Път: : Кой кой е : П

Вики Политова

Вики Политова
Вики Политова
Снимка: сп. "Тема"

Главен оперативен директор на bTV Media Group - 2012 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завършила е Английска езикова гимназия - София, а през 1995 г. и Американския университет в  България (Благоевград) със специалности "Бизнес администрация" и "Политология и Международни отношения”. През 2000 г. получава магистърска степен за специалност „Бизнес администрация” от University of Lincolnshire & Humberside.

Кариерата й започва в рекламна агенция “Лео Бърнет”, където в периода 1996-2000 г. е член на Борда на директорите, както и Изпълнителен директор на агенцията.

Има сестра-близначка - Ася Маджарова,  програмен директор на рекламна агенция “Лео Бърнет” (от 2000 г. заема мястото на сестра си Вики в агенцията).

Омъжена за Евгени Луканов – член на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка /ПИБ/ и бивш дългогодишен изпълнителен директор на банката.

Кариерата й започва в рекламна агенция “Лео Бърнет”, където в периода 1996-2000 г. е член на Борда на директорите, както и Изпълнителен директор на агенцията.

Вики Политова е част от екипа на bTV от самото създаване на телевизията през 2000 г., когато заема позицията Генерален директор „Продажби”. Тя заема веднага тази ръководна длъжност, тъй като е от екипа на Красимир Гергов, подготвил документите  на БТВ за НСРТ. В този екип, по разказа на Кр. Гергов, участват  "Светлана Василева, Вики Политова и подчинените им тогава структури – на Вики Политова беше агенция Лео Бърнет, а пък Светлана Василева ръководеше Триада". Още от разказа на Кр. Гергов за конкурса за набиране на екипа на БТВ: "През цедката на явната конкуренция обаче минаха и Светлана Василева, и Вики Политова. Вярно е, че по едно стечение на обстоятелствата, хората, които бяха  избрани в ръководния апарат на bTV, по един или друг начин бяха работили за мен преди това. Но до този момент аз бях постигнал много успехи в медийния бизнес, обхващащ маркетинг, реклама и медии, и е съвсем нормално хората, които бяха част от тези успехи, да станат мениджъри на първата частна национална телевизия".  На въпрос за в. "Капитал" дали са останали в някакъв смисъл негови служители: "Аз разчитам изключително на персоналната лоялност, но само ако тя се основава на логични причини. Мисля, че тези хора са работили за мен, защото са ме  уважавали и защото с времето са преценили, че мнението ми е ценно. Хора като Светлана Василева, Вики Политова и Люба Ризова са може би топспециалистите в  своята област в България. И те изградиха свои ядра около себе си, за да може да работи  цялата система. Мисля, че това беше един много успешен проект и никой не може да го отрече или пък да каже, че bTV е била небалансирана медия". (Интервю с Красимир Гергов на Георги Лозанов и Орлин Спасов, в. "Капитал" - www.capital.bg/getatt.php?filename=o_615015.pdf)

През 2005 г.  управляващият директор на БТВ Светлана Василева (вж. по-горе за екипа на Гергов) напуска позицията, за да оглави нов проект на "Нюз корпорейшън" в България. Генералният директор Албърт Парсънс информира, че Василева ще оглави нов канал у нас, който ще се казва "Фокс лайф" от  1 юни 2005 г. Досегашната позиция на Светлана Василева ще бъде поета от двама мениджъри. Вики Политова - търговски директор на Би Ти Ви от създаването на телевизията, е повишена в длъжността управляващ директор. Програмният отдел ще бъде оглавен от Апостол Пенчев, който допреди няколко години завеждаше направление “Филми” в БНТ. Така Политова  поема оперативното управление на медията. (В. "Дневник" -12 май 2005 г., "Рокади в Би Ти Ви".)

През октомври 2006 г. Политова заема позицията Генерален директор на телевизията.

След придобиването на bTV от CME (Роналд Лаудер, Central European Media Enterprises) през 2010 г. тя встъпва в длъжността Главен оперативен директор на bTV Media Group, като отговаря за резултатите на вече разрасналата се медийна група, която включва петте ТВ канала (bTV, bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Lady, bTV Action и RING.BG), всички Web проекти и шестте радио платформи (bTV Radio, N-Joy, Z-Rock, Melody, Jazz FM и Classic FM). В началото на март 2010 г., когато се разбра, че БТВ е продадена, в медиите се заговори, че Вики Политова ще бъде сменена от директорския пост. Това не се случи  - в новата структура  (на собственост и представителство) Политова остана в Управителния съвет и на позицията си на главен директор. Решението на СЕМ за промените в БТВ може да прочетете тук.

От средата на 2011 г. Политова заема позицията Председател на Управителния съвет  (който през 2010 г. е в състав Константин Мокану, Артур Счерба, Вики Валериева Политова – Луканова)  и Генерален директор на bTV Media Group.  (БТВ)

На 13 юни 2012 г., когато БТВ не отрази митинга-протест на Орлов мост на  граждани и екологични организации срещу  гласуваните Проправки в закона за горите, а после обвини природозащитниците за побой над репортер на телевизията, в публичното пространство започнаха да се правят връзки, по-скоро да се припомнят вече известни факти, от какви интереси е продиктувана позицията на БТВ по отношение на протестите срещу Закона за горите. Така българският Укилийкс - Биволъ публикува на страницата си, че Генералният директор на БТВ Политова е съпруга на дългогодишния шеф на ПИБ Е. Луканов, но и самата тя притежава   190 400 акции в банката.  Биволъ припомни, че  собствениците на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев притежават  ски-курортите във Витоша, в Банско, имат и в Боровец,  Разлог.

Политова е член на Управителния съвет на ПИБ, по-късно и на Надрзорния от 10.01.2003 г. Към 29/05/2009  тя притежава 0.1749 от ПИБ.  Тъй като се явява и свързано лице със съпруга си, то сделките, които  извършва с ценни книжа на банката, се обявяват по реда по чл. 16 от ЗПЗФИ за сделки на лицата, изпълняващи ръководни функции, и лицата, тясно свързани с тях. /spasi-vitosha.blogspot.com/2009/02/blog-post_6268.html/

Както вече посочихме по-горе в статията,  БТВ в случая защитава интереси, общи на Политова-Луканова и на Красимир Гергов, който също има интереси в туризма, големи интереси (Гергов е собственик на голф игрища в цяла България, като планира да построи над 40 голф комплекса. Много от природозащитниците го обвиняват в опустошение на природата, тъй като някои от комплексите му са в скандални територии, защитени от програма "Натура 2000".)