ГЕРБ /Граждани за европейско развитие на България/, Партия

Първоначално възниква сдружението "Граждани за европейско развитие на България" /ГЕРБ/ с председател Душана Здравкова (бивш председател на окръжния съд във Варна), говорител Албена Куюмджиева, заместник-председатели Цветан Цветанов и Красимир Велчев и член на Управителния съвет Йорданка Фандъкова. То е регистрирано от Софийския градски съд в края на март 2006 г. Създаването му било подсказано от граждани. Ц. Цветанов обяснява, че в разговори с граждани кметът на София и самият той получавали множество покани да гостуват и в други градове, за да чуят проблемите на хората, и "за да можем да се срещаме с гражданите под някаква форма, трябваше да регистрираме сдружение и така се роди то". Предвиждат се срещи с хората по места и създаване на инициативни комитети и клубове.

Първото заседание на УС се провежда в офиса на столичната фирма "Технотерм", чийто шеф Красимир Велчев. На състоялата се след заседанието пресконференция членовете на УС заявяват, че ГЕРБ няма да прераства в политическа партия, а ударението ще пада върху работата с хората в 28-те областни центъра. Кметът Бойко Борисов не присъства на това първо заседание, но общественото мнение свързва появата на ГЕРБ именно с неговото име. Според Ц. Цветанов кметът Борисов не е човек, който ще абдикира от проблемите на София и той ще направи повече по време на мандата си, отколкото е било направено през предходните 15 години. Кметът Борисов няма да бъде ангажиран с дейността на сдружението, а ще се изявява единствено като лектор и съветник при работата на сдружението в страната.

Създаването на ГЕРБ е подкрепено от кмета на Каварна Цонко Цонков (който е сред кметовете, присъствали на срещата с Борисов на 24 март 2006), докато лидерът на АТАКА Волен Сидеров коментира ГЕРБ като "нероден Петко", допълвайки: "Нека да се появи, и тогава ще я видим." В интервю, публикувано през април 2006 в електронното издание Експрес, проф. Георги Марков казва за неформалния лидер на движението: "Той има много интересна биография. Но не бива да се подценява, както някои интелектуалци питат как този охранител, пожарникар ще управлява България. Може да управлява. Събитията издигат личностите, а после личностите правят събитията. В историята е така. Нищо чудно Бойко Борисов да е утрешният министър-председател. Има голяма вероятност."

Официалната цел на сдружението е "развиване на гражданското общество във връзка с европейското развитие и благоденствие на България", а предметът на дейност е "създаването на информационен фонд в помощ на гражданите и членовете на сдружението". Други цели са да поддържа висок обществен престиж и да насърчава гражданите при осъществяване на инициативи, които да бъдат в помощ на европейското развитие на страната, за създаване на контакти между сдружения и организации на основата на европейската интеграция на България, да подкрепя и развива всички подходящи инициативи за правно, образователно, административно, икономическо и екологично съдействие по отношение на гражданите; да организира информационна и справочна дейност за популяризиране на европейската интеграция на страната и да спомага за повишаване на знанията на българските граждани в тази област; да популяризира законодателството, институциите и дейността на ЕС у нас.; да подпомага институционалното укрепване на държавните структури и да работи за укрепване на общественото доверие към държавните институции и подобряване на прозрачността им и достъпа на гражданите до информация. В сдружението могат да участват представители на всички политически сили, но има случаи, при които е отказано членство на хора. Цветан Цветанов заявява, че сдружението няма да прави "експерименти със спорни персони", няма да допуска "обвързаност с групировки, сходни с "Мултигруп". Въпреки първите изявления от членове на УС, че сдружението няма да се превръща в партия, по-късно лидерът Борисов многократно изказва намерения организацията да участва в избори - или като се трансформира в партия, или чрез друга партия или партии. Според него сдружението има дясна политическа ориентация и поради това той вижда в лицето на СДС естествен партньор.

Още след създаването на ГЕРБ социологическите проучвания показват, че при евентуално участие на избори ГЕРБ може да се превърне във втора политическа сила (след БСП), а през май 2006 такова проучване дава на ГЕРБ 11,2%.

 

***

Политическата партия ГЕРБ е основана на 3 декември 2006 г. в зала 1 на НДК. Присъстват 3478 учредители. За председател на партията е избран Цветан Цветанов. Бойко Борисов е утвърден като /неформален/ лидер. На Учредителния конгрес лидерът Борисов представя трите основни приоритета на новосъздадената партия: да се бори с организираната престъпност, с корупцията и за истински съдебни реформи; да защитава семейните ценности; да отстоява енергийната независимост на страната.

Политическата програма на ГЕРБ предвижда партията да работи за справедливи данъци за работещите и предприемачите, за развитие на инфраструктурата и повишаване на мобилността на населението, за развитие на потенциала на учителите и преподавателите на всички равнища в образователната система и за ускореното изграждане на икономика, основана на знанието.

Повечето от учредителите на партията са дотогавашни членове на Гражданското сдружение ГЕРБ /Граждани за европейско развитие на България/.

Някои първоначални коментари за новоучредената партия

 * * *

За участието си в изборите за български представители в Европейския парламент през 2007 г. ГЕРБ сключва споразумения с БЗНС-НС,  гражданското сдружение Европейски демократичен път /ЕДП/ и ВМРО. Получава най-много гласове, но толкова мандати (5), колкото и втората по представяне партия - БСП. Евродепутатите, избрани от листата на ГЕРБ, са Душана Здравкова, Владимир Уручев, Николай Младенов, Петя Ставрева, Румяна Желева.

Участието на партия ГЕРБ в местните избори през 2007 година също е много успешно - налага се убедително в София, спечелвайки най-много мандати в общинския съвет, както и кметското място за Бойко Борисов. Кандидатите от ГЕРБ в Бургас и Пловдив също успяват да се преборят за кметското място, най-много са и общинските представители на тази партия. Във Варна независимият кандидат за кмет е подкрепен от БСП, но ГЕРБ получава най-много гласове за общински съветници; победа постига и в общините в областта, както и на много други места в страната. Това дава основание на лидера Борисов да обяви обща победа на партията в тези избори.
От своето основаване ГЕРБ развива дейността си в политическия център-дясно. За първите две години от създаването си партията се налага като значима политическа сила на местно равнище. Предполага се, че след парламентарните избори през 2009 г. тя ще започне да играе такава роля и на националната сцена.

Поради липса на държавна субсидия лидерите на ГЕРБ възнамеряват да вземат банков кредит в размер на около 440 хиляди лева, за да финансират предизборната си кампания на предстоящите през юни 2009 г. избори за Европейския и за българския парламент.

ГЕРБ печели изборите макар и не с достатъчно мнозинство и съставя самостоятелно правителство, оглавявано от Бойко Борисов и подкрепяно от АТАКА и Синята коалиция (СДС и ДСБ).

2013 - ГЕРБ отново печели изборите, но броят на депутатите му не достига за стабилно управление, поради което Бойко Борисов се отказва от мандата си за съставяне на правителство. Формирано е правителството на Пламен Орешарски с мандата на БСП и подкрепата на ДПС.

 

 ---------------------------

Някои медийни акценти:

 

Новият играч

Партиите - клубове на светци, в които не допускат грешници

Декларация от 22 януари 2014