ще бъдат регистрирани минималният брой членове, както го изисква Избирателният закон. Разчитаме на хора, които са популярни по места, имат свой честен бизнес, но не искат нещата в България да продължават по този начин", каза за "Капитал" Богомил Бонев.

Стремежът на гражданската партия ще бъде да привлече в структурите си хора със собствена тежест и авторитет, според намеренията на нейните членове. Причината е, че на обществото му е омръзнало да вижда в политиката хора, които дотогава не са били известни на никого и влизат в партиите само за да могат да извлекат някакви дивиденти от политиката. Бившият вътрешен министър е категоричен, че няма да привлича хора от бившите си подчинени. Това няма да е партия на ченгетата, нито ще правим генералско движение, казва той. От близките му приятели вероятно само бившият директор на НСБОП Кирил Радев ще се включи в партията и ще влезе в политиката.

Разчитаме на тези, които са разочаровани от управлението на СДС, но не искат да допуснат и и лява коалиция да управлява, казва още той. "Имаме ситуация, в която хората не са забравили провала на червените, но изживяват провала на сините. Затова партията ще разчита на електорат от разочарованите от СДС", казва о.з. генералът. Той цитира скорошно проучване на "Галъп", според което лично Бонев среща одобрението на 31% от симпатизантите на сините и толкова от симпатизантите на БСП. Oт хората с лични доходи между 300 и 400 лева месечно или работещи за чужди фирми одобрението е над 45%, а от бизнесмени - около 40%, показват още данните, които Бонев използва. Макар че не искат да се определят къде точно в политическото пространство ще се целят, икономическата платформа на Гражданската партия за България определено се намира вдясно. Според Бонев партията ще защитава интересите на предприемчивите, за които честността и почтеният труд са водещи. Данъчната тежест трябва да бъде силно намалена, за да може частният бизнес да си поеме глътка въздух, казва още той. Само чрез устойчиви и опростени данъчни закони може да се разчита на действителен, а не виртуален ръст на икономиката. Грешка на СДС е, че чисто финансовите измерения на стопанската политика останаха неразбрани от онези, които я провеждат. Затова те я допълниха с начин на преразпределение, основани на групови и партийни критерии. те не създадоха обществени източници на доверие, по-широки от самата партия.

Тяхната административна политика и партийно строителство олевяха до най-лошите образци от миналото, смятат членовете на гражданската партия.

Според сегашния председател Асен Сираков в България не може и не бива след всички избори да започва отначало. "Борбата срещу корупцията, нееднократно декларирана от СДС, се превърна във виц. Във виц, на който никой не се смее. Стигна се дотам, че в България практически няма пазарна икономика, парите в държавната хазна се натрупват предимно чрез непропорционално високите преки, непреки и скрити данъци, чрез държавен рекет и в крайна сметка стават допълнителен ресурс за развилнялата се корупция", обяснява Асен Сираков.

Въпреки популярността на вътрешния ексминистър и високия му рейтинг гражданската партия едва ли ще успее да влезе сама в парламента. За това и се гадае кои ще бъдат техните партньори. Oт партията на Бонев не крият, че ще търсят такава. Коя е тя със сигурност ще стане ясно през януари или февруари. Съвсем логично е обаче да се търси коалиционен партньор с изградени структури и близка платформа. От ВМРО вече намекнаха, че може да поканят за коалиция екс вътрешния министър и тогава шансовете на гражданската партия значително се увеличават.

Нищо чудно към тях да се присъедини и друга партия с дясно ориентирана платформа, което ще придаде тежест на коалицията.

 

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2000/11/03/205593_bonev_si_izbra_partiia/