Път: : Кой кой е : С

Волен Сидеров

Волен Сидеров е роден през 1956 в Ямбол. Има по-голям брат, доц. д-р Пламен Сидеров, математик, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Сидеров е завършил техникум по фотография. Няма данни да е служил в Българската армия.

Преди 1989 г. работи като фотограф в Националния музей за литература в София. Оттогава са и първите му литературни опити в сферата на поезията, както и предполагаемите му (източникът не твърди, а предполага) изяви като фотомодел в актови сцени.

През юни 1990 е кандидат депутат от СДС за 7 ВНС (7- едномандатен избирателен район, Белоградчик).

В началото на 1990-те Волен Сидеров е главен редактор във вестник „Демокрация“, а по-късно е заместник-главен редактор във вестник „Монитор“. Според някои сведения в края на 90-те години е бил пресаташе на свързаната с Мултигруп и Газпром компания Овергаз.

През 90-те години се проявява като модел.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учил е известно време теология в Шуменския университет (2002-2003), но не е завършил. Отказва да се яви на изпит на 1 април 2007 г. поради големия журналистически интерес, въпреки че е платил таксата за възстановяване на студентските си права.

През 2000 г. печели наградата на Съюза на българските журналисти. Автор е на три книги: “Бумерангът на злото”, “Властта на мамона”, “Българофобия". Те са посветени на световната конспирация и разобличават антибългарската политика на определени политически кръгове у нас и в чужбина. Според книгите на Сидеров малка група от масони контролира света с помощта на марионетни държавни глави и международни организации.

Волен Сидеров живее дълги години на семейни начала с журналистката Капка Георгиева, бивша съпруга на Кин Стоянов. Приел е нейния син Димитър Стоянов. На 11 ноември 2006 те оформят съжителството си с граждански и църковен брак, Капка приема фамилията Сидерова. Ритуалите са проведени в град Кърджали. Кумове са директорът на телевизия СКАТ Валери Симеонов и Женя Баракова. Венчавката (църковният брак) е извършена от отец Боян Саръев.

Преди сватбата са публикувани изказвания на кмета на Кърджали Хасан Азис, че Ахмед Доган е склонен да им кумува и подари сватбено пътешествие до Ефес, Турция.

Развежда се през 2012 година, а Капка Георгиева създава друга партия. Нова спътница на Сидеров става Деница Гаджева (депутат от партия "Атака"), която през 2015 година му ражда син Волен.


През 2003 година Сидеров се кандидатира за кмет на София, но получава под 2000 гласа.

Истински известен Волен Сидеров става с предаването „Атака“ по телевизия „Скат“, в което изразява личните си позиции по отношение на проблемите в страната. Въпреки че според някои източници в миналото се е обявявал против възродителния процес, той често е обвиняван в расизъм заради острите му изказвания по адрес на нееднаквото третиране на българите спрямо циганите и турците в България и настояването му циганската престъпност да се пресече с цялата строгост на закона. Всъщност при всяко по-тежко престъпление или злоупотреба, Сидеров настоява за цялата строгост на закона и твърди, че управляващите не са способни да управляват страната. Оценките за тези му изказвания варират от „евтин популизъм“ и „език на омразата“ до „само Волен ще оправи България“ и „новият Левски“.

През 2005 година Волен Сидеров се опитва да регистрира партия с името на предаването си. Целта е участие в парламентарните избори, но тъй като регистрацията е забавена, Сидеров участва на изборите с няколко други националистически организации, обединени в Национален съюз „Атака“.

Съюзът получава 296 848 или 8,2% от валидните гласове на изборите и образува четвъртата по големина парламентарна група. През следващите месеци възникват конфликти с някои от съюзниците, например със Съюз на патриотичните сили и воините от запаса "Защита" и "Нова Зора", вследствие на което някои депутати са изгонени от парламентарната група. Партията „Атака“ получава регистрация едва след изборите.

Волен е кандидат за президент на изборите през 2006, 22 октомври. (Кандидат-вицепрезидент е Павел Шопов.) Класира се втори с получени 597 175 гласа (21,5%) при 1 780 119 гласа за действащия президент Георги Първанов (64%).

Между двамата се провежда балотаж на 29 октомври поради ниската избирателна активност - под 50%, които са необходими за победа на първи тур. На втория тур Първанов побеждава с почти 76% срещу 24% за Сидеров, при избирателна активност от 41,11%. За двойката Сидеров-Шопов гласуват 649 387 души.

