"Воля" ("Воля - българските родолюбци"), движение - партия

На 28 ноември 2016 г. варненският бизнесмен Веселин Марешки обявява името на своята нова партия – "Воля". В интервю за "Канал 3" той обяснява причината за избора на това име - думата се употребявала само за хубави неща.

В края на януари 2019 г. партията променя името си на "Воля - българските родолюбци". През февруари получават право да настанят централата си на два етажа от сградата на "Раковски" 134 в София.

Предисторията на партия “Воля”:

През 2005 година Веселин Марешки основава партията "Национално движение за свобода и демокрация" (НДСД). Участва на местните избори в коалиция с РЗС на Яне Янев, става общински съветник във Варна, а след това и заместник-председател на общинския съвет.

През 2007 година Марешки решава да напусне собствената си партия и да основе нова – "Либерален алианс". Негов коалиционен партньор отново е РЗС.

На кметските избори през 2011 година губи след балотаж от Кирил Йорданов (получава 40.5 % от гласовете).

За президентските избори през 2016 Марешки създадава гражданско сдружение с името "Национално освободително дижение "За чиста и свята република". На тези избори той е първи във Варна, (25% от гласовете). а в национален мащаб събира 11.17 процента (над 400 000 гласа), заемайки четвърто място.

След президентските избори Веселин Марешки си поставя за цел за пет години да се превърне в "българския Доналд Тръмп". Той отново сменя името на политическия си проект.

Във фейсбук страницата на "Воля" Марешки пише: "ВОЛЯ е обществено движение. ВОЛЯ дава шанс на честните безпартийни експерти да се включат в управлението на страната. ВОЛЯ ще мобилизира гражданското общество с реалистична и прагматична програма за развитие на България."

Бизнесменът-политик прогнозира, че партия "Воля" ще бъде трета в предсрочните парламентарни избори (след ГЕРБ и БСП, като не се ангажира с прогноза коя ще е първа).

В отговор на въпрос кой е основният му политически опонент, Марешки заявява, че "противникът му е статуквото, което е докарало държавата до това състояние".

Сред имената, обявени от Марешки, че подкрепят “Воля” и влизат в екипа от съветници, са:

председателят на Атлантическия клуб в България и участник в полярни експедиции проф. Любомир Иванов, по геополитическите и демографските въпроси;

основателят на културно-информационния център в Скопие Спас Ташев;

арабистът проф. Владимир Чуков;

експертът по международни отношения и национална сигурност Калина Ковачева, която е и единствената жена, посветена в масонска степен в Израел.

бившият шеф на СДВР Валентин Йорданов;

един от кандидатите за президент в изборите през 2016 г., Камен Попов (по въпросите на туризма и малкия и средния бизнес);

Стефан Аксиев, експерт в областта на отбраната, вътрешния ред и сигурносттта;

 Мажд Алгафари, по миграционните проблеми, бежанците и преводачески дейности. 

Себастиан Добрев, за отбраната и управлението на кризи;

Веска Волева, прочула се с делата си срещу банки по жалба на техни клиенти;

Румен Гълъбинов, експерт в областта на икономиката и финансите;

Веселин Халачев - председател на Обединени бизнес клубове с над 1200 членове в цялата страна, по въпросите на еврофондовете и на малкия и средния бизнес;

Рени Бобчева, експерт по иновации, стартиращи компании, работила в големи корпорации като "Бритиш Америкън Табако" и "Проктър и Гембъл";

Димитър Атанасов, доктор на географските науки, в областта на регионалното развитие и туризма;

Климент Найденов, също експерт по регионално развитие и европроекти за регионално развитие, член на международната организация за научно изучаване на населението;

актьорите Калин Сърменов и Цветан Николов, в областта на културата. 

 

В парламентарните избори през март 2017 партията печели 4,26 % и се сдобива с дванайсет депутати. 

В изборите за народно събрание през 2021 прави коалиция с Националния фронт за спасение на България (НФСБ), към която се присъединяват Българската социалдемократическа партия (БСДП), Радикалдемократическата партия (РДП), Българският демократичен съюз „Радикали“, Християндемократическата партия на България (ХДП), Българският демократичен съюз „Радикали“ (БДСР), Обединената социалдемокрация (ОСД).