Българското кисело мляко

Българското кисело мляко е оригинален национален продукт. Извън България то е известно под наименованието "югурт". Продаваният по света югурт обаче обичайно не съдържа най-важните бактерии, характерни за истинското българско кисело мляко - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus - които придават специфичния му вкус и определят изключително ценните му хранителни и лечебни качества. За Япония от години се изнася оригинална българска закваска и там българското кисело мляко вече е добре известно и ценено. Напоследък то започва да намира прием и в Китай.

Киселото мляко е млечнокисел продукт, получен в резултат на протичаща в млякото млечнокисела ферментация. Двата основни микроорганизма, който участват в този процес на ферментация са Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, като те се намират в симбиотична връзка, която е ползотворна за оцеляването и ефикасността им само когато са заедно. Не е възможна ферментация при наличие на само една от бактериите.

Предполага се, че възникването му по българските земи е свързано с развитото овцевъдство още по времето на траките. Овчарите преработвали големите количества прясно мляко в разнообразни продукти. Някои смятат, че най-добрите майстори на кисело мляко са от Разградския регион. Киселото мляко се получава от предварително загрято пълноценно прясно мляко, претърпяло млечнокисела ферментация при 40-45 градуса. В зависимост от изходния продукт, киселото мляко бива овче, краве, биволско, смесено. Най-много мазнини съдържа биволското - 7,5 %, следвано от овчето - 6,5 %, смесеното - 5 % и кравето - 3,6 %.

Как сами да приготвите кисело мляко, прочетете тук >>>>>>>