Въоръжената съпротива

Орлин Василев, "Въоръжената съпротива",  С., 1946 г.

Тази книга е важна поради няколко причини. 

Тя е написана, за да представи България при мирните преговори след края на Втората световна война. България е победена и е заплашена. Гърция има териториални претенции, Югославия е поставила "македонското условие". Трябвало да е да се посочат факти, които да показват, че правителството до 9 септември 1944 г. е виновно за договора с Хитлер, докато народът и демократичните политически сили са били против. Народът и държавата не бива да бъдат наказвани!

На автора Орлин Василев му се поставя задачата. Той е настанен във вила в Боровец, има технически лица, които му помагат, доставят му се всички необходими документи. Написаното в книгата трябва да бъде точно и обективно поднесено. Тя е българската защита при воденето на преговорите. Всеки оспорим факт ще компрометира защитата.

Книгата е преведена на руски, английски и френски. Днес тя е извор - за събития и лица; за атмосферата на мирните преговори след ВСВ.

От друга гледна точка, книгата е политически разказ за България от 9 юни 1923 година до 9 септември 1944 г. Разказът фактически е идейната обосновка за последвалия комунистически разказ - от 1944 до 1989 г. Посочени са героите и враговете на миналото. Извършено е оттласкване на общественото съзнание от близкото минало. То е черно и зачертано.

Книгата е писана за преговорите, но след тях има вътрешнополитически развития, които довеждат до няколко нейни редакции. Вече само на български. Първото издание жалонира ситуацията през 1945-46 година.

Дигитализираният екзампляр е препатил. Първите му страници са откъснати, защото там се споменават низвергнатите Сталин, Тито, Трайчо Костов, последните също - заради ОФ опозицията. Но ние преснимахме тези липсващи страници от екземпляра в Столичната библиотека. 

Тук в pdf формат книгата е представена цялостно според нейното първо издание. 

Текстът на книгата