Вени Гюрова - 08-01-2015


Вени Гюрова

Препубликуавам статусса си от затворената група "ТРУД+", защото мисля, че той е важен за всички ни:
Невероятна случка от 1994 г. Кабинетът на Беров се тресеше в поредната си криза и се готвеше неговия ремонт. За един от новите вицепремиери се готвеше шефа на Булбанк, бившата Българска външнотърговска банка, Чавдар Кънчев - човек, който бе много вътре и много отговорен за тайнственото изчезване на валутния резерв, както и за ред мръсни операции на бившата комунистическа държава през дъщерната на БВтБ Литексбанк, базирана в Ливан - мръсни операции с оръжие и амфетамини най-вече, но не се гнусяха и от други по-дребни мръсотийки. Тогава колегата ми в "Труд" и приятел Григор Лилов изпечата един лист от прословутата си база данни, в която събираше такива неудобни факти и ме помоли д я дам на Жан (той знаеше, че имам не лична, но косвена връзка с него) Отидах в парламента (точно като се сглобяваше кабинета) и помолих моята свръзка да даде разпечатката на Жан с пояснението, че последваща евентуално публикация в "Труд" не зависи от мен. След 20 минути Чавдар Кънчев изхвърча като реактивен самолет и физиономия на смъртник, отказвайки всякакви обяснения. И така се размина вицепремиерството му. Защото ясно се разбра, че доста хора знаят колко е оцапан. А когато някой е оцапан, няма ли да очакваш и теб да оцапа? Основната роля бе на Григор - той извади фактите, но и все пак без мен те нямаше да стигнат до Виденов.

 • Kamen KovachevБинка ПееваSonia Alexander и 37 други харесват това.

 • Hristo Lukov Браво !

  8 януари в 09:45 · Харесвам

 • Ружа Братанова Браво, Вени. Така трябва всеки съвестен и честен българин да работи за интересите на народа си. Мръсниците трябва да бъдат посочени не само с пръст, а и с факти. За съжаление са в пъти повече от стойностните хора.

  8 януари в 11:39 · Харесвам · 2

 • Христо Николов Той Григор за всеки би могъл да извади всякакви разпечатки. Бива го да съчинява много.

  8 януари в 12:20 · Харесвам · 1

 • Ружа Братанова Това му е работата, Христо. Разследващ журналист и си я върши.

  8 януари в 12:21 · Харесвам

 • Ivan Bakalov Това само доказва, че журналистите се занимават повече с политически интриги и партийно строителство, а не да пишат истината. Григор Лилов е луд, да го е публикувал, а това е донос, със сигурност с клевети и теории на конспирацията в стил Лилов. Чавдар Кънчев, не го познавам лично, но беше способен банкер и Костов го отстрани, за да продаде евтино Булбанк, със сигурност с комисиона за когото трябва. Затова и Левон стана нейн шеф после. На Лилов параноята всъщност е употребена за политическа интрига и ти си съучастник.

  8 януари в 12:33 · Променено · Харесвам · 3

 • Ivan Bakalov Да допълня - тази случка всъщност доказва, че Виденов беше глупак, който е способен да взима решения по донос от Григор Лилов. Костов не беше чак глупак, но пък пощипваше и облажи каквото може. Всъщност това е дилема - дали е по-добре глупак, но честен, или корумпиран в известни граници, но да върши работа. И двамата не ги признавам, и на двамата преувеличават ролята, Костов е от ликвидаторите, Виденов е кретен.

  8 януари в 13:29 · Харесвам · 1

 • Dessie Zagorcheva За Виденов - може би не точно глупак и кретен, но неопитен и наивен (той беше млад тогава, все пак, макар че това не е извинение) и лесно манипулируем от всякъде, да не говорим за идеологическите му предразсъдъци. Все качества, противопоказани за висок политически пост, които обясняват и начина, по който завърши премиерстването му.

  8 януари в 13:43 · Харесвам · 1

 • Христо Николов Говорехме за Григор с доносите.

