25 май 2024г.

Трето намиране честната глава на св. Иоан Кръстител, ден на Африка, ден на безследно изчезналите деца ....

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Вчера се отприщи бента на мераци и митове.

Крайните резултати от изборите ще бъдат ясни, когато в ЦИК се обработят всички протоколи. Едва ли ще има драматични промени. 

До тази сутрин резултатите изглеждаха така: за кандидатите на управляващите (ГЕРБ, РБ, ПФ) - 43,3 на сто от гласувалите, за опозицията (БСП, ДПС, АБВ, Движение 21) - 37,23 на сто, за непарламентарни сили (Марешки, други)- 13,7 на сто от гласувалите, за никого - 5,8 на сто.

При тези групирания има много уговорки - на изборите не се яви Патриотичният фронт, а обединените патриоти, където са опозиционната Атака и извънпарламентарни партии; в Реформаторския блок е и ДСБ, които са в опозиция, а Трайков отказа да подкрепи Цачева на втория тур; Марешки е извън парламента, но заяви, че на втория тур ще подкрепи ГЕРБ; АБВ е коалиция, представляваща и извънпарламентарни партии; Движение 21 в коалиция с НДСВ са извънпарламентарни партии; БСП и ДПС формално не участват в изборите, а подкрепят кандидати, които не са техни членове.

Процентите от "управлавящи", "опозиция" и "други" дават известна ориентация за възможните резултати от балотажа. Зависи от самите кандидати и техните щабове.

Чуват се гласове, БСП бие ГЕРБ. Дори в София.

Това не е вярно. БСП не се яви на изборите и това не е игра на думи. В Младост БСП се яви със свой кандидат за кмет. Зае трето място. На "Позитано" добре съзнават какъв знак е това. 

Радев не е БСП. На пресконференцията след изборите той подхвърли реплика, която очертава интересни преживявания за БСП, ако той стане президент. Дори не думите му. Опитът подсказва това. Желев беше председател на СДС. Разривът му със СДС беше драматичен и за двете страни. Подобно се случи със Стоянов, макар че той не беше председател. Първанов беше председател на БСП, завърши президентството си като учредител на АБВ. Плевнелиев е най-спокойният случай. Той е лоялен, спокоен човек, но даде ясно да се разбере, че не е и няма да бъде ГЕРБ.

Да си мислим, че в случая с Радев ще произлезе нещо различно, е наивно. Разгледайте записа на следизборната пресконфоренция. Вижте Радев и Нинова. Разгледайте ги. Нищо друго... Ако той не бъде избран за президент, с какво ли ще се занимава генералът? Ще стане ли член на БСП? Какви ли ще бъдат очакванията на "широките партийни маси"?

Подозрителен съм към "нови лица" в политиката. Все пак политиката е професия. Едно е да караш самолет, друго да балансираш между различни партии (по негово признание той не разбира от партии), да представляваш държава, която политически не познаваш, да водиш преговори с държавни глави, като никога не си разговарял с държавни глави. Такива сцени са ми познати от началото на 90-те и не бих искал четвърт век по-късно да се повтарят...

Исрено желая всичките ми опасения да са несъстоятелни.

Цецка Цачева, меко казано, не е атрактивна. Но без съмнение би била най-компетентният президент, който сме избирали. Два мандата председател на Народното събрание не е шега работа.

Дали тя ще се еманципира от ГЕРБ и Бойко Борисов?

Ролята "президент" еманципира, а не желанието на избрания. Кроткият Плевнелиев не напразно не беше предложен за втори мандат от ГЕРБ. Конфликтите между него и Борисов не се изчерпват с известното ни. Безпредметно е искането на Трайков - Цачева да се ангажира, че ще се еманципира. И да не иска, ще стане. Трайков изглежда не си дава сметка какъв е яремът на длъжността. Няма мърдане. Пълномощията й ще я принудят. Те не са шега. По същия начин тя в очите на Борисов ще стане "ястреб". По същия, длъжностен начин, човешките права ще станат доминанта в дейността на Цачева, геополитическата ориентация ще бъде подчертавана и т.н.

Все пак през тази седмица Цачева трябва да говори!

И от Радев, и от Цачева като редови избирател бих искал да чуя какво мислят за намесата на Дианета у нас, за случая Бююк и седмината, за Вишеградската четворка...

Изборите ще минат и заминат, това са неизбежни процедури.

Проблемите, които проличаха, заслужават отделен анализ. Все пак да се знае - когото и да изберем, нищо особено няма да стане във всекидневието.