Във Фейсбук -27032014

Протестна декларация!

На 10 март Инициативният комитет за референдум за избирателна реформа внесе в администрацията на Народното събрание повече от 570 000 подписа на български граждани. Всички те се бяха подписали за провеждане на референдум по повдигнатите от българския държавен глава въпроси. Подписите бяха събрани за нечувано кратък срок – около месец. При внасянето подписката, предложението на Инициативния комитет беше референдумът да се проведе едновременно с изборите за евродепутати през май, което би спестило не само организационни усилия, но и средства - повече от 20 млн. лева на българските данъкоплатци.
Инициативният комитет направи всичко възможно да се осигури разумен срок за проверка валидността на подписите. За съжаление нашето усилие на срещна разбиране и добра воля от страна на парламентарното мнозинство, което на практика осуети възможността за провеждане на референдума заедно с изборите за евродепутати.
Подозираме, че се подготвя провеждането му в летните месеци, когато активността е най-слаба. Ако това стане, управляващото мнозинство за пореден път ще демонстрира неуважение към волята на своите сънародници – а последната беше подкрепена не само от подписката, но и от текущите социологически изследвания, показващи над 70% подкрепа на варианта „две в едно”.

От членовете на Инициативния комитет