Път: : Съдби : Г

Георги Дойчев

Георги Тодоров Дойчев е роден през 1935 г. в семейство на земеделски работници. Получава образование до пети клас.

През 1952-ра започва работа в дървообработващ завод “Васил Коларов”, цех “Мебелен”. На следващата, 1953-та година се мести в цех “Амбалаж”. През 1954-та година започва работа при вуйчо си. През 1955-та година е привикан на военна служба.

”Разпределиха ме в Трудови войски. Един месец ни беше военната, строева подготовка. Не ни занимаваха с политическа агитация.”

След това е прехвърлен и работи по два обекта – обновяване на 8 км шосе, свързащо г. Мадан и с. Върба. На следващата година работи на обекта за изграждане на водопровод от с. Шаренка – с. Бориева. След уволнението през 1957-ма година се жени.

По време на вълненията срещу прибързаната колективизация на земята, от началото на петдесетте години е изхвърлен от ТКЗС и след уволнението си се занимава със земеделие, обработвайки собствен парцел, което продължава около две години.

През 1958-ма година подава документи за записване в комсомола, но заради избухнали пререкания със комисията не е приет.

След като през 1959-та година земята му отново е вкарана в ТКЗС, той оставя земеделието и започва отново работа във дървообработващ завод “Васил Коларов”, където работи до есента на 1963-та година. От есента на 1963-та година до есента на 1985-та година работи в КЦМ на длъжност поддръжка. След пенсионирането си същата година открива частна дърводелска работилница. След разпадането на тоталитарната система и връщането на земите започва отново да се занимава със земеделие.