Българското зелено сирене е едно от трите в Европа, които развиват плесен по естествен начин. То е продукт, типичен за тетевенското село Черни Вит, и се получава по специална технология, прилагана при приготвянето на бяло саламурено сирене от овче мляко. Зрее в дървени качета и получава естествено зеленикаво плесенно покритие. Един от хората, преоткрили традиционната само за това село рецепта за зелено сирене, Цветан Димитров, обяснява: "То трябва да зрее най-малко 60 дни в саламура с 5,6 процента соленост в дървени качета, направени от бук. След това саламурата се изсипва, сиренето получава характерната си зелена плесен и доузрява с нея. Зреенето продължава до девет месеца и през всеки от тези месеци вкусът на сиренето е различен."
Напоследък позабравената местна традиция за правене на зелено сирене, иначе традиционно приготвяно през вековете в село Черни Вит, се възражда, но за съжаление масовото производство все още не е възможно поради завишените производствени изисквания, на които малките производители не могат да отговорят.
Източник: в. "Животът днес", брой 36 (163), 6 - 12 октомври 2015 г.