  8 януари в 14:39 · Харесвам

 • Вени Гюрова Иване, Христо - далаверите с валутния резерв и с Литекс банк така и не видяха бял свят. Защо ако Чавдар е бил невинен, тези неща няма да станат публични? И един по-късен факт, защо като току-що бе договорена продажбата на Булбанк на Уникредит, се случи "случаен" пожар в хранилището, където са пазеха първичните докумнти за всички движения по сметки отпреди 1989 г и те изгоряха

  8 януари в 14:50 · Променено · Харесвам · 1

 • Вени Гюрова Изглежда, не си спомняте нешо - не България като страна, а БВтБ ( бъдещата Булбанк) бе носетилят на външните кредити. И трябваше да я "почистят" - т.е. да разпределят дълга на всички нас, за да е готова чиосто нова и здрава за приватизция. И ако ми каже, че Чавдар Кънчев няма нищо общо с това ограбване, здраве му кажи

  8 януари в 14:51 · Променено · Харесвам · 1

 • Еню Илиев Иван Бакалов . Виденов не беше глупак. Има някои неща, които трябва да се знаят за него. България тогава беше напълно неуправляема по това време. Тя беше като раздрънкана лада с напълно износени гуми на заледен път. Информацията, която стигаше до Виденов нямаше нищо общо с реалността. Митниците бяха напълно неуправляеми. Изнасяш жито - в митническите документи може да пише, че си изнесъл пирони. Внасяш платове - в митническите документи може да са шевни машини. Така стана например зърнената криза. Виденов беше единственият човек, който отряза Сорос и прекрати държавните плащания към НПО-тата му. Затова и Сорос определено има заслуга за падането на Жан. И още нещо трябва да се има предвид. По времето на Жан България намали с над 2 милиарда долара външния си дълг и този период е единствения за страната след 89 г., когато външния дълг беше намален. Между другото Жан е един много честен и умен човек, който от години е любимец на студентите си.

  8 януари в 15:41 · Харесвам · 2

 • Лила Кара Какви НПО-та при Жен Виденов е имало Еню Илиев?

  8 януари в 16:22 · Харесвам

 • Еню Илиев Ами в общи линии същите каквито са и сега.

  8 януари в 16:39 · Харесвам

 • Elena Banova Не споделям Бакаловото мнение,че Жан Виденов е кретен...Но и идеята,че Кънмчев е много мръсен човек,мисля,че не отговаря на истината...Някой,с листчето "база данни" е унищожил вероятността да имаме добре мислещ вицепремиер...Сега е късно и безумно да се разказва... А на възклицанието на едно създание за НПО по време на Жан Виденов-първите НПО бяха регистрирани още в началото на 1989 година,но техния голям бум стана пред 1990 и 1991 година-чрез тях стана чудовищното получаване и разграбване на тъй наречените помощи за България. Пак чрез тях тръгнаха и специалните права за югоембаргото...

  8 януари в 16:46 · Променено · Харесвам

 • Tatyana Koleva Вени, някой чете ли книгата на Лилов за Костов?

  8 януари в 18:59 · Харесвам

 • Tatyana Koleva Пет тома, за да ни каже, че Костов е писал икономически препоръки към едно правителство, в условията на което е живял. Това само ми казва, че е бил добър специалист в условията, в които е живял!

  8 януари в 19:01 · Харесвам

 • Вени Гюрова Четох я, не си струва нито парите, нито времето

  8 януари в 19:11 · Харесвам · 1

 • Tatyana Koleva Естествено, Люба го кани всяка седмица за реклама.

  8 януари в 19:11 · Харесвам

 • Вени Гюрова Логична комбинация - Люба, която търси всеки, от който може да извлече скандал; и Григор с неговия нонконформизъм и значима склонност към теорията на котспирацията. Лика-прилика!

  8 януари в 19:13 · Променено · Харесвам · 1

 • Tatyana Koleva Не бе, няма лошо да има някаква истина, но това, че аз съм била в Москва, означава ли, че съм станала агент на ГРУ? Ако съм учила там, например за ... нещо си /по онова време/, означава ли, че съм агент на ГРУ /защо ГРУ? - защото КГБ не става и КДС не става/. И, ако бях агент на ГРУ, щях ли да направя всичко възможно да "врътна" България към НАТО и ЕС в "онези" години?

  8 януари в 19:16 · Харесвам

 • Вени Гюрова Абе, я веднага си признавай, защо и мен не ме вербува в ГРУ?! Все някаква далавера щях да намажа. Ама явно далаверите си ги стискаш за себе си 

  8 януари в 19:25 · Променено · Харесвам · 1

 • Tatyana Koleva Щях, ... ама не съм ходила в СССР, минах транзит с влак до Полша едно време - то е било през Украйна.

  8 януари в 19:24 · Харесвам

 • Васко Василев А спомняте ли си същият този господин какви ги говореше след приватизацията на Булбанк.

  14 часа · Харесвам