Войниците са вероятно от 11-ти пехотен Сливенски полк

Янко Гочевъ

Убити български войници в окоп на връх Каймакчалан в Македония през Първата световна война, 1916г. Сръбска пропагандна картичка. Войниците са вероятно от 11-ти пехотен Сливенски полк на 3-та Балканска дивизия, който от 15 до 30 септември 1916г. води тежките отбранителни боеве на върха срещу настъпващите превъзхождащи сръбски дивизии, въоръжени със френска артилерия.

На 12 септември 1916г. 5 български дружини с 4 артилерийски батареи заемат вр. Каймакчалан в Нидже планина. Срещу тях се изправят 2 сръбски дивизии, усилени с френски батареи, 2-ра и 4-та руски бригади. Противникът е по-малочислен и по-добре въоръжен и заема удобни позиции, защото наблизо минава жп линията ,която е под негов контрол и по която се превозват постоянно муниции. Сърбите са отпочинали, преоборудвани и с голямо желание за мъст. Българите са в по-неизгодна позиция. Те са по-малобройни и по-зле въоръжени. Намират се на голото каменисто било на върха. Там трудно се копаят окопи и е невъзможно човек да се укрие от падащите един след друг снаряди.

Битката за Каймакчалан продължава цели 18 дни без прекъсване. Сърбите атакуват стремително. Тъй като релефът на местността не дава никакво покритие загубите на сърбите са потресаващи, особено от българските картечари, които стрелят на месо. Скоро склонът на върха е застлан със сръбски трупове.Те стоят седмици наред, защото върбите въобще не ги прибират. Върхът е обстрелват с десетки френски и сръбски тежки оръдия и минохвъргачки. Въпреки това българските войници отбиват 60 атаки на противника.

Едва когато мунициите и продоволствието свършват българските войници изоставят напоения обилно с кръв връх и се изтеглят на север. След поредния мощен артилерийски обстрел оределите сръбски войски атакуват върха където намират само гробове на загиналите български войници.

До 30 септември 1916г. защитниците на Каймакачалан са стопени. Всички началници излизат от строя при контраатаките. От 11-ти Сливенски полк остават живи 10 офицери и 780 войници. Общо 11- ти пехотен полк дава на връх Каймакчалан около 3500 убити и ранени войници и офицери. С такава висока цена на 30 септември 1916г. сръбските войски овладяват Каймакчалан.

--------------------------------------------------------------------------------

Георги Кременаров Жертвите на 11 полк са: убити 23 офицери(+1 поч. в болница),ранени офицери и оф.кандидати 39, полудели 3,безсл.изчезнал 1; войници: убити 524,ранени и контузени 1901,безсл.изчезнали 112, парализирани 7, оглушели и онемели 63, полудели 3, общо излезли от строя 3244 - т.е. 3/4 от личния състав на полка. Това са данни от ЦВИА, които съм цитирал и в книгата ми. Нека не забравяме обаче, че там в различно време в периода 12-30.09.1916г. се сражават и дружини от др.полкове(24,33,43,46,56 и 58) За техните жертви нямам информация но ако съпоставим цифрата на жертвите от 11 полк в пропорция с дружините от тези вероятната бройка на убитите ще дойде към 2000 души.