Българи от различни краища на света

Людмила Радева, вестник «Извор»: Българи от различни краища на света дойдоха на 100-годишнината от намирането на гроба на Хан Кубрат
Събота, 18 август 2012
Агенция «Фокус»

Полтава. На стогодишнината от намирането на гроба на Хан Кубрат в Украйна, в село Малое Перещепино са дошли българи от България, Испания, Франция, Италия, от Русия - Кабардино-Балкария, Татарстан. Празнуващите получиха поздрави от българи от Канада, САЩ и Австралия. Това съобщи за Агенция «Фокус» Людмила Радева, редактор на вестник «Извор» на Кримското републиканското общество на българите «Паисий Хилендарски» в Крим, Украйна. Ние като гости не очаквахме да стане такова събитие. Има делегации от всички селски кметства в Новосанджарски район, Полтавска област. Всяка една делегация представя своя изложба и свои представления, своите национални костюми. Днес се очаква да има концерт с участие на български колективи от Украйна и България. Украинците много топло ни посрещат, гордеят се с това, че тук има паметник на Кубрат, каза тя.

В момента в Полтавска област минава Сорочински панаир, много прочут, от времената на Гогол. Мога да кажа, че това събитие стана алтернатива на Сорочинския панаир, каза Радева.

Броят на идващите се увеличава с всяка година. Идеята е това място да стане наистина място на всеобщо поклонение. Да идват всички хора от всички страни, които се смятат за потомци на Кубрат. Много топло ни посрещнаха в училището в село Малое Перещепино. Те са открили в училището стая-музей за приятелството между Украйна и България, има много интересни експонати. Учениците разказват цялата история, откакто са намерили това съкровище. Директорката на училището е призната от Асоциацията на българите в Украйна за човек на годината 2011, защото има голям принос, добави Людмила Радева.

Сега остана на държавно ниво между Украйна и България да се вземат някакви сериозни мерки, да се правят проучвания. В Украйна, за съжаление, не се знае широко за това съкровище. В учебниците по история засега няма нищо за Кубрат, че това е била територия на стара велика България. Това трябва да бъде следващата стъпка. Хората си го знаят, украинците и българите днес тук са заедно. Този празник е съвместна организация на местните власти и на българската общност, каза тя.

В Запорожие в село Възнесенка също е намерено съкровище. Смята се, че там е погребан Кан Аспарух. Вече е сложена плоча на онова място. Така че – в Украйна има много места, свързани с българското. Може да стане интересен маршрут за исторически туризъм. И в Крим има много български паметници. Судакската крепост е изградена от българи. Но повече се говори за античните паметници, а средновековните не са проучени, както трябва. Очакваме интерес от България – посочи Людмила Радева.

Ала Железкова

Агенция «Фокус»