Гражданско обединение за реална демокрация - ГОРД

 

На 9 февруари 2012 г. електронното издание Dnevnik.bg публикува следната новина:

Стотина бизнесмени, писатели, дипломати, спортисти, журналисти обявиха създаването на ново Гражданско обединение за реална демокрация - ГОРД, съобщиха от офиса на евродепутата Слави Бинев, избран втори мандат от листата на "Атака".

Сбирката е била късно снощи в София. Целта на сдружението е защита на основните демократични ценности, които все по-често са подложени на опити за "преосмисляне" от страна на политическата класа, гласи съобщението.

Сред създателите са бившият депутат Любен Дилов-син, Георги Чапкънов – Чапа, Димитър Шумналиев, Крум Савов, Любо Ганев, Мартин Захариев, Миглена Ангелова, Румен Ралчев, Тихомир Чернев, Чавдар Чернев, Валерий Найденов - треньор по карате на Бинев, Люсиен Велчев.

Още след президентските и местните избори и загубата на "Атака", довела до раздори в партията, Бинев обяви, че, ако се наложи, би пристъпил и към сформиране на своя партия. Засега не е известно дали сдружението ще се превърне в политическа формация за изборите през 2013 г.

"Участниците в събитието дадоха ясен знак, че не приемат досегашните политики на контролирана демокрация и направиха заявка за участието си в политическия живот и управлението на страната, основана на промяната на политическата класа, която за последните 23 години доказа, че е неспособна да се справи с проблемите на гражданите и държавата", пише в съобщението.

Присъстващите приели декларация, насочена към желаещите да се присъединят към тях. Навсякъде в страната ще бъдат отворени клубове ГОРД, които ще събират успели и желаещи да успеят българи,  решили да отделят от личното си време, средствата и усилията за установяването на реална демокрация в България, информират още от офиса на Бинев.

Сред целите на формацията е "горда и смела България с деца, които се реализират тук и сега", а символ-веруюто й е подкрепата на българското предприемачество, науката, спорта и културата.

*  *  *


В събота в Шумен беше учредено сдружение със същата абревиатура - Гражданско обединение за реформи в държавата (ГОРД), което заяви, че ще се бори срещу ДПС и Ахмед Доган. За негов председател била избрана Сание Сютлю, бивш заместник-кмет на русенската община Иваново и бивш местен лидер на ДПС, която напуснала заради несъгласие с политиката на ДПС.

През август 2013 ГОРД се влива в Националния фронт за спасение на България.