Гражданин-държава

Иван Карадочев

Не харесвам Ирина Бокова А тя е българката,която се опита да заеме най-престижния административен пост в света.Гледах какво се случва край нея и солидарно мълчах.

Във времето на националните държави етническата принадлежност е по-важна от идеологическата.В случая Бокова редица българи се проявиха като по-ревностни глобалисти от световната банка с яростната експликация на негативното в нея.Тяхна работа,може и да са прави.

Когато стана ясно,че каузата й е обречена,правителството я подмени.След няколко телефонни разговора премиерът съобщи,че България не стои вече зад кандидатурата й.

Тя обяви,че продължава състезанието в лично качество.

На най-високата възможна сцена България демонстрира патологичната връзка между държава и гражданин.И ако гражданинът има право да ревизира отношението си към държавата в целия възможен регистър на връзки,държавата няма това право.

Лоялната държава не съсипва пред целия свят достойнството на гражданите си.Лоялната държава ще мобилизира целия си експертен и дипломатически капацитет и ще убеди своя гражданин в благородството на решението сам да се откаже.

След този случай ще знаем,че държавата в сегашното й качество е нещо грубо и безогледно,на чиято подкрепа не можем да разчитаме.А дали тя може да разчита на нас е дълга тема....