Според Сидеров и Шопов, изборите са манипулирани. На пресконференцията след изборите те оспорват резултата и изразяват мнението, че "българската мафия е преназначила Първанов" за втори мандат. Много пространно обяснено с факти от вида на: многобройни нарушения в гласуването; разчита изключително на ДПС за подкрепа, която извършва множество документирани нарушения (ненаказани) включително и двойно гласуване; фарса с българските турци и туристическото гласуване; както и очевадния медиен дискриминационно-репресивен натиск; нито един телевизионен дебат между Първанов - Сидеров; макар и многократно предизвикан, действащият президент не се решава на среща със Сидеров, а вместо това среща Беронов, който не е реален противник с оглед на рейтинга му и го "скалпирва" в дебата по БНТ!

На първото заседание на 40-то Народно събрание от 11 юли 2005 г., той нарича българската политическа класа „грухтящи прасета, в безчувствени топки лой, глухи за проблемите и страданията на българския народ“.

Обвинява също народния представител Филип Димитров в „хомосексуална зависимост“ и съпричастност към структурите на бившата Държавна сигурност („доносник на Държавна сигурност“, „явочник“, и „отявлен хомосексуалист“).

В своите изказвания В. Сидеров говори за "турцизация" и "ислямизация" на България, за „турски мекерета, предатели и ибрикчии“. Нарича ДПС „част от една политическа мафия“. За Ахмед Доган казва: „Той се гаври с българския парламентаризъм и този човек се хвали открито, че има обръч от фирми, вероятно мафиотски, с които той всъщност съществува.“

По време на предизборните обиколки преди първия тур, в Кърджали, Волен Сидеров направи следните изказвания:
„Всички християни и мюсюлмани, които се наричат българи, да се борят за единна и неделима България, в която да живеят с равни права и задължения.“

„"Атака" никога не е заставала срещу малцинствата. Всички български патриоти са добре дошли при мен, без значение от раса, етнос и религия“.

„Какво общо имат Юнал Лютфи, Йордан Цонев, Христо Бисеров и Лютви Местан с трудовите мюсюлмани, които с честен труд си изкарват прехраната. За тези хора, които биват лъгани, ние сме еднакво загрижени.“
„"Атака" е за равни права и задължения, тя не е расистка или ксенофобска“.

 

Избран за депутат в 41-вото народно събрание с листата на партия "Атака".

Влиза и в 42-ото НС, образувано след предсрочните парламентарни избори през май 2013 г. Тук гласовете на неговата парламентарна група са решаващи за кворума на заседанията, тъй като спечелилият изборите ГЕРБ не получава необходимото мнозинство, бива изолиран и депутатите му отказват да участват в пленарните заседания. Така косвено партия "Атака" застава зад сформираното от БСП и ДПС правителство начело с Пламен Орешарски. Независимо от скандалното си поведение Сидеров оглавява Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, като първоначално в ресора на комисията е и парламентарната етика. След обществени протести срещу избора му на този пост, етиката е прикачена към друга комисия.

 

*  *  *

„Планът на българофобите“
Изказване на първото заседание на Четиридесетото обикновено народно събрание на Република България:

„...През този 8-годишен период беше извършен гигантски геноцид на българската нация. По настояване на външни, враждебни на България, фактори от нашия народ се предвижда да останат 3,5-4 млн. жители. Такъв е планът на българофобите и този план се изпълнява пред очите ни. Ако някой пита как, ще му посоча: като се отнеме на българите правото да бъдат господари в собствената си държава, като се оставят да умират в мизерия и липса на лекарства и медицинско обслужване, като биват подлагани на терор от цигански банди, които всекидневно нападат, ограбват, изнасилват и малтретират българската нация, след което съзнателно никой не издирва престъпленията, извършени от тях, защото директивата отвън е такава ­ да не се разследват престъпленията на тези малцинствени групи. Целта е българите да живеят в страх, да бъдат обезверени, смачкани, покорни. Стотици хиляди хронично болни измират и в момента, защото мафиотски фирми на довчерашния кабинет правят нечисти сделки с живота и здравето на българите. Защото роднини на довчерашната министърка на околната среда въртят търговия с лекарства за раковоболни и по тази причина лекарства няма и стотици хиляди българи, болни от рак, днес са подложени на бавна, мъчителна агония.“

 

 

Съдебни процеси и обвинения срещу Сидеров

 Първо дело

Сидеров и „Граждани срещу омразата”

В началото на 2006 година Обществена коалиция “Граждани срещу омразата”заведе иск срещу Волен Сидеров за подбуждане към дискриминация и насаждане на омраза. Точните изказвания, които според коалицията са престъпление, бяха публикувани през май 2006 от Джемини. Искът се основава на Закона за защита срещу дискриминация, Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация, Международния пакт за граждански и политически права и Конституцията на Република България.

