Път: : Моят човек : Г

Георги Кацаров

Георги Кацаров
Георги Кацаров
Снимка: Семеен архив

 

Станимир Карагитлиев


Георги Кацаров е роден в град Пловдив през 1940 г. Той произхожда от обикновено селско семейство, което е живеело в с. Марково на десетина километра от Пловдив. Георги няма брат и сестра, през по-голямата част от живота си е до родителите си, които му помагат в трудни моменти да се справя с трудностите в живота. Има само основно образование, завършено през 1954 г. в същия град в ОУ "Алеко Константинов". Той няма възможност да продължи по-нататък обучението си и започва сам да търси начин да се оправя в живота.

 

 През 1958 г. заминава за Плевен, където отбива тригодишна редовна военна служба - там успява да изгради силния си дух и непримирим характер. След уволняването си от казармата се завръща в родния си град, където година по-късно намира своята половинка в живота - Дияна. След тримесечно опознаване двамата заживяват щастливо, без да правят сватба поради липса на средства. След две години се ражда единствената им дъщера Радостина, която наследява доста от чертите на баща си Георги. Тя е женена с едно дете - Васил, което, както се разбира, е и единственото внуче на дядо си.

Георги започва работа в едно ателие за обувки през далечната 1962 г. и там работи цели 5 години. Запознава се в детайли с обущарския занаят. През 1967 г. започва работа в цигарената фабрика в Пловдив, където също прекарва доста време - цели 10 години.

В момента дядо Георги е пенсионер, който продава вестници за припечелване на някой друг лев към малката си пенсия, която не му достига за доста неща, но въпреки това той е винаги оптимистично настроен за бъдещето и никога не сломява дух. През почивните си дни отскача до с. Марково, където има къща от неговите родители и ходи заедно с внука си - Васко. Там той обича да отдъхва сред природата и така до следващата седмица, когато отново отива да продава вестници.