Път: : Реалии

Варшавски договор

ВАРШАВСКИ ДОГОВОР – Военна организация на европейските социалистически страни – Албания, България, Германската демократична република, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. Във Варшавския договор не членуваше Югославия, а Албания обяви, че напуска организацията през 1968 година.

 

Варшавският договор беше основан през 1955 година. Неговата официална цел беше военното противопоставяне на НАТО, но той осъществи инвазията в Чехословакия през 1968 година. Начело на командването на договора неизменно бяха съветски маршали. Националните армии, чрез Обединеното командване и Щаба на въоръжените сили на държавите-участнички, бяха в пълна зависимост от Москва.

Особено значение имаше Политическият консултативен съвет на Варшавския договор, в който участваха държавните глави на страните-членки. Едно от последните заседания на този съвет се проведе в София в началото на юни 1990 година (непосредствено преди първия тур на изборите за Велико народно събрание). Целта беше да се окаже психологически натиск върху българските избиратели.

Провеждаха се периодично съвместни маневри на войскови части от различните страни. В някои от тези учения участваха и части от югославската армия.

Варшавският договор се саморазпусна през 1991 година.