Глас народен, ПП

„Глас народен“ е регистрирана през м. април 2013 г. Участвала е в предсрочните парламентарни избори в Република България, произведени през м. май 2013 г. Тя е първата българска интернет партия.

Създадена е от Светослав Витков, писател, музикант и певец на най-популярната българска пънк–ска–рок група „Хиподил“, а по-късно - на групата "Svetlio and the legends". Партията „Глас народен“ обединява учени, университетски преподаватели, учители, юристи, артисти, музиканти, лекари, архитекти, журналисти, представители на микро, малкия и средния бизнес, служители, работници.

Само 40 дни след създаването си, ПП “Глас народен” става осмата по резултат политическа партия. В конкуренция с общо 45 политически партии и коалиции, “Глас народен” получи доверието на 1,4% от избирателите (49 000 гласа).

Светослав Витков влиза в политиката с участието си в изборите за президент и вицепрезидент на Република България, произведени през м. октомври 2011 г. Негов кандидат за вицепрезидент е Венцислав Мицов. Кандидат-президентската двойка Витков – Мицов получава 1,6% (56 000 гласа). С този резултат те се нареждат на 4-то място в столицата, като изпреварват кандидати на дългогодишни партии в политическата история на България. На национално ниво те са на 8-мо място.

Проведената тогава кампания е не само първата в България интернет кампания, но и първата кампания, проведена изцяло на доброволен принцип.

На извънредните парламентарни избори през 2014 г. ПП "Глас народен" получава доверието на 1,14% от избирателите.

Партия "Глас народен" смята науката и образованието за свои основни приоритети. Тя никога не е издигала за свои кандидати "бивши" служители и доносници на ДС. Нейни членове не са били в управлението на страната през последните 70 години. Не смята да се коалира с никоя друга партия, за да не споделя чуждата отговорност и за да не натоварва друг(и) със своята отговорност.

Партията печели на избори около процент и половина, на последно място е по критерия за получаването на над 1% от действителните бюлетини по време на избори, но по твърдение на своите създатели това са гласовете единствено на нейните членове и симпатизанти, които искрено застават зад управленската й програма; партията не купува гласове, не използва платени застъпници, не използва "мъртвите души" в избирателните списъци, не използва корпоративен вот, не използва изкуствен вот; не влиза в безпринципни договорки със сенчестия бизнес и задкулисието.