Вилдан Байрямова за народните танци

"В гимназията се започва с "Пайдушка четворка", практикуват се и "творчески танцови комбинации". В девети клас е ред на шопското и македонското хоро, а в десети - "Елено моме". Тогава ще се учи и гръцкия танц "Сиртаки".

Бе мазурката в Полша и фламенкото в Испания задължителни ли са, или там хората си танцят от душа?

Справка по дискотеките у нас сочи, че кючекът си е направо ЗИП.

Това за задължителното сиртаки също е покъртително. Имам трогателен спомен от таверна в Гърция, до сополи ме докарва. Тогава ужасно ми доскуча от кметската делегация и домакините на масата, и се метнах на дансинга с пръста на главата още щом засвири оркестърът с бузукитата. И като се втурнаха едни сервитьори с подноси с цветове от карамфили /ужас, рязани цветя/, досурнаха ми и каси с шампанско току в краката.

Доближи ме певачката - рускиня, та ме светна, че от уважение към поръчителите трябва поне да симулирам, че отпивам от виното. Бре като не понасям шампанско, симулирах, голяма съм артистка, аплодисменти имаше много.

И се добрах до масата - потна, залепнала, в тежък потрес, с мокра коса - нали ми изсипваха мокрите цветове върху главата и в миг се озъртах за кварталния полицай, отиде ми прическата, гримът ми се размаза. Седнах си и реактивно смукнах от узото, обаче това съвсем не беше всичко. Довтаса някакъв мрачен мъж, такъв извинително сгърбен и помоли да се присъедини към скучната ни компания - оказа се собственикът на таверната.

С оферта за 6-месечен изключително изгоден договор - с мен, пичове, да му танцувам платено пред публиката в кръчмата!

Е тогава тогавашният кмет се надигна рязко, помъкна покривката с все чашите и мезетата по нея и се включи с мощен рев - ама тя не е танцьорка, вика, тя е журналистка!

А тогава и оркестърът се вцепени, пък човекът се сгърчи още повече и стана още по-мрачен. Че като ни почна с едни уискита и ни финализира с шкембе-чорба на разсъмване, извинителен такъв и уморен...

Хем не бях учила сиртаки задължително в училище, явно отвътре ми идеше. Та и с хорото е така, не кипне ли кръвта от думкането на тъпана и писъка на гайдата, смисъл от тропане с меки рамене и свит гръбнак няма никакъв.