Основание за съдебния иск - дискриминационните изказвания на В. Сидеров.

Коалицията "Граждани срещу омразата" дава за пример в учредителния си манифест следното изказване на В. Сидеров: „…Най-после българите ще имат своето представителство в парламента. Там няма да бъдат само педерасти, цигани, турци, иностранци, евреи и всякакви други, а ще има само и единствено българи!“

Волен Сидеров използва изрази, от рода на „международната еврейска върхушка“, както и такива, които делят българските граждани на „българи“ и „небългари“. По отношение на малцинствата, Волен Сидеров използва изрази, от рода на „педерастко-лесбийски сборища“ и „терористите от циганските гета“.

Решение на съда на първа инстанция


Състав на Софийски районен съд (СРС) с председател Иво Дачев на 21 юли 2006 осъжда Волен Сидеров по едно от осемте дела. Присъдата е: да преустанови подбуждането към дискриминация, като спре да прави подобни изявления, и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни такива действия. Според съда, със свои изказвания той е преминал мярата, в която се позволява да бъде упражнявано свободно правото на слово и е нарушил правото на свобода от дискриминация. Искането за публично извинение се отхвърля.

 

Второ дело

Исковете са недоказани

Съдия Марияна Георгиева от Софийския районен съд е отхвърлила като недоказани исковете срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров за тормоз и подбуждане към дискриминация на основа на сексуалната ориентация. Без уважение остава и искането Сидеров да бъде осъден да се извини публично и да спре да прави дискриминационни изявления във връзка със сексуалната ориентация.

Искът е заради няколко изказвания на лидера на "Атака". Сред тях е това от парламентарната трибуна отпреди година, когато Сидеров нарича Филип Димитров „отявлен хомосексуалист“. Обидни според ищците са и думите му: „…всевъзможни изявления на всякакви гей организации, педерастко-лесбийски сборища и прочие се отразяват широко и мощно“, „…най-после българите ще имат своето представителство в парламента. Там няма да бъдат само педерасти, цигани, турци, иностранци, евреи и всякакви други, а ще има само и единствено българи…!“

Призовкар връчва призовка на Сидеров след пресконференция

На 14 февруари 2007 г. съдебен призовкар от Националната следствена служба (НСС) връчва призовка по делото за инцидента на автомагистрала "Тракия" на Волен Сидеров. Призовката му се връчва да се яви в качеството на обвиняем. Това става след пресконференция, на която Сидеров обяснява, че срещу него се изпълнява политическа поръчка и че никой не го търси, въпреки, че няма депутатски имунитет. Служителят му връчва призовката след двуседмични опити да го намери.

Международна конференция по глобалните проблеми на всемирната история


На 26 и 27 януари 2002 г. Волен Сидеров е изпратен от вестник "Монитор", където работи по това време, на Международна конференция по глобалните проблеми на всемирната история, проведена в Москва. Там той изнася доклад, насочен срещу глобализма. Организатор е на Московската социално-хуманитарна академия, събитието е отразено в някои руски еврейски и православни сайтове. Неговото участие в конференцията е отразено във в-к „Седем“.

За тази конференция се споменава в кампанията на един от кандидатите в президентските избори през 2006 - Неделчо Беронов. Там се твърди, че на тази антиглобалистка конференция са присъствали и представители на Ку Клукс Клан като Дейвид Дюк, ислямисти като Ахмед Рами и руски националисти, поради което присъствието там на Сидеров е охарактеризирано като скандално.

2007/2008 г.

Ваня Гачева Петрова

 

През октомври 2015 се развихря нов скандал с Волен Сидеров, във връзка с който главният прокурор Цацаров иска депутатския му имунитет.

 

Волен Сидеров, в. "Демокрация" - 1991 г.