Вината на йода

 

 

Откъде иде всичко това?! До 10 ноември бях по-голям патриот. Бях сигурен, че до няколко години ще се оправим... А какво излезе?

Тъпи и системно затъпявани от мръднали олигарси, политици, коментатори, социолози, собственици на медии, редактори... Защо не сме способни да бъдем свободни и ведри?.. Хората ни, като отидат в странство, някак се нормализират.

Започвам да мисля, че системните прояви на публична глупост и безотговорност у нас са резултат на някакви природни фактори... Например - недостиг на някакви вещества в храната или излишък от тях.

В тази посока крайно любопитни ми бяха странните безплатни зъболекарски услуги на чужди частни фондации, които прибираха и отнасяха извадените зъби и части от зъби при манипулациите. В зъбите се съдържа ценна информация за целия организъм, включително и радиоактивна... Мерят ни интелекта?! Любопитно, до подозрително!..

У нас има недостиг на йод в почвата. Ние обитаваме йодно дефицитна територия, което е по-силно изразено в планинските и полупланинските места. Недостигът на йод в организма се компенсира главно с йодираната сол и морската риба. Дали някой следи стандартите за йодиране на солта, не зная, а морските дарове не присъстват редовно на трапезата ни, а водорасли рядко пасем...

Недостигът на йод води до ниско самочувствие, лошо настроение, потиснатост, изблици на агресивност, забавено умствено развитие, трудно запаметяване, затруднено слухово възприемане на информация, трудна концентрация, загубване на интерес към живота, меланхолия, физическа слабост, мързел, сънливост...

Дали пък не ни е виновен йодът? Или селенът? Или ванадият, титанът, борът... Знае ли човек...