Българско земеделско национално сдружение /БЗНС/

Българското земеделско национално сдружение /БЗНС/, е регистрирано  през февруари 1999 г.

 Решението за учредяването му е взето през декември 1998 г. на форум в град Плевен, организиран от Националния инициативен комитет за единение и възраждане /НИКЕВ/ на БЗНС с активното участие на Яне Янев.

Целта на земеделската формация е нов тип политическо обединение не само на земеделци, но и на хора, които не приемат двуполюсния модел.

По сведения на печата в новото БЗНС участват Яне Янев, бивш член на ръководството на БЗНС начело с Анастасия Мозер, Георги Петров, лидер първо на  БЗНС "Никола Петков" в СДС, после на БЗНС "Никола Петков"  извън СДС и последно на БЗНС "Никола Петков - Г. М. Димитров".

След регистрацията БЗНС се представлява от Валери Апостолов.

В местните  избори през 2003 БЗНС се готвеше да участва самостоятелно. Приоритетни за организацията били 70 общини. В 40 БЗНС заяви, че ще се бори за свои кметове, а в другите 30 - да се утвърди като втора политическа сила.

2005 г. - участва като БЗНС-обединен в парламентарните избори през юни в рамките на Коалиция ОДС заедно със СДС, Гергьовден и Демократическата партия.

11 декември 2005 - на своя Четвърти извънреден конгрес сдружението се трансформира в партия "Ред, законност, справедливост", за чийто лидер е избран Георги Марков (номинираният Янe Янев си прави самоотвод). От 1350 делегати на форума само 21 гласуват "против", а деветима се въздържат.

"Земеделската идея е на 106 г. и при сегашния си вид и при тези лидери тя е неспособна да предложи нова политическа и икономическа алтернатива за страната." Така Янев мотивира трансформирането на НС-БЗНС в народна партия.