Гледам, че у нас пак се напълни с експерти

Veni Markovski - Вени Марковски

Гледам, че у нас пак се напълни с експерти - този път по САЩ и изборите там. Това са същите, които преди време ни обясняваха уверено що за управник е Ердоган, какви хора са бежанците, що за атентати се случват във Франция и Белгия. Това са същите "разбирачи", които са убедени в правотата си, когато говорят за арабския свят, без дори да са минавали транзит през някое от световните летища в този свят.. 

Впрочем, същите са тези, които след 3-4 дни ще обяснят резултатите от българските избори за президент.

А изборите в САЩ показват нещо, върху което трябва да се замислим - всички ние, гражданите, но особено внимание трябва да му отделят сериозните политици, лидери и държавници: налице е една тенденция в целия свят на отказване от традиционните "леви" и "десни" партии, че и ценности, ако щете.

Популизмът се надига по целия свят, но заедно с него се надигат и хората, които предпочитат езика на омразата пред този на разбирателството и толерантността. Последната дума се използва вече често и като мръсна дума, в актуализираната ѝ форма, която представя хората, които са толерантни към другите, към различните, като... "толерасти"!

Забелязали сте го и вие, уважаеми хора, във Фейсбук, където обидните думи не са просто отражение на това, което се чува и в реалния свят, а са увеличени, сякаш през мощна лупа.

Ясно е, че има шанс, макар и не голям, някои от трудно извоюваните ценности на западните общества през ХХI век да бъдат поставени под заплаха. 

Има хора, които обвиняват за положението си другите, различните. По целия свят има все повече антисемитизъм, хомофобия, омраза към чужденците, а и изобщо - към различните... Увеличава се нежеланието да се подслоняват бежанците.

Върху това трябва да се замислим повече, отколкото върху конкретните резултати от изборите в САЩ. 

На приложената карта се вижда много ясно какво е разделението в САЩ - не между ляво и дясно, а между градовете и селата, между прогреса и традиционните ценности (без значение е, че градът не се съгласява с тези в селата и обратното). 

На снимката се виждат и заглавията от първата страница на сайта на авторитетния вестник "Ню Йорк Таймс". Разгледайте ги, помислете малко защо са такива. Не си губете времето да мислите защо в България не са сходни - нито за американските, а още по-малко за българските избори.